Σύμβαση ντροπής σε γραμμή Μνημονίου υπογράφει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Τρεις βδομάδες μετά την καταγγελία των μνημονίων από τον ελληνικό λαό, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα, αντί να μπει μπροστά για την αγωνιστική ανατροπή τους, μετατρέπεται σε δούρειο ίππο για την εφαρμογή τους.
Κρυφά από τους εργαζόμενους και σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες τους, οι «αντιμνημονιακές» ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΑΔ) προχωρούν στην υπογραφή της πιο επαίσχυντης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην ιστορία της ΓΕΝΟΠ. Μια κατ’ όνομα «Συλλογική Σύμβαση» που επικυρώνει τα μνημόνια και τη συντριβή των μισθών, ανοίγει το δρόμο στις απολύσεις και στην εκποίηση ολόκληρης της ΔΕΗ, καθώς:

1.    Νομιμοποιεί τις μειώσεις μισθών (35%) που επέβαλαν τα μνημόνια κι οι εφαρμοστικοί νόμοι και παραχωρεί εν λευκώ στη διοίκηση τη δυνατότητα διαμόρφωσης κατά το δοκούν και ανά μήνα τις αμοιβές των εργαζομένων, ώστε να υλοποιούνται οι εντολές της Τρόικας.

2.    Αποδέχεται την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το ξεπούλημα Ορυχείων, Μονάδων Παραγωγής και Δικτύων, λύνει τα χέρια σε κυβέρνηση κι εργοδοσία να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις «για οικονομοτεχνικούς λόγους».
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ενώ η ΔΕΗ έχει εισαχθεί από 12.5.2012 στο Ταμείο Εκποίησης Δημόσιας Περιουσίας, οι «αριστεροί» – «αντιμνημονιακοί» στη ΓΕΝΟΠ δεν έχουν πει ακόμα ούτε κουβέντα! Είναι οι ίδιοι που τον Οκτώβρη του 2010 συμφώνησαν στον τεμαχισμό της ΔΕΗ σε ανεξάρτητες κι ευπώλητες θυγατρικές, προκειμένου… «να μην βγει η χώρα από το ευρώ και την ΕΕ»!
Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα. Η τεράστια υποδομή που έχτιζε επί 60 χρόνια ο λαός μπορεί και πρέπει να γίνει εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση σε όφελός του, για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για τη χώρα μας. Μπροστά στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και τη μετατροπή του ρεύματος σε κερδοσκοπικό εμπόρευμα υπάρχει μια απάντηση: Εθνικοποίηση ολόκληρου του ηλεκτρενεργειακού τομέα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα βρεθεί στο πλευρό των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων που στον αντίποδα των ξεπουλημένων-εργοδοτικών ηγεσιών της ΓΕΝΟΠ,  απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους να μη νομιμοποιήσουν τη ΣΣΕ της ντροπής, ενώ καλούν και τα πρωτοβάθμια σωματεία-μέλη της ΓΕΝΟΠ μαζί με τα κλαδικά συνδικάτα ενέργειας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για κοινή δράση με στόχο την ανατροπή των Μνημονίων.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γραφείο Τύπου

Μία απάντηση στο “Σύμβαση ντροπής σε γραμμή Μνημονίου υπογράφει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ”

 1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΥΤΟ:

  πηγή: http://ape-dei.blogspot.com/2012/05/blog-post_31.html?spref=fb

  “ΜΥΘΟΙ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΜΕΛΑΝΙ

  Mε έκπληξη διαπιστώσαμε σε δημοσιεύματα του Ριζοσπάστη πως οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕη υπερψήφισαν μια κατάπτυστη και αντεργατική ΕΣΣΕ σε συνεργασία με τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ .

  Προφανώς οι συντάκτες αναφέρονται στην παράταξη της ΣΑΔ (το αναφέρουν κι’ όλας ) για την οποία με δελτίο τύπου των Νομαρχιακών επιτροπών Κοζάνης -Φλώρινας (σε πλήρη εναρμόνιση με το γραφείο τύπου του ΣΥΝ -ΣΥΡΙΖΑ ) την 27/1/2012 έγινε ξεκάθαρο πως η εν λόγο παράταξη δεν έχει καμία οργανική πολιτική σχέση με τον ΣΥΝ η τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εκλογές του Σωματείου ‘’ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ’’ το οποίο έχει έδρα τους πιο πάνω Νομούς στους οποίους και δραστηριοποιείται.

  Για του λόγου το αληθές το δελτίο τύπου υπάρχει στα link που ακολουθούν…

  http://ape-dei.blogspot.com/2012_01_01_archive.html

  http://deinews.blogspot.com/2012/01/blog-post_27.html

  Και για να βάλουμε τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση.

  Ο Γραμματέας και εκπρόσωπος της ΣΑΔ στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Ρίζος Ρίζος ,έχει διαγραφεί από το κόμμα επίσημα, ακόμα-ακόμα και δημοσίως και τηλεοπτικά ( ZOYΓΚΛΑ- Τριανταφυλλόπουλος )από τον Γραμματέα του ΣΥΝ Δημήτρη Βίτσα πριν 1,5 χρόνο.

  Το γνωρίζει άριστα και το ΚΚΕ και η παράταξή του στη ΓΕΝΟΠ, ΕΣΚ .

  Μια σύντομη αναφορά στην ΣΑΔ και τον Γραμματέα της που ως εκπρόσωπός της τάχθηκε θετικά ως προς το σχέδιο της 23ης και 24ης Μάη για να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει. Η ΣΑΔ ήταν αυτή που έβαλε πλάτη υπέρ της μετοχοποίησης της ΔΕΗ (Γραμματέας της ο ίδιος)!!!Η ΣΑΔ ψήφισε κατόπιν υπέρ του ”κατακερματισμού” (διαχωρισμού) της ΔΕΗ με το σημερινό θλιβερό αποτέλεσμα να διαλυθεί η επιχείρηση σε τρία κομμάτια ,δύο θυγατρικές (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ) και της μητρικής και παράλληλα να βρισκόμαστε μετά το ”σπάσιμο” προ των πυλών πώλησης 5 λιγνιτικών μονάδων σε Ν. Κοζάνης και Μεγαλόπολη αλλά και υδροηλεκτρικών και λιγνιτορυχείων!!!Θα πρέπει μάλιστα να τονίσουμε (και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον) πως η ψηφοφορία, για τον κατακερματισμό η ,στο τότε έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας, έγινε αμέσως μετά την ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη (ο οποίος πολλές φορές με δημοσιεύματα και ερωτήσεις στη Βουλή είχε ταχθεί κατά του διαχωρισμού και υπέρ της ενιαίας ,κάθετης και δημόσιας ΔΕΗ 100%) και έκλεισε με τον Αλέξη Τσίπρα ,όπου ανέφερε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τουλάχιστον δέκα φορές πως η ΔΕΗ πρέπει πάση θυσία να μείνει ενιαία και κάθετη στην υπηρεσία του λαού κι όχι τροφή στα ντόπια και ξένα συμφέροντα !!! Πλήρης απαξίωση !!

  Η ΣΑΔ είχε ήδη πάρει τις.. αποφάσεις της.

  Το θεάρεστο αυτό έργο (πάντα στην υπηρεσία και μαζί με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της Ομοσπονδίας) συνέχισε έως και τις ημέρες μας και σε ότι αφορά την ΕΣΣΕ .Την Τετάρτη 23/5 αλλά και Πέμπτη 24/5 και στην τότε πρόταση που ”ήρθε” στο τραπέζι (μετά άλλαξε το σχέδιο κατ’ ελάχιστο η αλήθεια είναι, και όπως όλα δείχνουν θα αλλάξει πολλές φορές ακόμη) η ΣΑΔ ,στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ,δια στόματος του Γραμματέα της για μιά ακόμη φορά επιχείρησε να ‘προικοδοτήσει’ το σχέδιο ,διαρρηγνύοντας τα ιμάτια της πως αν δεν υπογραφεί άμεσα θα πάθουμε ζημιά (υποθέτoυμε θα πέσουν ακρίδες και εδώ,όσες τουλάχιστον περισσέψουν από την προεκλογική περίοδο που διανύουμε)!!!Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως, λίγα η αλήθεια είναι μα έχει την αξία του, μέλη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ το … καταψήφισαν!!! Η ΣΑΔ όμως ;

  Σταθερή..

  Μια ΕΣΣΕ που άφηνε ανοικτά παράθυρα σε απολύσεις ,και που έφερνε σα δεδομένο πως οι εργαζόμενοι στις βάρδιες (εργοστάσια-λιγνιτορυχεία- εναερήτες και ένα σωρό άλλοι) που εργάζονται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες μέσα στα χιόνια ,μέσα στον καύσωνα μέσα στις βροχές μέσα στην γλίτσα της σκόνης των ορυχείων και για αυτούς (ειδικά τους τελευταίους ) που τα πνευμόνια τους είναι κατάμαυρα από τον λιγνίτη και το προσδόκιμο ζωής τους είναι δραματικά μειωμένο υπό το βάρος πνευμονολογικών ασθενειών και καρκίνων, θα δικαιούνταν τέσσερις ημέρες ασθένεια ανά έτος- μάλιστα κύριοι μόλις 4 – ενώ για κάθε παραπάνω ημέρα δεν θα πληρώνονται !!!! Μια ΕΣΣΕ η οποία θα έκοβε από όλους τους συνδικαλιστές τις συνδικαλιστικές άδειες και άνοιγε τον δρόμο στην διάλυση του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας!!! Μια ΕΣΣΕ η οποία έφερνε νέες μειώσεις μισθών και ‘πάγωνε’ τα μισθολογικά κλιμάκια!!!Η δικαιολογία τους ήταν πως ας υπογράψουμε τώρα και μετά τις εκλογές βλέπουμε !!!(;)Φυσικό είναι όλη αυτή η βιασύνη τους να μας βάζει σε ιδιαίτερα σκοτεινούς και περίεργους δρόμους σκέψης ,μιας και η μετενέργεια για τη ΔΕΗ τελειώνει τον…. Φεβρουαρίο του 2013!!!

  Αλήθεια γιατί;
  Όλα τα παραπάνω κάνουν σαφές και χωρίς να γκριζάρουν πουθενά τόσο από τις θέσεις μας όσο και από την ιδεολογία μας και τη φιλοσοφία μας πως η Ριζοσπαστική Αριστερά ούτε έχει ,ούτε θα έχει ποτέ σχέση με τέτοια νοσηρά δημιουργήματα και σαφώς θα πολεμάει πάντα και από κάθε μετερίζι όλους όσους παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του λαού και τους εργαζόμενους του τόπου ετούτου, με τελικό στόχο την ανάσταση του .Εμείς όπως οφείλουμε αγωνιζόμαστε ακατάπαυστα σε μία κατεύθυνση και μόνο . Σε εκείνη που λέει πως υπάρχει μόνο μια ΔΕΗ ,κάθετη ,ενιαία, στην υπηρεσία του λαού, της κοινωνίας ,του δημόσιου συμφέροντος και των εργαζομένων.

  Μιας ΔΕΗ 100% δημόσια με κοινωνικό χαρακτήρα γιατί η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό κι όχι προϊόν προς εκμετάλλευση (οικονομική η πολιτική ,βλέπε ”χαράτσια”,υπέρογκες και συνεχείς αυξήσεις σε οικιακά και αγροτικά τιμολόγια) που ο κάθε πολίτης ,ο κάθε άνεργος ,ο κάθε συνταξιούχος και μεροκαματιάρης αυτού του τόπου, η κάθε οικογένεια έχει ανάγκη αυτό το αγαθό για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

  Μιας ΔΕΗ που μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς ανάπτυξης αυτού του τόπου ,ένα εργαλείο στα χέρια του λαού από τον ίδιο τον λαό.

  Τελειώνοντας καλό θα είναι να αναρωτηθούμε μαζί εκ νέου, γιατί το ΚΚΕ βγάζει επιλεκτικά και με συκοφαντικό τρόπο τα της ΓΕΝΟΠ με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ ; Η ερώτηση βεβαίως είναι ρητορική…Και την ΣΑΔ την ξέρει και τον Γραμματέα της που την εκπροσωπεί στο Δ.Σ.

  Αλλά δεν αναφέρει πουθενά πως είναι διαγραμμένος του ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολύ καιρό και άρα ψευδώς και στοχευμένα βάλει, για προεκλογικές εντυπώσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες, κατά του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σαν ακόμη ένας προεκλογικός αντίπαλος συμμαχώντας στην συκοφαντική ρητορική των ημερών με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις.

  Πραγματικά και πέρα από κάθε διάθεση και λογική για αστεϊσμούς όχι μόνο είναι λυπηρό αλλά και τραγικό για την ιστορία του, κάνοντας μας να νιώθουμε αμήχανα με αυτή την εξέλιξη και πολύ προβληματισμένοι.

  Τέτοιες πρακτικές δεν ωφελούν σε τίποτα ένα τόσο ιστορικό κόμμα, όταν μάλιστα τις έχει κατά καιρούς βιώσει και στο πετσί του με επαίσχυντο τρόπο.

  Επίσεις υπενθυμίζουμε στο ΚΚΕ ότι χρόνια πριν διαγραφεί από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γραμματέας της ΣΑΔ είχε πρώτα διαγραφεί από τους κόλπους του ΚΚΕ. Αραγε είναι διαφορετική η μια διαγραφή απο την άλλη; Οπως υπήρξε σύντροφοι μέλος σας υπήρξε και μέλος μας. Και κυρίως θα πρέπει να γνωρίζουν στο ΚΚΕ, αν δεν φρόντισε να τους ενημερώσει η παράταξή τους ακόμη, πως η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έως και σήμερα και όπως όλα δείχνουν θα τραβήξει πολύ αυτή η ιστορία, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΣΣΕ……

  Ας σταματήσει πια αυτή η μπουρδολογία …

  Συλλογική Σύμβαση πρέπει να υπογραφεί και σε αυτό συμφωνούμε όλοι.

  Είναι επιβεβλημένη η υπογραφή νέας ΕΣΣΕ και αποτελεί πρώτο στόχο πάλης η διασφάλιση των Συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Σ.Σ.Ε.

  Μια τέτοια είδους ΕΣΣΕ όμως,σαν και αυτή που παρουσιάστηκε στην αρχή και έγινε θέμα στον Ριζοσπάστη, και το ξέρουν πολύ καλά ,μα πάρα πολύ καλα οι σύντροφοι του ΚΚΕ, η Ριζοσπαστική Αριστερά δεν θα την υπέγραφε ποτέ.

  Ας μην αναπαράγουν λοιπόν ανακρίβειες για χάριν εντυπωσιασμού, δεν ωφελούν κανέναν ποτέ ,πόσο μάλλον σε αυτό το κομβικό και ιδιαίτερα δύσκολο σημείο της ιστορίας που βάλλεται από παντού το συνδικαλιστικό κίνημα και που οι ανάγκες της εποχής απαιτούν την συσπείρωση του κινήματος και των εργαζομένων για μια ταξική πορεία που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού που όλα αυτά τα τελευταία χρόνια χάνονται εν ριπή οφθαλμού λόγο των επιτηδευμένων επιλογών του κυβερνητικού συνδικαλισμού ,βάζοντας βαριές και στέρεες βάσεις για την πορεία του από εδώ και πέρα.

  Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει και είναι δουλειά και υποχρέωση όλων μας να συμπορευθούμε για το συμφέρον των εργαζομένων αυτού του τόπου και της κοινωνίας των βασανιζόμενων ανθρώπων αυτής της χώρας.

  Άλλος δρόμος δεν υπάρχει…”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *