O δημόσιος ξυλοδαρμός, τα οδυνηρά ξυπνήματα και τα μαντρόσκυλα του συστήματος

Παναγιώτης Μαυροειδής

Όποιος ακόμη θεωρεί πως επρόκειτο για ‘’ατυχή’’ συμπεριφορά ψυχοπαθούς ναζιστή ή για ιδιότυπο μάρκετινγκ φασιστικής κοπής για εκλογικούς κυρίως λόγους, κοιμάται ακόμη ύπνο βαθύ και επικίνδυνο.

Με εξαιρετική ορμή και παραστατικότητα, έρχεται στην επιφάνεια  η πραγματικότητα μιας  αναμέτρησης, πρωτόγνωρης σε ένταση, διάρκεια και έκταση, ασυνήθιστης σε βιαιότητα, που δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί και να μπει κάτω από κανένα χαλί.

Οι τραμπουκικές επιθέσεις του ναζιστικού υποκειμένου στις γυναίκες εκπροσώπους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ σε δημόσια τηλεοπτική θέα, δύο μόλις μέρες μετά την κήρυξη ως παράνομης της πολύμηνης απεργίας στην ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ήρθαν να αφυπνίσουν πολλαπλά και  πολλούς.

Αφενός, φρόντισαν  να μας θυμίσουν ξεχασμένα πράγματα  για την αστική δημοκρατία.

Το γεγονός δηλαδή ότι δε μας κυβερνάει έτσι απλά μια κυβέρνηση, μια βουλή, κάποιοι ουδέτεροι θεσμοί, αλλά ότι υπάρχει κάτι πιο βαρύ που συνέχει όλα αυτά.

Η οικονομική ολιγαρχία, έχει την εξουσία στην παραγωγή και την οικονομία, αλλά είναι  και συγκροτημένη πολιτικά σε ένα κράτος.

Αυτό έχει  τη δύναμη της  μετατροπής  του συμφέροντος της αστικής τάξης σε νόμο, μέτρο, αλλά και αξία της κοινωνίας. Αλλά έχει και το μονοπώλιο της βίας, τους ιδιαίτερους μηχανισμούς καταστολής, που για να μη ξεχνιόμαστε ψηφίζουν και κατά 60% Χρυσή Αυγή.

Αφετέρου, ήρθαν να μας υπενθυμίζουν ότι αυτά που ξέραμε αλλάζουν ταχύτατα, σε αντιδραστική κατεύθυνση.

Το αστικό μπλοκ, δεν έχει πλέον θετικό ελκτικό πρόταγμα ελέω καπιταλιστικής κρίσης, ούτε δυνατότητα  για νέου τύπου κοινωνικές  συμμαχίες και πρακτικές ενσωμάτωσης. Έτσι,  μαζί με την ένταση της επίθεσής  του στα εργαζόμενα και λαϊκά στρώματα, αναπτύσσει στρατηγικές εμφυλίου πολέμου μέσα στο λαό. Και εδώ ο μεγάλος σύμμαχος από κάθε  άποψη είναι ο φασισμός. Όχι μόνο κυρίως  σαν δολοφονική παρακρατική ομάδα τρομοκράτησης. Αλλά περισσότερο,  σαν φιλοσοφικό πολιτικό ρεύμα και πρακτική που θα προτάσσει αντί της κατάργησης της κοινωνικής απόστασης ανάμεσα σε εργασία και κεφάλαιο, την σφαγή μεταξύ των εργαζομένων. Την κατάργηση του εργατικού κινήματος, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό. Στο όνομα,  κατά περίσταση,  της μάχης κατά των ‘’συνδικαλιστών’’, της πολιτικής ‘’φαυλοκρατίας’’, των ‘’προνομιούχων’’, των ‘’ξένων’’, των μεταναστών. Όλοι στο κάδρο εκτός από τα μεγάλα αφεντικά…

Υπάρχει όμως  ακόμη ένα άλλο πολύ χρήσιμο στοιχείο που παρέχει ο φασισμός  στο σύστημα σε μια στιγμή κρίσης. Το  όλο και πιο υπερ-αντιδραστικό κράτος, σε εθνική και διεθνή κλίμακα,  είναι υποχρεωμένο να υπερβεί τον εαυτό του σε ότι αφορά τη βία που είναι πλέον όλο και πιο απαραίτητη. Όσο αυτή  η μετάλλαξη αναπτύσσεται με ρυθμούς που επιβραδύνονται από τις δημοκρατικές καταχτήσεις, περνούν κατασταλτικές αρμοδιότητες απευθείας σε ανεξέλεκτους (παρα)κρατικούς μηχανισμούς. Και εδώ ο φασισμός είναι πολύ πρόθυμος. Ειδικά αν είναι να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε μια απεργία, ενάντια στο εργατικό κίνημα και φυσικά την αριστερά. Ο αστυφύλακας έχει στολή και διακριτικά και πρέπει να δώσει κάποιο λογαριασμό, ενώ το μαντρόσκυλο απαλλάσσεται εξ ορισμού…

Τα παραπάνω, ενισχύονται μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής απελπισίας, μαζικής ανεργίας και κινηματικής αδυναμίας.

Παροξύνονται εξ αιτίας της στρατηγικής ανημπόριας της αριστεράς να συνδέσει τη μάχη για τα άμεσα συμφέροντα, με μια διαφορετική κοινωνική προοπτική, συλλογική οργάνωση της ζωής ενάντια και έξω από τον καπιταλισμό. Η αριστερά επιμένει να ασκείται αέναα και να ιδροκοπά στο κοινωνικό και πολιτικό σημειωτόν, όταν μια κοινωνία καταβυθίζεται. Προσδοκά στήριξη και εξουσιοδότηση διαχείρισης στη βάση της έκφρασης της ριζοσπαστικής δυσαρέσκειας λόγω της όξυνσης των άμεσων, ζωτικών προβλημάτων, χωρίς σύγκρουση με τον καπιταλισμό και την ΕΕ. Χωρίς σύνδεση με άλλες συλλογικές αξίες για την κοινωνία, την συνύπαρξη λαών και εθνών, τη συμβίωση των ανθρώπινων πολιτισμών με το περιβάλλον.

Ακόμη χειρότερα, φαίνεται να συμβαίνει το απίστευτο: Ο φασισμός συγκροτείται όλο και περισσότερο μέσα στα εργατικά και λαϊκά στρώματα ως ένα επιθετικό αντεργατικό και αντικομουνιστικό μέτωπο, απέναντι σε ένα κομμουνιστικό πρόταγμα  που δεν υπάρχει!  Σε μια στιγμή  που η αριστερά απαξιώνει τόσο την έννοια του μετώπου εργατικής πολιτικής και γενικά την έννοια της πολιτικής ως διαπάλης ταξικών κοινωνικών συμφερόντων, όσο και την  ανάγκη ενός σύγχρονου κομμουνιστικού απελευθερωτικού προγράμματος,  που θα απαιτεί κοινοκτημοσύνη των αγαθών, δημοκρατία, ελευθερία, συλλογική ζωή, αλληλεγγύη και διεθνισμό.

Μια ορισμένη αφύπνιση δεν μπορεί να μην υπάρξει. Ωστόσο, τα καλέσματα για ‘’αντιφασιστικά μέτωπα’’, δεν φτάνουν για να απαντήσουν στην ουσία του θέματος. Το φασισμό, περισσότερο από ποτέ τον γεννά και τον χρειάζεται ο καπιταλισμός, η κρίση του, η αντιδραστική απάντηση σε αυτήν με το όπλο του κοινωνικού κανιβαλισμού και της αντιδημοκρατικής στροφής.  Δεν αντιμετωπίζεται ούτε μόνο  ηθικά, ούτε κυρίως  με συμμαχία με τις αστικές δυνάμεις και στη βάση μιας αστικής δημοκρατίας που ξεφορτώνεται όλο και περισσότερο τα δημοκρατικά δικαιώματα που επέβαλλε το εργατικό κίνημα.

Πολλά μοιάζουν με τα κολασμένα χρόνια 1929-1933. Και τότε και τώρα, το κλειδί της απάντησης  ήταν και είναι αλλού: Στην αντικαπιταλιστική εργατική απάντηση στην κρίση, στην ιδεολογική, πολιτική και κινηματική οργάνωση των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών, στον ξεσηκωμό και την επαναστατική δημοκρατική επιβολή ενός άλλου δρόμου αξιοπρεπούς συλλογικής ζωής  έξω από τη ζούγκλα της καπιταλιστικής αγοράς και τη μπότα των εθνικών και υπερεθνικών μηχανισμών της. Με άλλα λόγια απαιτείται μια άλλη αριστερά, αντικαπιταλιστικού και επαναστατικού προσανατολισμού, αλλά και η κοινή δράση όλων των ρευμάτων της στο πεδίο του εργατικού και ευρύτερου λαϊκού κινήματος.

0 απαντήσεις στο “O δημόσιος ξυλοδαρμός, τα οδυνηρά ξυπνήματα και τα μαντρόσκυλα του συστήματος”

 1. κυριε συγγραφέα μου
  Kαλα τωρα δεν την έπεσαν σε ολη την αριστερά εσενα για
  παράδειγμα δεν σε πείραξε και κανένας. Και ξερεις κατι δεν νομίζω
  να σε πειράξει και ποτέ κανεις .
  Κανω μια εκτίμηση ρε παιδί μου …

 2. οι εφεδρείες?
  Θα μου επιτρεψετε να μην αναφερθώ στα προφανή αλλά σε κάτι που ίσως θα άξιζε να μας απασχολήσει…Είδα σήμερα τον κ.Τράγκα ( προσφάτως λάβρο προστάτη του λαού του δίκιου, της δημοκρατίας της εθνικής αξιοπρέπειας κ.λ.π. ) να κρατάει μια πολιτική ίσης απόστασης από το φασιστοειδές που βγήκε στην εκπομπή της Στεφανίδου στο Σταρ , ως εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής και τα γεγονότα με το άλλο ανθρωποειδές Κασιδιάρη (όνομα και πράγμα) … Το γεγονός ανάγκασε τη Στεφανίδου να τον διακόψει πολλές φορές προσπαθώντας μάλλον να τον αποτρέψει να εκτεθεί παραπάνω…ή ο Μαλέλης δεν άντεχε άλλο..
  Λοιπόν ο κ.Τράγκας ομολογώ με έχει διασκεδάσει και μένα πολύ τελευταία με τις θεατράλε εξάρσεις του, τα αγωνιστικά του μανιφέστα, τις ομολογίες πίστης στον Μανώλη Γλέζο ..τις φιλεργατικές κορώνες, τον αγώνα κατά της διαφθοράς, του πολιτικού κατεστημένου ,της οικογενειοκρατίας, του παλιοκομματισμού κ.λ.π.
  Αν και στο πίσω μέρος του μυαλού μου πάντα ελλόχευε η απορία πώς και γιατί ο κύριος που καθημερινά στέλνει χαιρετίσματα… «…στο κλιμάκιο..» φλέγεται από αγάπη για το λαό και την πατρίδα.. απόφασισα ότι τα χρόνια πιθανόν οι ενοχές η επιθυμία για υστεροφημία ποιος ξέρει τον έσπρωξαν λίγο πιο δω.
  Τα πρώτα μαύρα σύννεφα ήρθαν όταν μετά τη συνέντευξη της Μπακογιάννη στο crash –το περιοδικό που εκδίδει- το ΄’ραψε για το Μητσοτακαίικο. Αυτός που η επίθεσή του στις εσωκομματικές εκλογές στην Μπακογιάννη άγγιζε τα όρια του προσωπικού ντελίριου …μούγκα . Αν δεν με πιστεύετε ακούστε τις εκπομπές στο real πριν την εκλογη Σαμαρά.
  Ακριβώς το ίδιο συνέβη μετα την συνέντευξη με τον Τσουκάτο… κουβέντα ?
  Αλλά ας είναι δεν περίμενα και να γίνει ο Τράγκας Τσέ παρόλη την προσπάθειά του..
  Σκέφτηκα αφελώς του αρέσει στα πίσω πίσω η λαική αποδοχή, η μαγκιά της κόντρας από θέση εξουσίας με τους δικούς του..κάποιοι λένε και για δάνεια που του αρνήθηκε ο Καραμανλής ( άλλος που υπέστη στα όρια της προσωπικής υστερίας επίθεση)..
  Όμως η συνέντευξη Μιχαλολιάκου και η προσπάθειά του κ.Τράγκα να μας πείσει ότι τα παλληκάρια της Χρυσής Αυγής μπορεί να υπερέβησαν τα όρια θιγμένοι που οι δημοσιογράφοι όταν τους καλούν τους θυμίζουν ότι το κάνουν λόγω υποχρέωσης ..με λίγα λόγια δεν τους καλοδέχονται με πτι φουρ και ίσως σαμπάνια …
  Τυχαίο ? δεν νομίζω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *