Υφος γκαουλάιτερ που θυμίζει άλλες εποχές υιοθέτησαν οι υπάλληλοι των Βρυξελλών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας πραγματοποιώντας συναντήσεις εργασίας με πέντε κορυφαία υπουργεία.
Επισήμως, το κλιμάκιο των κοινοτικών ήρθε για να συλλέξει στοιχεία που αφορούν το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση. Συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, Εργασίας, Α. Λοβέρδο, το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Ν. Πολύζο και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Αμυνας.
Στην πραγματικότητα, έκαναν φύλλο και φτερό τα ντοκουμέντα που τους δόθηκαν, υιοθετώντας στάση επικυρίαρχου που ελέγχει τους υποτελείς του.
Για απρεπή συμπεριφορά που πολλές φορές άγγιζε τα όρια της αγένειας έκαναν λόγο ακόμα και υπουργοί που υπέστησαν κανονική «ανάκριση» από τους χαμηλόβαθμους υπαλλήλους της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Την ίδια ώρα οι κοινοτικοί αμφισβητούσαν ανοιχτά τις διαβεβαιώσεις που τους έδιναν οι υπουργοί.
Η στάση του κλιμακίου των κοινοτικών θύμισε το στιλ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ελέγχει κάποια χρεοκοπημένη χώρα στην οποία έχει δανείσει τεράστια ποσά. Σαν να επρόκειτο για δικά τους χρήματα, οι ελεγκτές της Κομισιόν απαίτησαν διαβεβαιώσεις από τους υπουργούς ότι θα εφαρμόσουν το πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ζήτησαν ψαλίδισμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μείωση των δαπανών για συντάξεις, καθιέρωση ακόμη περισσότερο ευέλικτων μορφών εργασίας, περικοπές στους μισθούς, «πάγωμα» εξόδων για φάρμακα και άνοιγμα των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων.
Έφτασαν να ζητούν επίμονα στοιχεία για τα στρατόπεδα που προτίθεται να κλείσει το υπουργείο Άμυνας ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα!
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συστάσεις αφορούσαν αποκλειστικά θυσίες από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι και οι χαμηλότερα αμειβόμενοι στη ζώνη του ευρώ.
Ούτε λόγος για τη πολύ μειωμένη φορολογία των επιχειρήσεων και την κούρσα κερδών που κάνουν ακόμα και εν μέσω κρίσης.
Για άλλη μια φορά έγινε φανερός ο αντιλαϊκός και ταξικός χαρακτήρας της EE και της πολιτικής που επιβάλλει.
Φάνηκε όμως και το αδιέξοδο όσων εκχώρησαν στην Κομισιόν τέτοια δικαιώματα που φτάνουν στα όρια του εξευτελισμού.
ΠΡΙΝ
Αφήστε μια απάντηση