Στυγνή δολοφονική χερσαία επίθεση του Ευρωστρατού στη Σομαλία

Δεν έχουν τελειωμό τα ψέματα και η υποκρισία των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, προκειμένου να αναβαθμίσουν παγκόσμια τον παρεμβατικό τους ρόλο. Μετά το τεράστιο έγκλημα εις βάρος συνολικά του λαού της Λιβύης. Όπου με πρόσχημα την ανατροπή του καταπιεστή Καντάφι, η Συμμαχία των Προθύμων ιμπεριαλιστών, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να τον έχουν οι ΗΠΑ, και με την καθοριστική συμμετοχή  Γαλλίας-Βρετανίας-Ιταλίας,  άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου, βουτώντας το λαό σε έναν βάρβαρο εμφύλιο πόλεμο χωρίς τελειωμό,  προκειμένου να εξασφαλίσουν τα σημαντικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα τους, έχοντας ταυτόχρονα έννοια να σηκώσουν απροσπέλαστα τείχη με τους στόλους τους στα κύματα της προσφυγιάς και μετανάστευσης που δημιουργεί το χάος που προκάλεσαν.

Ήρθε η σειρά της Σομαλίας. Αρχικά, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πειρατείας, η Ε.Ε. ήταν η πρώτη που συγκρότησε και έστειλε πολεμικό στόλο στην περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΑΤΑLΑΝΤΑ» για να διασφαλίσει τον ασφαλή διάπλου και να αποτρέψει τις πειρατικές ενέργειες, με όρους στρατιωτικής επέμβασης. Μάλιστα, ήταν και είναι μια επιχείρηση που γίνεται αυτόνομα από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ο στόλος αποτελείται από 5-10 πλοία χωρών-μελών της ΕΕ, ενώ πρόσφατα ελήφθει απόφαση αποχώρησης της ελληνικής φρεγάτας λόγω του υψηλού κόστους. Το ΝΑΤΟ έχει διαθέσει ανάλογο στόλο, με την ονομασία «Ασπίδα του Ωκεανού», και άλλες χώρες -μεταξύ τους οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία και η Μαλαισία- διατηρούν πλοία στην ίδια θαλάσσια ζώνη, όπου επιτίθενται οι πειρατές. Η Ε. Ε. παρέτεινε την αποστολή της κατά δύο χρόνια, έως τον Δεκέμβριο του 2014, και έχει διευρύνει την περιοχή που ελέγχει.

Πρόσφατα και πιο συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2012, με πρόσχημα την αύξηση των περιστατικών πειρατείας, ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός αποφάσισε ότι θα αποτελέσει την πρώτη δύναμη που θα επιχειρήσει στρατιωτικά και ενάντια σε χερσαίους στόχους, επεκτείνοντας το εύρος της αποστολής του ευρωπαϊκού στόλου. Όπως είχαμε γράψει σε σχετική μας ανακοίνωση, είχαν προηγηθεί σε ανύποπτο χρόνο οι αντίστοιχες προτάσεις της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας, με τον τότε ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλο να δηλώνει σύμφωνος και έτοιμος να αποστείλει άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει προηγούμενο: τον Απρίλιο του 2008, ξέσπασε σκάνδαλο λόγω της πιθανολογούμενης επιδρομής Γάλλων καταδρομέων στις ακτές της Σομαλίας μετά την απελευθέρωση έναντι λύτρων του πληρώματος μιας θαλαμηγού πολυτελείας, που είχε απαχθεί από πειρατές. Με την υποστήριξη πολεμικών ελικοπτέρων οι Γάλλοι κομάντος επιτέθηκαν στους πειρατές. Στη μάχη μεταξύ των Μισθοφόρων των Γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων και των Σομαλών πολιτοφυλάκων, σκοτώθηκαν τρία ή πέντε άτομα, όπως εκτιμούν οι τοπικές αρχές. Η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε με απόλυτο τρόπο το γεγονός της χερσαίας επιχείρησης και πληροφόρησε ότι όλα εκτυλίχθηκαν στη θάλασσα. Τώρα βεβαίως, οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν να επιβάλουν καθεστώς απόλυτης αυθαιρεσίας χρήζοντας τον επικεφαλής του στόλου δικαστή και εκτελεστή, παραβιάζοντας όχι μόνο τα χωρικά ύδατα, αλλά και εισβάλοντας όπου και όποτε θεωρήσουν σκόπιμο!!! 

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε και φυσικά δεν τήρησε η ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη. Σύμφωνα με την νέα απόφαση της Ε.Ε., με τη νέα εντολή επιτρέπεται σε πολεμικά πλοία ή ελικόπτερα να βάλουν ακόμη και σε παράκτιες εγκαταστάσεις, που θα θεωρηθεί ότι ανήκουν σε πειρατές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας  Jose Manuel Garcia-Margallo δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το σχέδιο της ΕΕ είναι να επιτραπούν οι επιθέσεις σε χερσαίες εγκαταστάσεις, όταν τα πλοία δέχονται επίθεση στη θάλασσα», προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερη μέριμνα» θα πρέπει να ληφθεί για την αποφυγή θανάτων αμάχων. Ο υποναύαρχος Duncan Potts, διοικητής της επιχείρησης για τη Ναυτική Δύναμη της ΕΕ στη Σομαλία, είπε ότι είχε ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος. «Αν δείτε το περασμένο έτος, 30 πλοία και πάνω από 700 όμηροι κρατήθηκαν – ενώ σήμερα είναι 8 τα πλοία και περίπου 200 όμηροι».

Στο πλαίσιο επομένως αυτό το τηλεγράφημα του Reuters, με τίτλο «Πρεμιέρα ευρωπαϊκής δύναμης κατά πειρατών», μας ενημερώνει: «ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Επίθεση από αέρος εναντίον χερσαίων εγκαταστάσεων των πειρατών στις ακτές της Σομαλίας πραγματοποίησε για πρώτη φορά η ευρωπαϊκή αντιπειρατική δύναμη, η οποία ελέγχει τα θαλάσσια περάσματα έξω από το Κέρας της Αφρικής. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωπαϊκής δύναμης, αεροσκάφη και ελικόπτερα πήραν μέρος στην επιχείρηση που έγινε νωρίς το πρωί επί σομαλικού εδάφους, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους πειρατές και να αποτραπούν οι επιθέσεις των τελευταίων εναντίον εμπορικών πλοίων.

Στόχος ήταν να καταστραφούν ταχύπλοα σκάφη, δεξαμενές καυσίμων και αποθήκες όπλων των πειρατών, ώστε να στερηθούν τα μέσα για νέες καταλήψεις. «Πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί η πίεση και θα εμποδιστούν περαιτέρω απόπειρες επιθέσεων σε εμπορικά πλοία», υπογράμμισε ο επιχειρησιακός διοικητής της Ναυτικής Δύναμης της Ε. Ε., αντιναύαρχος Ντάνκαν Ποτς. Η συντονισμένη επιχείρηση έγινε από αέρος και «όλες οι δυνάμεις επέστρεψαν με ασφάλεια στα πολεμικά πλοία της Ε. Ε., με την ολοκλήρωσή της», συμπλήρωσε ο ίδιος στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν υπήρξαν Σομαλοί τραυματίες».

Η επιχείρηση στο παράκτιο χωριό Ζαραντχίρ, στην οποία καταστράφηκαν πέντε σκάφη Σομαλών πειρατών, δε θα είναι η τελευταία. Ο Ναύαρχος Ντάνκαν Ποτς, αφού ενημέρωσε ότι η επίθεση έγινε «δίχως κα πατήσει το εκεί σομαλικό έδαφος στρατιωτική μπότα», προσπάθησε να καθησυχάσει τους ντόπιους ψαράδες και άμαχους υποστηρίζοντας πως τα πυρά των χθεσινών και των μελλοντικών επιχειρήσεων της Ε.Ε. έχουν ως αποκλειστικό στόχο τους «πειρατές και τις βάσεις ανεφοδιασμού τους»! 

Το BBC σχολίασε ότι όσο κι αν η κίνηση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για τις επιχειρήσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος της κλιμάκωσης, ενώ οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κυρίαρχα ΗΠΑ, έχουν επιχειρήσει να επιβάλλουν την Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων στην περιοχή, είτε στηριζόμενες στις δικές τους μισθοφορικές δυνάμεις, είτε στα στρατεύματα γειτονικών κρατών. Όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ «την ίδια περίοδο, οι ΗΠΑ, αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκόμισαν από τις αιματοβαμμένες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις τους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, διευρύνουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητά τους στη Σομαλία με πρόσχημα τους ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ». Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων, οι ΗΠΑ, έχοντας στείλει μερικές δεκάδες στρατιωτικούς εκπαιδευτές και αξιωματούχους στην Ουγκάντα, προχωρούν εντατικά αυτό το διάστημα στην εκπαίδευση περίπου 3.500 Ουγκαντέζων στρατιωτών της ένοπλης αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία στην τεράστια στρατιωτική βάση Σίνγκο, την οποία έχει κατασκευάσει η αμερικανική εταιρεία εργολάβων και μισθοφόρων MPRI, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκπαίδευσης σε Επιχειρήσεις Εκτάκτου Ανάγκης στην Αφρική» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ετήσιο κόστος περίπου 3.800.000 δολάρια. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την εκπαίδευση των Ουγκαντέζων στρατιωτών που προορίζονται για τη Σομαλία έχουν αναλάβει όχι μόνο Αμερικανοί μισθοφόροι πρώην και νυν στρατιωτικοί, αλλά και Γάλλοι, Βρετανοί και Ουγκαντέζοι αξιωματούχοι. Υπενθυμίζεται πάντως πως οι ΗΠΑ πριν πέντε – έξι χρόνια είχαν ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών της «Αλ Σαμπάμπ» ενθαρρύνοντας και προκαλώντας τις στρατιωτικές επεμβάσεις χωρών της περιοχής στη Σομαλία, όπως η Αιθιοπία και αργότερα η Κένυα, ενώ οι ίδιες πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές «ακριβείας» με τη χρήση αεροπλάνων που απογειώνονταν από τις βάσεις τους σε Τζιμπουτί και Σεϊχέλες…»

Έξω οι ιμπεριαλιστές από την περιοχή. Εργατικός Διεθνιστικός αγώνας για την Ανατροπή της καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων. Για το ζήτημα της πειρατείας στην περιοχή έχουν λεχθεί πολλά. Όμως κανείς δε μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι το Κέρας της Αφρικής έχει τρομερή γεωστρατηγική σημασία εξαιτίας του παγκόσμιου εμπορίου και της διεθνούς ναυτιλίας, ενώ τα εγκλήματα του παγκόσμιου εφοπλιστικού και αστικού κόσμου κατά του πολύπαθου λαού είναι τεράστια. Με την απόφαση της αυτή η Ε.Ε. όχι μόνο δε δίνει καμιά απάντηση στα αδιέξοδα του λαού της Σομαλίας και στην αγωνία των ναυτικών, αλλά πλέον θα μπορεί να δολοφονεί αδίστακτα, παρεμβαίνοντας παντού χωρίς κανένα περιορισμό, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πειρατείας.

Η Ε.Ε. επομένως, συμμετέχοντας ενεργά  στην κλιμάκωση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, εφαρμόζει όλες τις διατάξεις του Προληπτικού Πολέμου κατά Ασύμμετρων Απειλών, παρουσιάζεται εγγυήτρια της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας, ενώ παρεμβαίνει  στυγνά στα εσωτερικά της Σομαλίας, αλλά και συνολικότερα της Αφρικής, που πάντα έχει κεντρική θέση στους ιμπεριαλιστικούς της σχεδιασμούς και βρίσκεται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με τις μεγάλες πηγές πλούτου που διαθέτει.

Ανάγκη του κόσμου της εργασίας η αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-Ε.Ε.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437  

diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *