Οι Ελληνες ψηφίζουν, αλλά οι Γερμανοί αποφασίζουν την έκβαση των εκλογών

Ωμός, σαφέστατος, αταλάντευτος ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της σοβαρής δεξιάς γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine την επομένη της γνωστοποίησης των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ελλάδα: «Η Μέρκελ αρνείται επαναδιαπραγμάτευση με την Ελλάδα»! Τελεία και παύλα. Σε κύριο άρθρο του, μάλιστα, στο οικονομικό τμήμα της εφημερίδας ο εκ των συνδιευθυντών της επισημαίνει τη δήλωση που είχε κάνει η Μέρκελ την παραμονή των ελληνικών εκλογών. Δεν μπορεί να επιτραπεί, είπε η καγκελάριος, εκείνοι που δεν εκπληρώνουν καμία από τις υποχρεώσεις τους «να τραβούν όλους τους άλλους με ένα χαλκά στη μύτη στο μαγγανοπήγαδο»!

Κανέναν ενθουσιασμό δεν προκάλεσε στο Βερολίνο η πρωθυπουργοποίηση του ομοϊδεάτη τους Αντώνη Σαμαρά και ο σχηματισμός της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. «Δεν άνοιξαν σαμπάνιες στις Βρυξέλλες, όταν οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών», γράφει από την έδρα των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ανταποκριτής του συντηρητικού γερμανικού εντύπου.

«Τον ξέρουμε καλά»

Μετριοπαθής είναι στις διατυπώσεις του ο εκ Βρυξελλών Γερμανός δημοσιογράφος. Προσπαθεί να φέρει το θέμα απαλά.
Αιτία αυτής της υποδοχής του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα είναι ότι «στις Βρυξέλλες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά» αυτούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας, γράφει και διευκρινίζει τι εννοεί: «Μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου ήταν ο Αντώνης Σαμαράς ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά προβλήματα για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών. Όπως σήμερα ο αριστερός αντίπαλος του, Αλέξης Τσίπρας, ο Σαμαράς, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, τασσόταν εναντίον κάθε απόφασης λιτότητας που λαμβανόταν έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ολόκληρες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Σ.Σ.: της Ευρωδεξιάς) στις Βρυξέλλες ξοδεύονταν για να προσπαθήσουν να πείσουν τον Σαμαρά να κινηθεί στο πνεύμα της ΕΕ, χωρίς να τον μεταπείθουν καθόλου».

Δεν μένει στο απυρόβλητο των Γερμανών ούτε ο έτερος συνεργαζόμενος: «Δεν έχει την καλύτερη φήμη στις Βρυξέλλες ούτε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο άλλος εγγυητής του “φιλοευρωπαϊκού” συνασπισμού. Ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας έδωσε υπεράνω όλων την εντύπωση του κομιστή απατηλών υποσχέσεων, πράγμα που του κόστισε την απώλεια πολλής εμπιστοσύνης», τονίζεται στην ανάλυση.

«Κυβερνούν οι υπαίτιοι»

Χαρακτηρίσαμε «μετριοπαθείς» τις ανωτέρω διατυπώσεις, διότι το κεντρικό δημοσιογραφικό επιτελείο της Frankfurter Allgemeine είναι πολύ πιο εχθρικό στις απόψεις του, όπως διατυπώνονται σε κύρια άρθρα της εφημερίδας όλες αυτές τις ημέρες που κύλησαν από τις εκλογές.
«Τίποτε δεν κερδήθηκε μέσω των εκλογών στην Ελλάδα. Στο τιμόνι παραμένουν τα παλιά κόμματα και οι ελίτ που οδήγησαν τη χώρα στον γκρεμό. Γιατί, λοιπόν, να χαρούν γι’ αυτό η υπόλοιπη Ευρωζώνη, η κεφαλαιαγορά ή η παγκόσμια οικονομία;» αναρωτιέται ένας αρθρογράφος της.

«Στη νέα κυβέρνηση ανήκουν πάντα τα δύο κόμματα που κατά το παρελθόν οδήγησαν το κάρο στη λάσπη», γράφει άλλος αρθρογράφος στην πρώτη σελίδα και συνεχίζει: «Οι πρώτοι τόνοι που έρχονται από την Αθήνα προκαλούν δυσπιστία. Για τη χαλάρωση των όρων λιτότητας θέλει πάνω απ’ όλα να παλέψει η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του συντηρητικού Σαμαρά: Έχει σχεδόν κανείς την εντύπωση ότι το μοναδικό σημείο επί του οποίου συγκροτήθηκε ο (κυβερνητικός) συνασπισμός είναι το να πετύχει παραχωρήσεις, να διαπραγματευτεί ελαφρύνσεις, να χαλαρώσει όρους… Ένας «αγώνας» εναντίον των Ευρωπαίων εταίρων είναι η λανθασμένη προτεραιότητα», καταλήγει.

Ξεγράφουν τον Σαμαρά

Οι Γερμανοί ούτε ξεχνούν ούτε συγχωρούν. Για τον Αντώνη Σαμαρά αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο, παρά τη φιλομνημονιακή κωλοτούμπα του προέδρου της ΝΔ, δεν πρόκειται ποτέ να διαγράψει από τα αρχεία του την αρχική αντιμνημονιακή στάση του.
«Όποιος κερδίζει έχει ήδη χάσει», ανέφερε ο τίτλος της ολοσέλιδης ανάλυσης της εβδομαδιαίας σοσιαλδημοκρατικής εφημερίδας Die Zeit. Ο υπότιτλος εξηγούσε τι εννοεί: «Ο Αντώνης Σαμαράς και το κόμμα του ενσωμάτωναν μέχρι τώρα την παλιά Ελλάδα. Τώρα πρέπει να γίνουν οι ανανεωτές: Είναι δυνατόν να περπατήσει αυτό;».

Απάντηση δίνουν οι New York Times από τον τίτλο σχετικής ανάλυσης τους, που αρχίζει από την πρώτη σελίδα της αμερικανικής εφημερίδας: «Αναλαμβάνει ο νέος ηγέτης της Ελλάδας, παλεύοντας ήδη για την επιβίωση του»!
Πολύ πιο επιθετική απέναντι στον πρόεδρο της ΝΔ είναι η δεξιά λαϊκή εφημερίδα μαζικής κυκλοφορίας Kurier της Βιέννης, η οποία γράφει, μεταξύ άλλων: «Ο Σαμαράς εκπροσωπεί όλα τα κακά που μπορεί να πει κανείς για την κάστα των Ελλήνων πολιτικών. Το ότι τώρα ακριβώς ένας πολιτικός του είδους του Αντώνη Σαμαρά έγινε ο φορέας των ελπίδων των περισσότερων Ελλήνων και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δείχνει πόσο παράλογη μπορεί να είναι η πολιτική… Ένας εθνικιστής παίζει τώρα στην Αθήνα το μεγάλο Ευρωπαίο»!

Η επίσης συντηρητική ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung κινείται στο ίδιο πλαίσιο, έστω και με λιγότερο δηκτική γλώσσα: «Δεν είναι πολύς καιρός που ο Σαμαράς έκανε ακριβώς το ίδιο που κάνει ο νέος αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας: Πολεμούσε εναντίον των μέτρων λιτότητας. Με την περιπετειώδη στροφή του, όμως, ο Σαμαράς πέτυχε τελικά το στόχο του να γίνει πρωθυπουργός. Η αξιοπιστία του, ωστόσο, υπέστη πλήγμα μέσα από αυτή τη διαδικασία, αλλά ακόμη υπάρχει ελπίδα», υπογραμμίζει.

Το Βερολίνο αποφασίζει

Με κυνική ίσως γλώσσα, οι Times του Λονδίνου δίνουν τις πραγματικές διαστάσεις της αξίας των εκλογών στη χώρα μας στο πλαίσιο του καθεστώτος Μνημονίου που της έχει επιβληθεί, γράφοντας, μεταξύ άλλων:
«Οι εκλογές έγιναν στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα η Γερμανία θα αποφασίσει για το μέλλον της Ελλάδας… Οι Έλληνες ψήφισαν. Τώρα εναπόκειται στη Μέρκελ να συνδιαμορφώσει την έκβαση των εκλογών»!

Διατυπώσεις που μπορεί να σοκάρουν, αλλά αποτυπώνουν ωμά τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Αυτή είναι πλέον η εικόνα της χώρας μας διεθνώς είτε μας αρέσει είτε όχι. Οι Έλληνες ψηφίζουν, αλλά οι Γερμανοί αποφασίζουν την έκβαση των εκλογών.

Την εικόνα των ελληνικών εκλογών από άλλη σκοπιά παριστά και μια γελοιογραφία που πρωτοδημοσιεύτηκε στην ελβετική εφημερίδα LeTemps της Γενεύης και αναδημοσιεύτηκε στους New Uork Times: Ένας Έλληνας πολιτικός πανηγυρίζει κάτω από τη σκιά του Παρθενώνα για το εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας: «Καλά νέα! Ο φόβος θριάμβευσε επί της απόγνωσης!».

Η Ελλάς απούσα…

Η ελληνική πολιτική ηγεσία, κατά συμβολική σύμπτωση, είναι απούσα από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μια σύνοδο από τις κρισιμότερες στην ιστορία της.
Εγχειρισμένος στο μάτι ο πρωθυπουργός. Του απαγορεύουν οι γιατροί να μετακινηθεί και να μεταβεί στις Βρυξέλλες.
Σοβαρά άρρωστος και ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παραιτήθηκε πριν ορκιστεί.
Όχι ότι αν πήγαιναν στις Βρυξέλλες θα κατάφερναν τίποτε, αλλά το γεγονός ότι από συγκυρίες η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να στείλει ούτε καν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών της σε μια σύνοδο όπου αποφασίζεται το μέλλον της, όπως και ολόκληρης της Ευρώπης, έρχεται να μας υπενθυμίσει πόσο αδύναμη πολιτικά έχει καταστεί η χώρα μας. Οι οιωνοί είναι κακοί κι αυτή η συμβολική απουσία απλώς υποδηλώνει την παντελή έκλειψη της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Έρχονται ακόμη πιο δύσκολοι καιροί κι εμείς δεν δείχνουμε να το έχουμε συνειδητοποιήσει ως λαός και ηγεσία…
Πηγή: Γ. Δελαστίκ – “Επίκαιρα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *