Στην Κύπρο πιέζουν για περισσότερα όπλα, για Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, ΝΑΤΟ και εμβάθυνση συμμαχίας με Ισραήλ!

Αναμφίβολα, οι κυρίαρχες αστικές τάξεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου, φαίνονται αποφασισμένες να εμπλέξουν τους λαούς τους σε οδυνηρές πολεμικές επιχειρήσεις προκείμενου να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα τους. Πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι σε ένα περιβάλλον γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης, η ένταση του κοινωνικού πολέμου και τα πολεμικά τυχοδιωκτικά σχέδια αποτελούν βασικές επιλογές. Εξάλλου, το διαβολικό τρίγωνο Αιγαίο-Κρήτη-Κύπρος έρχεται ξανά στο προσκήνιο συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ρωσίας-Κίνας, με παρανομαστή την τεράστια σύγκρουση συμφερόντων Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας-Ισραήλ,  με επίδικο τις ΑΟΖ και τα ενεργειακά κοιτάσματα που έχουν γεωστρατηγική σημασία.

Το μπλοκ εξουσίας, με επικεφαλής το ΑΚΕΛ συνέχισε την πολιτική του απελθόντα Προέδρου, γνωστό για τις ακροδεξιές και εθνικιστικές θέσεις, Τ.Παπαδόπουλου, ανατρέποντας το δίλημμα «υπέρ ή όχι στο Σχέδιο Ανάν και στην επίλυση του Κυπριακού», επαναφέροντας τον άξονα «Κατοχή-Διχοτόμησηη ή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία  Αποστρατικοποιημένη». Επιχείρησε να απομονώσει διεθνώς την Τουρκία διαμέσου των πολιτικών-οικονομικών και στρατηγικών συμμαχιών στη βάση της συνεταιριστικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, κατοχυρώνοντας την σύμπραξη με το Ισραήλ, που άλλαξε άλογο και ανέτρεψε την τουρκοισραηλινή σύμπραξη. Επίσης, εκμεταλλευόμενο την σύγκλιση αντιλήψεων μεταξύ των αριστερών δυνάμεων σε Νότια και Βόρεια-κατεχόμενη Κύπρο, αλλά και την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. , επιχείρησε να σφραγίσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η συγκεκριμένη στρατηγική του κυπριακού κατεστημένου, ουσιαστικά αυτονομείται από το ελληνικό κράτος (χαρακτηριστικό το πώς προχωρούν στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ). Οι Ελληνικές αστικές πολιτικές δυνάμεις στάθηκαν ενάντια του (σχέδιο Ανάν, εγκατάσταση ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-300), ενώ οι Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις φάνηκαν αδύναμες να υλοποιήσουν το επικίνδυνο, παράνομο και ανεφάρμοστο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου.

Με επικεφαλής λοιπόν το ΑΚΕΛ χαράσσεται η αστική πολιτική διεθνώς σχέσεων που αρνείται την είσοδο στο ΝΑΤΟ, αλλά που τάσσεται πάντα στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.  Που χωρίς να αντιτάσσεται στα σχέδια του αμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με τη Γαλλία και κυρίως την Ρωσία. Ιδιαίτερα με το Ισραήλ, οι οικονομικές συμφωνίες ακολουθούνται από τεράστιας σημασίας στρατιωτικές, από αγορές ισραηλινών οπλικών συστημάτων και  συνεκπαίδευση των στρατευμάτων στο πλαίσιο των δογμάτων Άμυνας-Ασφάλειας, που δίνουν την εντύπωση ιστορικής βαρύτητας ανατροπές στις σχέσεις των χωρών της περιοχής. Για πρώτη φορά, κράτος άλλο από την Ελλάδα εγγυάται την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δείχνοντας ικανότητα και αποφασιστικότητα να το πραγματώσει.

Όλη όμως η παραπάνω στρατηγική φαίνεται ότι πλέον αμφισβητείται από μια διαφορετική αστική προσέγγιση. Βασικά ζητήματα αυτής της οπτικής είναι η απαίτηση εισόδου της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, η ενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, η αύξηση των πολεμικών δαπανών και η καλλιέργεια ενός σφοδρότερου μιλιταριστικού πνεύματος. Από αυτή επομένως την σκοπιά καλούμαστε να προσεγγίσουμε την έκδοση και παρουσίαση του βιβλίου «Λανθασμένες Επιλογές στην Άμυνα και Ασφάλεια της Κύπρου» – 100 άρθρα δημοσιευθέντα στον ημερήσιο κυπριακό Τύπο (Εκδόσεις Επιφανίου – Λευκωσία 2012), του Αντιστρατήγου ε.α. Ανδρέα Πενταρά, που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Ιουνίου στην Πάφο και στη Λευκωσία αντίστοιχα. Οι παρουσιάσεις οργανώθηκαν από το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ) και για το βιβλίο μίλησαν παράγοντες του ακροδεξιού και νεοφιλελεύθερου στρατιωτικού-πολιτικού φάσματος: ο Διευθυντής ΚΥΚΕΜ Δρ. Χρήστος Ιακώβου, ο Αντιστράτηγος ε.α. και πρ. Υπουργός Άμυνας Φοίβος Κλόκαρης, ο Υποστράτηγος ε.α. Δρ. Ιωάννης Παρίσης, και ο πρ. Υπουργός Άμυνας Σωκράτης Χάσικος. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδηςκαι ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΥΚΕΜ Τώνης Τουμαζής.

Στα έξι κεφάλαια του βιβλίου στα οποία κατανέμονται 100 άρθρα που δημοσίευσε ο συγγραφέας στο χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο 2004 έως τον Σεπτέμβριο 2011, με την επαναλαμβανόμενη εθνικιστική και ελληνοκεντρική οπτική, καταδεικνύονται «οι κίνδυνοι κατά του Ελληνισμού της Κύπρου οι οποίοι απορρέουν από την τουρκική στρατηγική στοχοθεσία στο Κυπριακό». Επίσης αναλύονται θέματα που αναφέρονται στη σχέση της Κύπρου με το ΝΑΤΟ και την ΚΠΑΑ, την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, τις Βρετανικές Βάσεις, την ΑΟΖ, τις συζητήσεις του Προέδρου Χριστόφια με την τουρκοκυπριακή πλευρά για αποστρατικοποίηση της νήσου και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με τη γνώμη του συγγραφέα και γνωστών ακραίων κύκλων.

Οι καταγγελίες του συγγραφέα ενισχύουν την απαίτηση για κλιμάκωση των εξοπλισμών και ενίσχυση του παράνομου Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, ενώ με την συνήθη πρακτική των εν αποστρατεία στρατηγών, θίγονται τα κακώς κείμενα, που οι ίδιοι υπηρέτησαν με προσήλωση, μετά την αποστράτευση. Ο συγγραφέας εντοπίζει τα κυριότερα σημεία υποβάθμισης της άμυνας στη μείωση των αμυντικών προϋπολογισμών σε απαράδεκτα επίπεδα, στην κατάργηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου, στην κατάργηση των διακλαδικών ασκήσεων «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», «ΒΕΡΓΙΝΑ» και «ΤΟΞΟΤΗΣ», στην αναξιοκρατία και τον κομματισμό που διείσδυσαν σαν καρκινώματα σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας της Εθνικής Φρουράς και τέλος στο ελλειμματικό και απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά.

Ιδιαίτερα καταγγέλλεται από τον συγγραφέα η παρέμβαση πολιτικών παραγόντων σε αρμοδιότητες που ανήκουν στην στρατιωτική ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, επεξηγώντας της δυσμενείς συνέπειες στο αξιόμαχό της. Πρόκειται για μια επικίνδυνη προσέγγιση, που θέλει τους στρατιωτικούς να δρουν εκτός πολιτικού ελέγχου, η οποία έχει παρουσιαστεί και στην Ελλάδα από τη ΝΔ και πιο συγκεκριμένα από τον Στέφανο Γκίκα, Αναπληρωτή Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας.

Ο Πενταράς ουσιαστικά αμφισβητεί την πολιτική ΑΚΕΛ και απαιτεί πρόσδεση στο ΝΑΤΟ, καταλογίζοντας «ιδεολογικές αγκυλώσεις και έλλειμμα στρατηγικής σκέψης». Υποστηρίζει ότι όλα αυτά συνέτειναν στο να μην υπάρχει συγκροτημένη στρατηγική εθνικής ασφάλειας και πολιτική ευθύνη άμυνας της χώρας. Ειδικότερες αναφορές γίνονται στα θέματα που αφορούν στην υποβαθμισμένη συμμετοχή της Κύπρου στην ΚΠΑΑ της ΕΕ, και τη μη συμμετοχή της Κύπρου σε κανένα από τα πλαίσια συνεργασίας του ΝΑΤΟ. Σε μία σειρά 11 άρθρων, από το 2004 έως το 2011, εξηγούνται οι λόγοι που επιβάλλουν τη συμμετοχή της Κύπρου, τουλάχιστον στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι το ΑΚΕΛ, το οποίο είναι «δέσμιο» των ταμπού των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ως συγκυβερνών κόμμα στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου και ως κυβερνών κόμμα σήμερα, δεν επέτρεψε και δεν επιτρέπει και σήμερα, την υποβολή αίτησης συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα αυτό της Ατλαντικής Συμμαχίας. Επίσης σε μία σειρά 13 άρθρων που δημοσιεύθηκαν από το 2006 έως το 2011, αναλύεται διεξοδικά το θέμα των υδρογονανθράκων, η σημασία του για την Κυπριακή Δημοκρατία, οι αναμενόμενες απειλές εκ μέρους της Τουρκίας (παρουσιάζοντας το προηγούμενο της Ελλάδας στο Αιγαίο), η ανάγκη απόκτησης ασφάλειας μέσω συμμαχίας με το Ισραήλ, και πολλά άλλα. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση Χριστόφια, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω συρρίκνωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ, καθώς και στην αποκοπή των κοινών θαλασσίων συνόρων Κύπρου-Ελλάδας.

Απαραίτητη όσο ποτέ η ανάπτυξη ενός σύγχρονου εργατικού διεθνισμού και η συμβολή όλων στην ανάπτυξη κοινών αγώνων Ελλήνων-Τούρκων-Κυπρίων εργαζομένων, το μόνο αντίπαλο δέος απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα, τον κρατικό αυταρχισμό και τον πολεμικό τυχοδιωκτισμό.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *