Ν. Τεμπονέρας: Ένα φωτεινό ορόσημο

Κλείνουν 21 χρόνια (9 Γενάρη) από τη δολοφονία του αγωνιστή Ν. Τεμπονέρα στην Πάτρα. Αν και πέρασαν δύο δεκαετίες από την άγρια επίθεση των παρακρατικών στα σχολεία όλης της χώρας, που κατέληξε στο ειδεχθές έγκλημα, η μνήμη του αγωνιστή, αριστερού καθηγητή είναι ζωντανή σε κάθε διαδήλωση του εκπαιδευτικού κόσμου. Βρίσκεται στο μυαλό κάθε αγωνιστή που βλέπει πως οι αγώνες είναι συνυφασμένοι με τις θυσίες και πως η επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-Τρόικας απαντιέται μόνο με αποφασιστική μάχη.

Δημοσιεύουμε παρακάτω το κείμενο της συνδικαλιστικής παράταξης «Αγ. Παρεμβάσεις» που κατατέθηκε για να διαβαστεί στα σχολεία της Δυτ. Αθήνας:

«Πέρασαν 21 χρόνια από τη στιγμή που το δολοφονικό χέρι του Καλαμπόκα άνοιγε το κεφάλι του αγωνιστή καθηγητή Ν. Τεμπονέρα στο σχολικό συγκρότημα «Βουδ» στην Πάτρα.

Το Δεκέμβρη του 1990 η κυβέρνηση Μητσοτάκη με υπουργό Παιδείας τον Β. Κοντογιαννόπουλο (αργότερα προσχώρησε στο ΠΑΣOK) και υπουργό Δημόσιας Τάξης τον I. Bασιλειάδη προχωρούσε σε συνολική επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση με εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αυταρχισμού (καπέλα, στολές κ.λπ.). Εκπαιδευτικοί, μαθητές, εργαζόμενοι στα σχολεία υπερασπίζονται την παιδεία ως δημόσιο αγαθό. Ακολουθούν συγκεντρώσεις, πορείες, καταλήψεις. Η 9η Γενάρη 1991 βρίσκει τα σχολεία της Πάτρας κατειλημμένα από την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ η OΝΝΕΔ Αχαΐας (πρόεδρος Καλαμπόκας – πρωτοπαλίκαρο Σπίνος) επιχειρούν επιθέσεις σε συνεργασία με φασίστες. Στο συγκρότημα «Βουδ» ο Ν. Τεμπονέρας υπερασπίζεται το σχολείο από το συρφετό που επιχειρεί να το ισοπεδώσει και δολοφονείται με λοστό.

Ύστερα από πολλά χρόνια και αφού η Ν. Δημοκρατία υιοθέτησε πολιτικά την πρακτική Καλαμπόκα, ο δολοφόνος το Φλεβάρη του 1998 αφέθηκε ελεύθερος, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

O Ν. Τεμπονέρας έγινε σύνθημα όλων των νέων αγωνιζόμενων μαθητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών και το Δ.Σ. της OΛΜΕ αποφάσισε η 9η Γενάρη να κηρυχτεί ΜΕΡΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Η προσωπογραφία του δολοφονημένου δασκάλου πρέπει να βρίσκεται σε κάθε σχολείο, σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας για να δείχνει καθημερινά στη νέα γενιά την αξία της θυσίας, το παράδειγμα του αλτρουϊσμού και την αλληλεγγύη.

O Ν. Τεμπονέρας μπορούσε τα ξημερώματα της 9/1/1991 να σωπάσει, να λουφάξει, να ιδιωτεύσει. Προτίμησε, με αντίτιμο τη ζωή του, να μιλήσει, να αγωνιστεί και «να φυλάξει Θερμοπύλες».

Όπως αρμόζει στο δάσκαλο, ο οποίος χρησιμοποιεί το παράδειγμα της ζωής του για να οδηγήσει και να εμπνεύσει.

Σήμερα, σε μια εποχή όπου το κακό αφανίζει τη χώρα, το λαό και τη νεολαία, το παράδειγμα Τεμπονέρα είναι καθοδηγητικός φάρος, τμήμα της σύγχρονης ιστορίας, είναι η Αντιγόνη και ο Προμηθέας. Σε μια εποχή όπου οι μεγάλες κοινωνικές αξίες ευτελίζονται από την αγορά και το σύστημα ζητάει επίμονα φτηνό κρέας και εργατικό μόχθο, όπου η παιδεία, υγεία, πρόνοια μπαίνουν στη ζυγαριά «πληρώνω για να έχω», το παράδειγμα του δάσκαλου που δίνει τη ζωή του για να έχει ο κόσμος ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο, ένα κομμάτι φαΐ και τα παιδιά δυο πήχες ήλιο, είναι ζωντανό.

Η εκπαιδευτική κοινότητα και όλος ο λαός θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μη γίνει η λήθη ταφόπλακα των ονείρων μας. Αυτών των ονείρων που αργά ή γρήγορα θα πάρουν εκδίκηση.

O Τεμπονέρας ζει μαζί με τον Λαμπράκη και τον Πέτρουλα.

Το δάσος των σκοτωμένων φίλων μας θα πνίξει το νέο ζόφο.

Η νεολαία δεν θα σκύψει το κεφάλι.

O Τεμπονέρας ζει!!

Μ-Λ ΚΚΕ Αβέρωφ 23 Αθήνα

Τηλ. 2108227992, 210 6003846, FAX 210 8211919

www.m-lkke.gr

Email :  grafeio.typou@m-lkke.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *