Ανακοίνωση του σωματείου της Wind σχετικά με τις εξελιξεις στην συγχώνευση Vodafone-Wind

DSC06696Ενημέρωση – Ανακοίνωση

Συνάντηση με τη διοίκηση για τη συγχώνευση των δικτύων Vodafone – Wind

Πρώτα Συμπεράσματα και Εκτιμήσεις του ΔΣ του Σωματείου

Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 5/4, μετά από αίτημα του ΔΣ του Σωματείου μας, έγινε συνάντηση με τo HR, ώστε να ενημερωθούμε για το θέμα της συγχώνευσης δικτύων Vodafone-Wind (το λεγόμενο sharing).

H διευθύντρια του HR κα. Τσίτουρα επιβεβαίωσε ότι «εξετάζεται αν είναι εφικτή» η συγχώνευση, σε ποιο μέγεθος και με ποιες προϋποθέσεις  (τεχνικές και νομικές). Στα πλαίσια αυτής της «διερεύνησης», συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία μιας νέας εταιρίας όπου θα μεταφερθούν εργαζόμενοι και από τις δύο εταιρίες. Πέρα από τα παραπάνω και παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας, η κα. Τσίτουρα (προφανώς υλοποιώντας γραμμή της διοίκησης) δεν είπε τίποτα ξεκάθαρο και συγκεκριμένο. Π.χ. ούτε για τα τμήματα το οποία με βεβαιότητα εμπλέκονται, ούτε για τον αριθμό των εργαζομένων που αφορά αυτό το σχέδιο.

Με βάση αυτή την πρώτη εικόνα, αλλά και την επικοινωνία που ήδη το Σωματείο μας έχει με το επιχειρησιακό σωματείο των συναδέλφων στη Vodafone, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

 
1. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για χάσιμο θέσεων εργασίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι δήθεν οι διοικήσεις και των δύο εταιριών «διασφαλίζουν» μ’ αυτό τον τρόπο (νέα εταιρία, μεταφορά εργαζομένων) τη δουλειά μας – και μάλιστα «όσο το δυνατόν πιο καλά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες», όπως λένε. Κι αυτό το λέμε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά, γιατί ήδη αυτή η αυταπάτη σκόπιμα καλλιεργείται από τις διοικήσεις και στελέχη και των δύο εταιριών (που για το ρόλο τους θα μιλήσουμε παρακάτω).

Τι θα γίνει στην πράξη; Ήδη από την αρχή της μεταφοράς στη νέα εταιρία, θα «προκύψει» ότι δεν χωράνε όλοι όσοι εργάζονται σήμερα στα αντίστοιχα τμήματα των δύο εταιριών. Όσο μάλιστα υλοποιείται η συγχώνευση, είναι προφανές ότι τόσο θα «περισσεύει» προσωπικό, που θα οδηγείται στην έξοδο και την απόλυση.

2. Από την στιγμή που συνάδελφοι θα μεταφερθούν στη νέα εταιρία, δεν έχουν κανένα νόημα οι όποιες «διαβεβαιώσεις» των διοικήσεων ότι «διασφαλίζουν» μισθούς και συνθήκες εργασίας, ακόμα κι αν στην αρχή εμφανίσουν τους όρους της μεταφοράς ως δήθεν καλούς ή ευνοϊκούς. «Νέα εταιρία» σημαίνει ότι αυτόματα φεύγουμε από το πλαίσιο των συλλογικών μας συμβάσεων: όσοι μεταφερθούν, θα κληθούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας και έτσι θα είναι πολύ σύντομα έρμαια κάθε όρεξης της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών, επέκταση της εργάσιμης ημέρας και μάλιστα με απλήρωτες υπερωρίες (αυτό συμβαίνει στους εργολάβους), εντατικοποίηση της εργασίας, εκφοβισμούς για περισσότερη δουλειά για να μην απολυθείς, πιο έντονα απ’ ό,τι σήμερα στην WIND.

3. Γιατί πρέπει να δεχθούμε μια τρίτη εταιρία, ουσιαστικά έναν μεγάλο εργολάβο; Ποια είναι η «λογική» πίσω απ’ αυτό;

4. Μήπως ένας λόγος είναι και ότι συγκεκριμένα στελέχη, με επώνυμο και όνομα, θεωρούν ότι βρήκαν την ευκαιρία «να πιάσουν την καλή», να γίνουν από διευθυντές αφεντικά; Και αυτό εμείς καλούμαστε να δεχτούμε να γίνει στις πλάτες μας;

Γιατί λοιπόν προετοιμάζεται αυτή η συγκεκριμένη λύση, από τις δύο διοικήσεις;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα, οι διοικήσεις και των δύο εταιριών, δεν μπορούν να πουν τίποτα καθαρό και συγκεκριμένο. Παρά μόνο ότι «έτσι είναι η αγορά» ή –αν θέλουν να είναι ειλικρινείς– ότι έτσι τους συμφέρει. Ακριβώς αυτό πιστεύουμε κι εμείς – γιατί έτσι σχεδιάζουν:

(1) Να μειώσουν ριζικά το προσωπικό, προσθέτοντας κι άλλους στις στρατιές των ανέργων.
(2) Ν’ ανοίξουν τον δρόμο για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, υπογραφή ατομικών και σε κάθε περίπτωση ριζικής μείωσης των μισθών.
(3) Να ξεφορτωθούν ένα σοβαρό κομμάτι της τεχνικής βάσης, αφήνοντας περισσότερο χώρο για εμπορικές δραστηριότητες. Αυτή η «αεριτζίδικη» πρακτική, που απαξιώνει και υπονομεύει το τεχνικό έργο, με δραματικές επιπτώσεις στη δυνατότητά μας να έχουμε δουλειά, σήμερα και στο μέλλον, την εξαπλώνουν άλλωστε όλο και περισσότερο σ’ όλη την οικονομία.
Κι αυτά δεν αφορούν μόνο π.χ. κάποια τμήματα του Δικτύου, αλλά όλα τα τμήματα, αργά ή γρήγορα.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι η απροθυμία της διοίκησης, για ακόμα μια φορά, να προχωρήσει σε μια πιο συγκεκριμένη ενημέρωση του Σωματείου, δείχνει πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό δεν θέλουν να μιλήσουν ανοιχτά, γι’ αυτό έχουν αφήσει στελέχη να «ενημερώνουν» δεξιά κι αριστερά, δημιουργώντας κλίμα. Να είναι όμως σίγουροι ότι ιδιαίτερα σ’ ένα τέτοιο θέμα, που αφορά εκατοντάδες συναδέλφους, το Σωματείο μας και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δεχθούν εκβιαστικά «τετελεσμένα» και θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να τ’ αποτρέψουν.

Συνάδελφοι,

στις σημερινές συνθήκες, της ανεργίας που θερίζει, των μισθών που μειώνονται χωρίς τέλος, δεν υπάρχει περιθώριο ούτε να δεχτούμε τη «λύση» της νέας εταιρίας και της μεταφοράς μας εκεί σαν «δεδομένη», ούτε να έχουμε αυταπάτες ότι έτσι «κάτι διασφαλίζουμε». Σταθερός οδηγός μας πρέπει να είναι η ανάγκη να υπερασπίσουμε συλλογικά:

-Την ενότητά μας, σαν εργαζόμενοι της Wind, όπως αυτή εκφράζεται από το ενιαίο μας σωματείο και την επιχειρησιακή μας σύμβαση. Αυτή η ενότητα αποτέλεσε τη βάση για ό,τι μέχρι σήμερα έχουμε κατακτήσει και διατηρήσει. Αυτή είναι η μόνη εγγύηση και ενόψει των μεγάλων αλλαγών που έρχονται. Όχι οι ατομικές ψευτο-«λύσεις» του τύπου «ο καθένας ας κάνει όπως νομίζει καλύτερα για τον εαυτό του». Αντίστοιχα ισχύουν και για τους συναδέλφους και το σωματείο στη Vodafone.
-Τις θέσεις εργασίας, που δεν είναι κανενός ιδιοκτησία για να τις πετάει σ’ εταιρίες δεξιά κι αριστερά, δήθεν «διασφαλίζοντάς» τις, στην πραγματικότητα μειώνοντάς τις.
-Τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας μας, με το μόνο πραγματικό όπλο που τα διασφαλίζει, τα Σωματεία μας και τις συλλογικές μας συμβάσεις.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούμε σ’ αυτό τον αγώνα. Να μην δεχτούμε καμία «λύση» που δήθεν «διασφαλίζει» αλλά στην πραγματικότητα τσεκουρώνει δουλειές, μισθούς, δικαιώματα. Να πούμε όχι στα σχέδια δημιουργίας νέας εταιρίας και μεταφοράς εργαζομένων εκεί. Να παλέψουμε έμπρακτα για την πάγια θέση που έχει διατυπώσει και το Σωματείο μας (όπως και το σωματείο στη Vodafone): όχι στο πέρασμα των δουλειών σε εργολαβίες.

Το Σωματείο μας πιστεύει ακράδαντα ότι αυτός ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός και ρεαλιστικός. Αρκεί να τον διεκδικήσουμε ενωμένοι και αποφασιστικά, με αγώνες. Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει εκστρατεία του Σωματείου για να συζητήσουμε και να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους. Ενώ ήδη έχουμε ξεκινήσει συγκεκριμένες επαφές με το Σωματείο των συναδέλφων στη Vodafone, ώστε να συντονίσουμε αποτελεσματικά την δράση μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *