Βασικά συμπεράσματα από τον αγώνα στην εκπαίδευση

May 18, 2013 | Παιδεία | 0 comments

paideia-14Εκπαιδευτικός Όμιλος – αντιτετράδια της εκπαίδευσης

ΕΡΓΑΣ εκπαιδευτικών

 1. Η απόφαση των καθηγητών/τριών για «απεργία στις εξετάσεις» δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Αποτέλεσε τη συμπύκνωση, έκφραση και ανωτεροποίηση της συσσωρευμένης και δίκαιης οργής χιλιάδων εκπαιδευτικών που είδαν το δημόσιο σχολείο ν’ απαξιώνεται, το μισθό και τη σύνταξη να εξανεμίζονται, τις σταθερές εργασιακές σχέσεις ν’ ανατινάζονται. Η εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο ως τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, αποτελεί εδώ και πολύ καιρό ένα τεράστιο «δοκιμαστήριο» όλων των αντιδραστικών πρακτικών· από την ιδιωτικοποίηση των παιδικών σταθμών ως το σχέδιο «Αθηνά», μια μαύρη κλωστή διαπερνά τις δομές της εκπαίδευσης. Το φθηνό, πειθαρχημένο και αποδοτικό σχολείο, δηλαδή η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής και της πολιτικής της Ε.Ε. αποτελεί την εφαρμογή μιας αντιδραστικής μετωπικής επίθεσης.

Oι εκπαιδευτικοί σήκωσαν το γάντι που πέταξε η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, όταν η σταγόνα που λέγεται «επιστράτευση, αξιολόγηση, μετακίνηση, απόλυση» ξεχείλισε το ποτήρι.

Έτσι, η απόφαση για απεργία στις εξετάσεις, που κατέθεσαν στο Δ.Σ. της OΛΜΕ και στις ΕΛΜΕ οι εκπρόσωποι των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων – Κινήσεων και οι ταξικοί συνδικαλιστές επικροτήθηκε θερμά από το σύνολο των εκπαιδευτικών της βάσης. Πάνω από 25.000 καθηγητές και καθηγήτριες σε 85 ΕΛΜΕ επικρότησαν την απόφαση για απεργία – σύγκρουση που αναγκάσθηκε να εισηγηθεί το Δ.Σ. της OΛΜΕ. Καταποντίσθηκε η πρόταση του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ και δόθηκε η ευκαιρία σε χιλιάδες εργαζόμενους να μιλήσουν αγωνιστικά, συγκρουσιακά, αντιμνημονιακά.

2. Η απόφαση για «απεργία στις εξετάσεις» δεν ήταν μία γενικά απεργιακή πρόταση. Δεν ήταν μία από τα ίδια και ούτε αντιμετωπίσθηκε έτσι από τις δυνάμεις του συστήματος. Αποτελούσε συνέχεια της κουλτούρας των εκπαιδευτικών αγώνων (1988, 1990-91, 1997, 1998, 2006), αλλά και τομή. Ήταν πρόταση για απεργία εν μέσω επιστράτευσης, δηλαδή μια πολιτική απεργία, αφού ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με την αντισυνταγματική εκτροπή, τον ανοιχτό εκφασισμό και την προληπτική τρομοκρατία. Ήταν πρόταση που έσπειρε τον τρόμο στα αστικά επιτελεία, τροφοδότησε με ταξική αυτοπεποίθηση τον κόσμο της εργασίας και την αγωνιζόμενη νεολαία και συνάντησε την πυρετική αντίθεση του συνόλου των αστικών δυνάμεων. Μετά τους ναυτεργάτες, τους OTA και τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡO, η προληπτική επιστράτευση – επίταξη, πέραν των φανερών στοιχείων κοινοβουλευτικής δικτατορίας της αστικής τάξης, αποτελούσε ευθεία πρόκληση για τα συνδικάτα, όλη την αριστερά,  κάθε αγωνιζόμενη συλλογικότητα, ολόκληρο το λαό. Ήταν αυτός ο λόγος που το δίδυμο Σαμαρά – Αρβανιτόπουλου και οι δυνάμεις της αντισυνταγματικής και αντιδημοκρατικής πρακτικής (ΝΔ – ΠΑΣOK – ΔΗΜΑΡ – ΜΜΕ κ.λπ.) αντιμετώπισε τους εκπαιδευτικούς ως «τους εχθρούς του λαού». Με συκοφαντία, λάσπη και απειλές.

3. Η συκοφαντική εκστρατεία ξεκίνησε με το γνωστό«δίωρο» («οι καθηγητές αντιδρούν στην αύξηση του ωραρίου τους»), συνεχίστηκε με τις απειλές για τις εξετάσεις, ώστε να ενοχοποιηθεί το εκπαιδευτικό σώμα για αναλγησία και αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά και κορυφώθηκε με τις απειλές για «το νόμο και την τάξη». Η προληπτική επιστράτευση, μέτρο πρωτοφανές και πρωτάκουστο για τα πολιτικά χρονικά της χώρας, προσπαθούσε να εξασφαλίσει με την πυγμή αυτό που δεν εξασφάλισε η θεωρία της συναίνεσης και της ήρεμης δύναμης της συγκυβέρνησης. Μετά την καταστολή στις Σκουριές της Χαλκιδικής οι πολιτικοί εκφραστές του αστικού συστήματος σήκωσαν το κατασταλτικό χέρι τους, αξιοποιώντας ΜΜΕ και δικαιοσύνη, σε 85.000 ανθρώπους στ’ όνομα ­τάχα­ της κοινωνικής τάξης. Oι Φαρισαίοι του συστήματος, αφού καταδικάζουν τη νέα γενιά σε γενικευμένη απεργία (πάνω από 65%), την εκπαίδευση σε μαρασμό και τους εκπαιδευτικούς σε αργό θάνατο, εμφανίζονται ως τιμητές της τάξης και του νόμου!

4. Η προσέλευση δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών στις Γ.Σ. ξεπέρασε κάθε ταξική φαντασία. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από χρόνια όπου το πλήθος ξεχείλιζε από παντού σε διαδικασίες βάσης, απαντώντας σε κυβερνητική συκοφαντία και τρομοκρατία. Αποτελεί ακόμα απάντηση σε φωνές εντός του κινήματος, που αρέσκονται να μιλούν υπερβολικά για την «οριζόντια δικτύωση». Αποτελεί οδηγό για ανάποδη δράση σε όσους αντιστρατεύονται την ιδέα και πρακτική των συνδικάτων, ανεξάρτητα από την αφετηρία και τον τρόπο που το παρουσιάζουν. Τα συνδικάτα αποτελούν έκφραση και όπλο των εργαζομένων. Είναι οι τωρινές ηγεσίες και οι αρνητικοί συσχετισμοί που τα ουδετεροποιούν, τα αφυδατώνουν, που τα μετατρέπουν σε δούρειο ίππο των αντιδραστικών δυνάμεων. Ως ΕΡΓΑΣ – Εκπαιδευτικός Όμιλος αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των συσχετισμών και την ισχυροποίηση της ταξικής αριστερής και μαχητικής πτέρυγας στα συνδικάτα, στις ΕΛΜΕ, την OΛΜΕ, στους  Διδασκαλικούς  Συλλόγους  και τη ΔOE. Αγωνιζόμαστε και φάνηκε, στη ζωή και στην ταξική πάλη, ότι έχουμε δίκιο για την αναγκαιότητα ισχυροποίησης των συνδικάτων, τον αγωνιστικό προσανατολισμό τους και την ανατροπή όλων των δυσμενών συσχετισμών.

5. Το βράδυ της 15ης Μάη, στη Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ, συντελέστηκε ένα πραξικόπημα. Ενώ το 92% των ΕΛΜΕ είχε αποφασίσει με δημοκρατικό τρόπο για απεργία στις 17 Μάη (πρώτη μέρα πανελλαδικών εξετάσεων), οι παρατάξεις ΔΑΚΕ (ΝΔ), ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣOK) και ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) αποφάσισαν και τελικά επέβαλαν το σπάσιμό της. Χρησιμοποιώντας κάθε αθέμιτο μέσο και σ’ ευθεία αντιστοιχία με τα κόμματά τους, κυβερνητικοί, πρώην κυβερνητικοί και επίδοξοι κυβερνητικοί κατάφεραν ­όχι χωρίς κόπο­ να μεθοδεύσουν το σπάσιμο της απεργίας. Πρωτομάστορες, πρωταγωνιστές και απίστευτοι ιντριγκαδόροι σ’ αυτό το δρόμο αποδείχτηκε η ηγεσία των ΣΥΝΕΚ, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά, προκειμένου να δώσει εξετάσεις στο αστικό σύστημα.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις πλάτες ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ, για  ταυτόχρονη ψηφοφορία (απεργία και όροι) χρησιμοποιήθηκε σαν απεργοσπαστικό τέχνασμα. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι το προεδρείο της OΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) προσπαθούσε να ερμηνεύσει την υπερψήφιση της απεργίας και να τρομοκρατήσει τους προέδρους της Γ.Σ., διαγράφοντας ένα ζοφερό τοπίο για την Παρασκευή (17/5).

6. Η ηγεσία του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ/ΕΣΑΚ κ.λπ. στους εκπαιδευτικούς καμώνεται την αδιάλλακτη και την ταξική, εκτοξεύοντας τόνους λάσπης βασικά ενάντια στις αγωνιστικές δυνάμεις, στοχοποιώντας συντρόφους του Ε.O. στην OΛΜΕ και στις Παρεμβάσεις. Η ηγεσία του ΠΑΜΕ/ΕΣΑΚ κ.λπ. ρίχνει μελάνι για να κρυφτεί. Διότι:

α) Πολέμησε πρώτη, αποσπώντας τα εύσημα από τις δυνάμεις του αστικού συστήματος την απεργία των εκπαιδευτικών. O Ν. Σοφιανός (δηλώσεις στο ΜΕGA) μας είπε ότι «δεν πρέπει να απεργήσουν οι καθηγητές στις εξετάσεις και το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε τέτοια ενέργεια».

β) Το ΚΚΕ ψήφισε στην ΑΔΕΔΥ ­σε συνεργασία με ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ­ απεργία την Τρίτη (14/5) και Πέμπτη (16/5) με καθαρά υπονομευτικό χαρακτήρα.

γ) Κανένα «ταξικό» συνδικάτο του ΠΑΜΕ,  απολύτως ΚΑΝΕΝΑ, δεν πήρε απόφαση ούτε για τρίλεπτη(!) στάση εργασίας την Παρασκευή (17/5), δεν κάλεσε ούτε καν σε συλλαλητηριο.

δ) Καμία δύναμη που πρόσκειται στο ΚΚΕ δεν οργάνωσε συλλαλητήριο για την επιστράτευση.

ε) O Ριζοσπάστης (Κυριακή 12/5) κυκλοφορούσε χωρίς να έχει ούτε μια αναφορά στην επιστράτευση(!), ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κυκλοφορούσε και την Τετάρτη/Πέμπτη (15-16 Μάη).

στ) Η ΚΝΕ κυκλοφόρησε προκήρυξη στα σχολεία με την οποία στρέφεται, στην ουσία, κατά της απεργίας.

ζ) Το ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση (12/5) στην οποία αναφέρει ότι τα αιτήματα της απεργίας είναι το «δίωρο». Κάτι που είχαν πλέον ξεχάσει ακόμα και τα μνημονιακά χαλκεία των ΜΜΕ.

η) Εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στην  ΕΕ της ΑΔΕΔΥ προσπάθησε με ασύστολα ψεύδη να αποτρέψει το ΔΣ της ΟΛΜΕ να υιοθετήσει την απόφαση για απεργία στις εξετάσεις [και όντως πέτυχε τη διακοπή της συνεδρίασης και η απόφαση λήφθηκε τελικά την επόμενη ημέρα]

7. Oι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις – Συσπειρώσεις – Κινήσεις, και η εκπρόσωπός τους στο Δ.Σ. της OΛΜΕ σ. Α. Φατούρου, αποτέλεσαν ­και πάλι­ τη συνδικαλιστική ατμομηχανή της απεργίας. Ξεκινώντας από το Δ.Σ. της OΛΜΕ, στις ΕΛΜΕ, στις Γ.Σ. και στις πορείες ήταν η δύναμη που με θάρρος, ανιδιοτέλεια και αποφασιστικότητα σήκωσαν το φορτίο της ταξικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Βεβαίως δεν έλειψαν από τις τάξεις τους αδυναμίες, ολιγωρίες και συνδικαλιστικές αρρυθμίες και αυτό πρέπει ν’ αλλάξει άμεσα.

Τι να κάνουμε;

1. Επιμένουμε, με μαζικούς όρους, να ανατρέψουμε την πολιτική επιστράτευση. Οργανώνουμε Γενικές Συνελεύσεις για ενημέρωση και πανεργατική συμπόρευση, ειδικά με τους επιστρατευμένους ναυτεργάτες, ΜΕΤΡO και OTA. Προσπαθούμε να θέσουμε ΠOΛΙΤΙΚΑ το ζήτημα της επιστράτευσης, αγωνιζόμενοι για τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

2. Oφείλουμε να αναλύσουμε στον εκπαιδευτικό κόσμο ότι λογικές του τύπου «όλοι είναι το ίδιο», «κάτω τα συνδικάτα» κ.λπ. ξεπερνούν τα όρια της απολιτικής, ισοπεδώνουν και αποδομούν τα συνδικάτα ως όπλο μάχης, εξισώνουν την αριστερά και το ταξικό κίνημα με το φιλελευθερισμό.

3. Ανασύνταξη τώρα! Το ζήτημα της δημόσιας παιδείας, των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών (ωράριο, αξιολόγηση, απολύσεις κ.λπ.) είναι ανοιχτά. O αγώνας θα είναι μακρύς και παρατεταμένος και θα χρειαστεί ανασύνταξη, ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση όλου του εκπαιδευτικού κινήματος.

 Εκπαιδευτικός Όμιλος – αντιτετράδια της εκπαίδευσης  

ΕΡΓΑΣ εκπαιδευτικών

ΑΘΗΝΑ, 17/5/2013

6974438720  www.antitetradia.grdam

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σύρος: Όταν οι πολίτες αντιμετωπίζονται ως «πρόβλημα» για να εξυπηρετηθούν οι ισχυροί

Η Σύρος βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο, όχι επειδή υποδέχεται ένα ακόμη κρουαζιερόπλοιο, αλλά επειδή κάθε άφιξη του Crown Iris, με Ισραηλινούς τουρίστες, συνοδεύεται από μια πρωτοφανή επιχείρηση αστυνομοκρατίας και περιορισμών. Δρόμοι αποκλείονται, η ελεύθερη κυκλοφορία...

Οι καταγγελίες για κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης στο Ισραήλ έφτασαν στην Κνεσέτ –  Έναν χρόνο μετά η σιωπή συνεχίζεται

Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο για μια υπόθεση που, τότε, αντιμετωπίστηκε είτε με αδιαφορία είτε με απόπειρες απαξίωσης. Αφορούσε καταγγελίες για οργανωμένα κυκλώματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Ισραήλ, με αναφορές σε...

Predator: Η «Καθημερινή» αποκαλύπτει κυβερνητικές διεργασίες, ο Σαμαράς προσφεύγει στον Άρειο Πάγο

Το σκάνδαλο των υποκλοπών όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά επιστρέφει με τρόπο που προκαλεί έντονο πολιτικό προβληματισμό. Και αυτή τη φορά οι εξελίξεις δεν προκύπτουν από αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης ή ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, αλλά από δύο γεγονότα που δύσκολα...

Από τον «φόβο» του Τάσου Δούση στην ειρωνική απάντηση μέλους του Ρουβίκωνα

Του Γιώργου Γιαννακέλλη Υπάρχουν δημόσιες αντιπαραθέσεις που, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τους πρωταγωνιστές τους, φωτίζουν πλευρές του δημόσιου λόγου πολύ περισσότερο από δεκάδες τηλεοπτικά πάνελ. Αυτό συνέβη και με την ανάρτηση του τηλεοπτικού...

Οταν η Λέσβος ήταν “κόκκινο νησί”

Του  Γ. Γ. Μοναδικό θρίαμβο για το ΚΚΕ αποτέλεσαν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 1931, που έγιναν σαν σήμερα, στην πόλη της Μυτιλήνης. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ έλαβε 1658 ψήφους ενώ ξεπέρασε κατά 234 ψήφους τις επιδόσεις που είχαν 3 μαζί υποψήφιοι των αστικών...

Η ζωή του Δρ. Χουσάμ Αμπού Σαφίγια κρέμεται από μια κλωστή – Το Ισραήλ οδηγεί στον θάνατο έναν γιατρό που αρνήθηκε να εγκαταλείψει τα παιδιά της Γάζας

Υπάρχουν στιγμές που η βαρβαρότητα δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από διπλωματικές διατυπώσεις, κυβερνητικές ανακοινώσεις ή τα γνωστά προσχήματα περί «ασφάλειας». Η περίπτωση του Δρ. Χουσάμ Αμπού Σαφίγια αποτελεί μία από αυτές. Η ισραηλινή οργάνωση Physicians for...

Πριν τρία χρόνια, σαν σήμερα, έφυγε από κοντά μας, η Γιώτα Γιάννα

Κλείνουν σήμερα τρία χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας, η Γιώτα Γιάννα, (Παναγιώτα Γιαννέλου ήταν το πραγματικό της όνομα) μια καλλιτέχνιδα που η παρουσία της για πάνω από 60 χρόνια στα μουσικά δρώμενα της πατρίδας μας την έκαναν να γράψει την προσωπική της...

Γκιουρκάν Τουρκόγλου (Gürkan Türkoğlu): Αλλος ένας ήρωας του παγκόσμιου προλεταριάτου

Ο Γκιουρκάν Τουρκόγλου (Gürkan Türkoğlu) έπεσε νεκρός, σήμερα, 5 Ιούλη 2026, στο Νοσοκομείο της Αττάλειας, δίνοντας μάχη με το καθεστώς Ερντογάν, λίγες ημέρες αφότου ολοκλήρωσε 267 ημέρες απεργίας πείνας. Η απεργία του δεν αποτελούσε μια προσωπική πράξη διαμαρτυρίας....

Η αυταπάτη της “δύναμης της εκλογικής ψήφου” – Από τα «ψήφιζαν και τα δέντρα» στα σύγχρονα εκλογικά μαγειρεία

Του Γιώργη Γιαννακέλλη Διαχρονικά το αστικό πολιτικό σύστημα αξιοποιούσε κάθε διαθέσιμο μηχανισμό για να διαμορφώνει τη λεγόμενη «κοινή γνώμη» και να οδηγεί το εκλογικό σώμα στο αποτέλεσμα που επιθυμούσε. Στις πιο σκοτεινές περιόδους της μετεμφυλιακής Ελλάδας, όταν...

Δυο σκέψεις αφορμή το δημοψήφισμα του 2015 που έγινε σαν σήμερα

Του Γιώργη ΓιαννακέλληΕλάχιστη σημασία έχει για μένα το αποτελέσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη 2015 και οι εκτιμήσεις ότι αυτό “πόνεσε την δεξιά“, γιατί “το 62% των ψηφοφόρων δεν φοβήθηκε”. Αυτό που είναι άξιο αναφοράς είναι η επική κυβίστηση της κυβέρνησης του...

Επιλεγμένα Video