Δελτίο Τύπου της κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για την κάθοδό της στις εκλογές της 17ης Ιουνίου

Η κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ δίνει την εκλογική μάχη της 17ης Ιούνη από τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η παρουσία μας στα ψηφοδέλτια αποτυπώνει τη σύμπτωση στο πρόγραμμα και την κοινή προσέγγιση σε ορισμένες κρίσιμες πλευρές του ζητήματος της διεκδίκησης της εξουσίας.

Η  κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ φιλοδοξεί σε αυτήν τη μάχη να προβάλει τα εξής:

1.    Την εργατική απάντηση στη σημερινή κρίση. Κάθε κόμμα, κάθε ψηφοδέλτιο πρεσβεύει συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα. Εμείς φιλοδοξούμε να εκφράσουμε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η προμετωπίδα του προγράμματός μας, η μονομερής διαγραφή του χρέους (εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία), είναι ο κρίσιμος κρίκος ενός προγράμματος που δεν είναι υπερταξικό, ούτε υπηρετεί κάποιο αόριστο εθνικό συμφέρον. Είναι ο κρίκος που παραπέμπει σε μια μεγάλης κλίμακας απαλλοτρίωση της κεφαλαιοκρατικής ιδιοκτησίας, σε συνδυασμό με την έξοδο από την ΟΝΕ και την ΕΕ. Η σημερινή κρίση είτε θα λυθεί προς όφελος των εργατικών συμφερόντων, με την απώλεια κεφαλαίων και την απαλλοτρίωση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, είτε προς όφελος των κεφαλαιοκρατών, με τη συντριβή και την παραπέρα εξαθλίωση της εργατικής τάξης. Αταλάντευτα λοιπόν με τα εργατικά συμφέροντα και το πρόγραμμά μας, χωρίς να υποχωρούμε στις πιέσεις της αστικής τάξης, χωρίς να υποκλινόμαστε στα συμφέροντα των μικροαστών και των μεσαίων στρωμάτων.

2.    Την ενότητα των δυνάμεων του μεταβατικού επαναστατικού προγράμματος. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις που υποστηρίζουν το ίδιο πρόγραμμα. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την στροφή του ΚΚΕ και την υιοθέτηση από μεριάς του αυτού του προγράμματος. Γνώμη μας είναι ότι το σύνολο αυτών των δυνάμεων από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ως το ΚΚΕ και τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συγκροτήσουν ενιαίο πολιτικό και εκλογικό μέτωπο διεκδίκησης της εξουσίας.

3.    Ως κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ θέλουμε επίσης να προβάλουμε μια συγκεκριμένη πρόταση διεκδίκησης της εξουσίας, της κυβερνητικής εξουσίας. Την πρόταση για μια εργατική κυβέρνηση σήμερα, ως άμεση απάντηση και ως το πρώτο βήμα της ενιαίας επαναστατικής διαδικασίας που οδηγεί στην εξουσία της εργατικής τάξης. Το μέτωπο των δυνάμεων του μεταβατικού επαναστατικού προγράμματος το χρειαζόμαστε ακριβώς γι’ αυτό, για να διεκδικήσει την κυβερνητική εξουσία, για να διεκδικήσει την υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Μια τέτοια εργατική κυβέρνηση για να μπορέσει να φέρει σε πέρας τη σύγκρουση με τους κεφαλαιοκράτες δεν χρειάζεται μόνο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και την στήριξη της εργατικής τάξης και των οργανώσεών της: των συνδικάτων, των κομμάτων, των εργατικών συμβουλίων, των εργοστασιακών επιτροπών, με λίγα λόγια τα όργανα της εργατικής τάξης, του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος τα οποία θα δημιουργούνται στα μετερίζια του αγώνα και θα αποτελέσουν και τα όργανα της εργατικής εξουσίας. Έχοντας σαν στόχο την εργατική κυβέρνηση απαντάμε και στην πρόταση της αριστερής κυβέρνησης. Όπως αποτυπώνεται στην κοινή δήλωση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ «μια κυβέρνηση για επαναδιαπραγμάτευση και όχι ριζική ανατροπή και καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, των Μνημονίων κλπ. δεν μπορεί να έχει την ανοχή μας». Η κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ πιστεύει ότι απέναντι σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κομμουνιστές πρέπει να θέσουν κατ’ αρχήν όλο το μεταβατικό πρόγραμμα για υλοποίηση και απ’ την στιγμή που αυτό δεν γίνει αποδεκτό, τότε θέτουν τους όρους για να δώσουν ψήφο ανοχής. Οι όροι προκύπτουν επίσης από το πρόγραμμά μας: παύση πληρωμών προς τους τοκογλύφους δανειστές, καταγγελία και κατάργηση του μνημονίου, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, ξήλωμα των αντεργατικών νόμων του μνημονίου για συμβάσεις, μισθούς κλπ. Κόντρα στις αυταπάτες που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες θα τσακιστούν από την ίδια την πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι χωρίς σύγκρουση με την Ε.Ε και την αστική τάξη αυτοί οι όροι δεν μπορούν να εκπληρωθούν.

Η αιχμή του δόρατος της εκλογικής μας παρέμβασης στις επερχόμενες εκλογές είναι στραμμένη ενάντια στα κόμματα των μνημονίων και του κεφαλαίου, στις συγκοινωνούσες και συγγενικές τους δυνάμεις και στη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.
Τέλος, η μάχη για τη μη ενσωμάτωση της αριστεράς, πράγμα που θα αποτελέσει οδυνηρή ήττα και διάψευση των λαϊκών προσδοκιών, προσδίδει ιδιαίτερη κρισιμότητα στη νέα εκλογική μάχη.

0 απαντήσεις στο “Δελτίο Τύπου της κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για την κάθοδό της στις εκλογές της 17ης Ιουνίου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *