Σημαντική απόφαση για την ελευθερία του Τύπου

Ερωτήματα για το σωφρονιστικό σύστημα

Το Εφετείο της Αθήνας απέρριψε για άλλη μία φορά (η πρώτη εφετειακή απορριπτική απόφαση είχε αναιρεθεί από τον Άρειο Πάγο) με την υπ’ αριθμ. 3092/2012 απόφασή του την αγωγή που είχε υποβάλει ο αρχιφύλακας Αντώνης Αραβαντινός εναντίον του δημοσιογράφου Νίκου Βαφειάδη, για άρθρο του στο περιοδικό ΜΕΤΡΟ το 1997 για το παράνομο κύκλωμα των φυλακών.
Το άρθρο είχε τίτλο: «Ο ΥΠΟΔΙΚΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΞΑΝΑ ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ – “Ανώνυμη Εταιρεία Οργανωμένου Εγκλήματος”» και υπότιτλο: «Υπόδικος για εγκληματικές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει στο χώρο των φυλακών, ο «πράσινος» Αντ. Αραβαντινός τοποθετήθηκε πρόσφατα αρχιφύλακας στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, προφανώς για να συνεχίσει το “έργο” του».

Παραθέτοντας μια σειρά από γεγονότα, ο δημοσιογράφος συμπέραινε ότι η περίπτωση Αραβαντινού είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική, όσον αφορά την άμεση συμμετοχή του κρατικού μηχανισμού στο παράνομο κύκλωμα των φυλακών, που διαχειρίζεται τεράστια χρηματικά ποσά από την πώληση όπλων, ναρκωτικών, αλκοόλ, κινητών τηλεφώνων, θέσεων εργασίας, μεταγωγών, αποφυλακίσεων κ.λπ.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι το δημοσίευμα ήταν τεκμηριωμένο, αναφερόταν σε αληθή γεγονότα και καταστάσεις και ως εκ τούτου δεν ήταν συκοφαντικό ούτε δυσφημιστικό, αλλά μέσα απολύτως στα αποδεκτά όρια της δημοσιογραφικής ενημέρωσης και επέβαλε εις βάρος του Αραβαντινού τα δικαστικά έξοδα του δημοσιογράφου. Αξιοσημείωτο είναι πάντως, πως δεκαπέντε χρόνια μετά, ο Αραβαντινός βρίσκεται και πάλι ως αρχιφύλακας στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *