Η αιγυπτιακή χούντα εντείνει την καταστολή

pic-0-normΗ υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ στρατιωτική χούντα της Αιγύπτου συνέχισε το σαββατοκύριακο τη βάρβαρη καταστολή εναντία στην αντιπολίτευση.

Την Κυριακή το απόγευμα, ο στρατός έστησε οδοφράγματα και τοποθέτησε ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες κτιρίων για να εμποδίσει τους αντιχουντικούς διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε έξι διαφορετικά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σε ανακοίνωση του, που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής, ο αρχιπραξικοπηματίας και de facto δικτάτορας της Αιγύπτου, στρατηγός Abdel Fattah al-Sisi διεμήνυσε στους διαδηλωτές, στους οποίους καταλόγισε ότι επιθυμούν «να καταστρέψουν την Αίγυπτο», πως η «αυτοσυγκράτηση» εκ μέρους του στρατού δεν θα συνεχιστεί και ότι «νέες επιθέσεις δεν θα γίνουν ανεκτές» .

Το Σάββατο, δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας επιτέθηκαν στο τζαμί al-Fateh στην πλατεία Ραμσί του Καϊρου, όπου 1500 υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή πρόεδρου Μ. Μόρσι, ήταν ύπο πολιορκία από την Παρασκευή.

Ένα βίντεο που προβαλλόταν μέσω live streaming από την ιστοσελίδα Bambusser καταγράφει τις σκηνές τρόμου και πανικού στο εσωτερικό του τεμένους. Καθώς φοβισμένοι διαδηλωτές, κάποιοι από αυτούς με μάσκες για τα δακρυγόνα, μετέφεραν καρέκλες και έπιπλα για φράξουν την είσοδο, το κτίριο σείστηκε από τους ήχους των χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και των δακρυγόνων που έπεφταν βροχή. Προς το τέλος του βίντεο, η εικόνα διακόπτεται και ακούγεται ένας συνεχής ήχος πυροβολισμών μαζί με τις κραυγές τρόμου των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του τζαμιού.

Η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό των ατόμων που σκοτώθηκαν στην επιχείρηση, αλλά ανακοίνωσε ότι 79 άτομα σκοτώθηκαν και 549 τραυματίστηκαν το Σάββατο στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας». Η χούντα προσπαθεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία των διαδηλωτών, την επαναφορά νόμων έκτακτης ανάγκης της εποχής Μουμπάρακ και τη στρατιωτική δικτατορία με την ψευδή δικαιολογία ότι όλοι οι αντιφρονούντες διαδηλωτές είναι ένοπλοι τρομοκράτες.

Με βάση αυτά τα προπαγανδιστικά ψεύδη, η στρατιωτική χούντα έχει δολοφονήσει, τραυματίσει και συλλάβει χιλιάδες διαδηλωτές από την 3η Ιούλη, όποτε και πήρε με πραξικόπημα την εξουσία. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση, η βία την Παρασκευή στοίχισε την ζωή σε 173, 95 από αυτούς στο Κάιρο και 25 στην Αλεξάνδρια. Από την προηγούμενη Τετάρτη, πάνω από 850 έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα (ΜΑ) υποστηρίζει ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε χιλιάδες.

Ανάμεσα σε όσους σκοτώθηκαν την Παρασκευή ήταν και ο γιος του Ανώτατου Καθοδηγητή της Αδελφότητας, Mohamed Badie. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνω από 1000 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ των οποίων τα μισά από τα ηγετικά της στελέχη, έχουν συλληφθεί.

Στο μεταξύ η αιγυπτιακή κυβέρνηση, εξετάζει το σχέδιο του διορισμένου από τον στρατό, πρωθυπουργού, Hazem al-Beblawi για να θέσει εκτός νόμου την Μουσουλμανική Αδελφότητα, στο σύνολό της. Μια τέτοια απόφαση θα θέσει ξανά στο περιθώριο τη μεγαλύτερη ισλαμιστική οργάνωση της Αιγύπτου, γυρίζοντας το ρολόι της ιστορίας πίσω στις μέρες της δικτατορίας του Μουμπάρακ, όταν ήταν επισήμως παράνομη και χιλιάδες από τα μέλη της συλλαμβάνονταν.

Ο Beblawi, ιδρυτικό μέλος του Αιγυπτιακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε στους δημοσιογράφους: « Δεν θα υπάρξει συμφιλίωση με αυτούς που έβαψαν τα χέρια τους με αίμα και έστρεψαν τα όπλα τους ενάντια στο κράτος και τους θεσμούς τους.»

Την Κυριακή, η ΜΑ μείωσε το αριθμό των διαδηλώσεων που ήταν αρχικά προγραμματισμένες στα πλαίσια μιας εβδομάδας διαμαρτυριών σε εθνικό επίπεδο ενάντια στο πραξικόπημα. Σύμφωνα με την Egyptian Independent: «Η αλλαγή στην τακτική της ΜΑ μπορεί να είναι μια προσπάθεια για την μείωση των ανθρωπίνων απωλειών, μετά τους εκατοντάδες νεκρούς στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, δύο μέρες πριν» .

Παρότι και αυτό παίζει σίγουρα ρόλο, η ΜΑ φοβάται επίσης ότι θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο των διαδηλωτών καθώς ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού απορρίπτουν την επιστροφή του καθεστώτος Μουμπάρακ και την ανανέωση της δικτατορίας.

Σε συνάντηση με τον Καταριανό ομόλογό του, το Σάββατο, ο γερμανός ΥΠΕΞ Γκ. Βεσρερβέλε, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο και κάλεσε για πολιτική λύση.

Η ΕΕ θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, με κάποια από τα κράτη-μέλη να ζητούν την διακοπή της βοήθειας αξίας 1 δισ. Ευρώ προς την Αίγυπτο.

Συνοψίζοντας του φόβους και της εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ο Economist σημειώνει: «Το ερώτημα είναι αν η καταστολή είναι τώρα ο πραγματικός τρόπος αντιμετώπισης των Αδελφών Μουσουλμάνων, ή απλά μεγαλώνει το χάος […] Το χειρότερο λάθος του στρατηγού, ωστόσο, θα ήταν να αγνοήσει το κυριότερο μάθημα της Αραβική Άνοιξης. Ότι οι απλοί άνθρωποι διψούν για αξιοπρέπεια. Μισούν να εκτελούν διαταγές τιποτένιων αξιωματούχων και να κυβερνώνται από διεφθαρμένους δικτάτορες. Απορρίπτουν το αστυνομικό κράτος. Αν’ αυτού θέλουν μια καλύτερη ζωή, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και μερικές βασικές ελευθερίες.»

Ο αγώνας για κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ενάντια στην δικτατορία θα πρέπει να κατευθύνεται όχι μόνο απέναντι στη χούντα και τους διεθνείς υποστηρικτές της αλλά και ενάντια σε εκείνες τις δυνάμεις που δηλώνουν «αριστερές» και «φιλελεύθερες» και συνεχίζουν να δοξάζουν τον στρατό και την καταστολή.

Ο Mohamed Badr, ηγέτης της κίνησης Tamarod (ανταρσία), η οποία στηρίχθηκε και από οργανώσεις όπως οι «Επαναστάτες Σοσιαλιστές» και το «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας» δήλωσε το Σαββατοκύριακο: «Όσα περνάει η Αίγυπτος σήμερα είναι το τίμημα, ένα υψηλό τίμημα για  να απαλλαγούμε από τη φασιστική ομάδα της Αδελφότητας». Στη συνέχεια εξέφρασε την άνευ όρων υποστήριξή του στη στρατιωτική καταστολή: «Δεν είδα τίποτα κακό από τον στρατό. Δεν παρεμβαίνει στην πολιτική και είμαι μάρτυρας αυτού του γεγονότος. Στηρίζω τις αποφάσεις του από μόνος μου και χωρίς καμία οδηγία , καθώς πιστεύω ότι είναι σωστοί και μας πάνε εκεί που θέλουμε.»

Μετά από δύο χρόνια επαναστατικών αγώνων, τα εύπορα μεσοαστικά στρώματα απαιτούν να δοθεί ένα τέλος στις διαδηλώσεις και τις απεργίες που απειλούν όλο και περισσότερο τις περιουσίες και τα προνόμια τους. Έχουν κινηθεί τόσο απότομα προς τα δεξιά που οι αντεπαναστατικές πολιτικές τους παρουσιάζουν τρομακτικές ομοιότητες με την τρομοκρατία του παλαιού καθεστώτος Μουμπάρακ, όταν εξαπέλυσε του φονιάδες του να επιτεθούν στους διαμαρτυρόμεν ους εργάτες και νεολαίους της Πλατείας Ταχρίρ.

Την Παρασκευή η Tamarod με την υποστήριξη του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας, κάλεσε για τη δημιουργία «πολιτοφυλακών γειτονιάς, σε όλες τις πόλεις και τα χωριά για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, το έθνος μας, την δημόσια και ιδιωτική μας περιουσία, τα τεμένη και τις εκκλησίες μας». Στη συνέχεια εμφανίστηκαν ένοπλοι κακοποιοί που συνεπικουρούσαν αστυνομία και στρατό στην καταστολή των αντιφρονούντων διαδηλωτών.

Η απότομη στροφή στα δεξιά, και τα αιτήματα για δικτατορία από τις κυρίαρχες ελίτ και τους ψευδοαριστερούς και φιλελεύθερους υποστηρικτές τους, είναι διεθνές φαινόμενο. Την Παρασκευή, στη New York Times δημοσιεύθηκε άρθρο του καθηγητή του Georgetown University και πρώην αξιωματούχο της κυβέρνησης Κλίντον Charles Kupchan με τίτλο «Η Δημοκρατία στην Αίγυπτο μπορεί να περιμένει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Leslie Gelb, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Κάρτερ που σε παρόμοιο άρθρο του στην Daily Beast με τίτλο «Ήρθε η ώρα να κρατήσουμε τη μύτη μας και να στηρίξουμε τον αιγυπτιακό στρατό», γράφει πως «παρότι δεν χαίρομαι που τα λέω, ο αιγυπτιακός στρατός κάνει ότι θα έκαναν υπό τις ίδιες συνθήκες, πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.»

Πληροφορίες από World Socialist Web Site

Πηγή:φτου ξελεφτερία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *