Οι “Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις”, ο Γ. Βαλιανάτος και ένα χρονογράφημα

image002Πώς και ξαφνικά όλες οι αστικές φυλλάδες ανακάλυψαν την μηχανή που έχουν στήσει, εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια κάποια ευπόληπτα λαμόγια για να τσεπώνουν γρήγορα και εύκολα δημόσιο χρήμα. κατασκευάζοντας τις λεγόμενες «Μη κυβερνητικές Οργανώσεις»; Η απάντηση είναι απλή. Σήμερα το αστικό πολιτικό σύστημα είναι σε κρίση και σαν συνέπεια έχει να αντιμετωπίζουν πρόβλημα και οι μηχανισμοί συγκάλυψης που λειτουργούσαν άψογα στο παρελθόν.

Κι αυτή δεν είναι μια αυθαίρετη δικιά μας διαπίστωση. Το λένε και τα ελάχιστα σχετικά δημοσιεύματα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.

Μάθαμε ποτέ σε ποιες τσέπες κατέληξαν τα 68 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ που χάρισε σε ΜΚΟ στην διάρκεια της θητείας του (1999-2004) σαν υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου;

Γνωρίσαμε ποτέ που κατέληξαν τα 15 περίπου εκατομμύρια ευρώ που έκαναν φτερά από την «ιερή» ΜΚΟ του παπαδαριού «Αλληλεγγύη» που εκτός απ’ το ελληνικό δημόσιο είχε χορηγούς την «Ζήμενς» και άλλους κεφαλαιοκράτες;

Το ίδιο δεν έγινε και με τα 160 εκατομμύρια ευρώ που μοίρασε ο Ζαχόπουλος το διάστημα 2004-2007 που ήταν γενικός γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού σε κάτι «περίεργες» ΜΚΟ –είχαν όμως καταπληκτικά ονόματα όπως «Baruti στην άκρη της κλωστής»- και «ημέτερους» συλλόγους και σωματεία. (θα θυμάστε, πιθανόν τις συνηθισμένες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, όταν το σκάνδαλο είχε δει την δημοσιότητα για «το μαχαίρι που θα φτάσει στο κόκκαλο» για το «άπλετο φως» που θα πέσει στην υπόθεση και όλες τις σχετικές μπαρούφες που ακούσαμε τότε).

tweet-vaksevanhΜε την ευκαιρία να κάνουμε και μια τοποθέτηση σχετικά με μια τουλάχιστον άστοχη ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη στο Twitter, σχετικά με τον Γρηγόρη Βαλιανάτο. Πιο συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος , σχολίασε πως «Ο Βαλιανάτος δήλωσε πως ήταν “συνοδός αντρών”. Αποστόμωσε όσους τον έλεγαν ανεπάγγελτο».

Μάλλον δεν γνωρίζει ο εκδότης του περιοδικού Hot Doc ότι ο «πολιτικός επιστήμονας» -όπως αυτοχαρακτηρίστηκε ο ίδιος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Espresso»-.για αρκετά χρόνια ήταν πρόεδρος σε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση το «Παρατηρητήριο του Ελσίνκι». Αυτή η ΜΚΟ, σύμφωνα με τον ίδιο προσπαθεί να δώσει λύση στα προβλήματα που « αφορούν τους Τσιγγάνους, τις εκδιδόμενες, τους φυλακισμένους, τα θύματα του trafficking».

Και φυσικά αν ήταν τόσο απλά, τα πράγματα, όσο μας τα περιγράφει ο «πολιτικός επιστήμονας» μόνο εύσημα για τον αλτρουισμό και την ευαισθησία του θα είχαμε να του αποδώσουμε.
Στην ίδια συνέντευξη όμως, που αναφέραμε ο πρώην πρόεδρος αυτής της οργάνωσης αναφερόμενος στην χρηματοδότηση της αναφέρει: «Τα παίρνουμε από το ελληνικό Δημόσιο, από ξένα ιδρύματα, είναι καθαρά και ξάστερα».
Τώρα το πόσο «καθαρά και ξάστερα» ας μην το σχολιάσουμε καλύτερα. Δεν είμαστε από άλλο πλανήτη και ξέρουμε πως γίνονται αυτές οι δουλειές.
Γιατί όμως δεν μας λέει, όμως ποια είναι αυτά τα «ξένα ιδρύματα»;

Το μόνο που αναφέρει ο Βαλιανάτος είναι: «Από τον κ. Σόρος χρηματοδοτηθήκαμε για ένα διάστημα για θέματα κυρίως των Ρομά». Μάστα. Τώρα να ρωτήσουμε πόσα ήταν τα ποσά που τσέπωσε αυτή η οργάνωση απ’ τα κρατικά ταμεία και τα «ξένα ιδρύματα» και που κατέληξαν δεν έχει νόημα, αφού απάντηση δεν πρόκειται να λάβουμε. Πάντως ο Γ. Βαλιανάτος για αρκετά χρόνια πρόεδρος αυτής της ΜΚΟ .. σίγουρα δεν ήταν ανεπάγγελτος.

Να κλείσω αυτή την ανάρτηση με ένα παλιό μου χρονογράφημα γραμμένο το 2008. Διατηρεί όμως ακόμα την επικαιρότητα του,

Γ .Γ.

“Μη κυβερνητικά” λαμόγια

620x492_131537403826Η μηχανή που στήνουν κάποια ευυπόληπτα λαμόγια για να τα παντελωνιάζουν χοντρά, με το να κατασκευάζουν τις λεγόμενες «Μη κυβερνητικές Οργανώσεις» είναι παλιά. Το φρέσκο είναι ότι έχουν και δραστηριότητες που δεν τις είχα πάρει πρέφα μέχρι που διάβασα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα σε μια φυλλάδα. «Μη Κυβερνητική Οργάνωση σε κύκλωμα μαστροπών και call girls», έγραφε η εφημερίδα. Μάστα. Αντε να σακουλευτείς τώρα ότι μια ΜΚΟ που υποτίθεται ότι νταραβεριζόταν «με την προστασία των κακοποιημένων γυναικών» πουλούσε νταβατζηλίκι.

Τι ξεπεσμός είναι αυτός! Χάλασε η πιάτσα. Οι σοβαρές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν βαρύγδουπα ονόματα όπως «Βοήθεια ζωής προς Εθνικό Παιδί – Άτομο». «Κέντρο Έρευνας και πρακτικής εφαρμογής του Αρχαίου Δράματος», «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποιμαντικής Διακονίας» και κάνουν τσαμπασλίκια με κυβερνήσεις και σοβαρούς καπιταλιστές, όχι με ιδιοκτήτες κωλάδικων τρίτης κατηγορίας και πέμπτης διαλογής.

Να απλώσω τον χαβά μου για να με πιάσετε καλύτερα. «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί τις “Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις” ως σύμμαχο διακυβέρνησης. Σύμμαχο για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων για τον άνθρωπο, για τον πολίτη. Σε τελική ανάλυση, οι “Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις” είναι κορυφαία ιδεολογική έκφραση της Ανοικτής και Ελεύθερης Κοινωνίας», είχε δηλώσει ο Κ. Καραμανλής όταν ανέλαβε την εξουσία.

Εβαλα, λοιπόν, τον ρουφιάνο google να ψάξει στο διαδίκτυο πώς μεταφράζεται αυτή η κολεγιά. Χαμός. Η κάνουλα ένα σωρό υπουργείων τρέχει ασταμάτητα μπακίρια σ’ ένα σμάρι «μη κυβερνητικών οργανώσεων». Ας ξεπεράσω το υπουργείο Απασχόλησης που μόνο πέρσι έδωσε στις Μ.Κ.Ο   40.000.000 ευρώπουλα, ας μην δώσω ιδιαίτερη βαρύτητα στα κονέ του υπουργείου Πολιτισμού μ’ αυτές τις οργανώσεις και ας σταθώ στο υπουργείο Εξωτερικών που γίνεται και το χοντρό αλισβερίσι.

Εχουμε και λέμε, μιλώντας πάντα μόνο για το 2007. Πρώτο τραπέζι πίστα και εδώ είναι το παπαδαριό που τσεπώνει, μέσω της οργάνωσης «Αλληλεγγύη» που έχει 15.000.000 ευρώ τον χρόνο. Κι’ επειδή η Ντόρα Μπακογιάννη είναι θρήσκα όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί, δεν αφήνει παραπονεμένες και άλλες θρησκευτικές μ.κ.ο. Η «Κύκλος της Πάτμου» πήρε 255.550 ευρώ για να οργανώσει, λέει, «Συμπόσιο Αμαζόνιος – Πηγή Ζωής» με καλεσμένο τον οικουμενικό πατριάρχη, ενώ το “Ιδρυμα Στήριξης Οικουμενικού Πατριαρχείου και Οικουμενική”, άλλα 93.500 ευρώ για τη διοργάνωση συνεδρίου στη Κωνσταντινούπολη.

Δεν θα έφτανε όλος ο χώρος εδώ να αναφέρω τον χορό εκατομμυρίων που παντελωνιάζουν απ’ το κράτος τα λαμόγια που κοντρολάρουν κάποιες μ.κ.ο. Βλέποντας όμως τη λίστα των μ.κ.ο που τα τσεπώνουν απ’ το ΥΠΕΞ κάπου έπιασα και τα γέλια βλέποντας πόσο ευρηματικοί είναι κάποιες μουτράκλες. Όπως αυτοί που με το “Ίδρυμα Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης” πήραν 30.000 ευρώ για να φτιάξουν μονάδα εκτροφής αγελάδων στην Κατάγκα του Κονγκό, ή οι τύποι  του “Κλάμπ 21 Εγρήγορση” που πήραν 17.500 ευρώ για το πρόγραμμα τους “Η πολιτισμική παράδοση μέσα από γαστρονομία”.

Φυσικά δεν είναι μόνο δικό μας φρούτο οι μ.κ.ο αλλά παγκόσμιο. Για ποιο λόγο γίνεται όλο αυτό το πατιρντί μεταξύ κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και αυτών των οργανώσεων ας μας το πει ένα απόσπασμα από κείμενο ενός αστού δημοσιογράφου. Του Γιάννη Διακογιάννη: «Θυμάμαι τον Απρίλιο του 1999, στο βομβαρδιζόμενο από το ΝΑΤΟ Βελιγράδι, κατά την διάρκεια συνέντευξης που μου παραχώρησε για “ΤΑ ΝΕΑ” τον υπουργό Εξωτερικών Γιοβάνοβιτς. Τον άκουσα να καταθέτει τα εξής εντυπωσιακά στοιχεία: «Εχει έρθει – μου είπε – απεσταλμένος από την Ελλάδα που χειρίζεται προγράμματα Μ.Κ.Ο.. Σκορπά αφειδώς χρήματα σε οργανώσεις κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Χρηματοδοτεί παράλληλα εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και εξαγοράζει δημοσιογράφους που προπαγανδίζουν δήθεν για τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Ουσιαστικά προωθούν την περαιτέρω διάλυση της Γιουγκοσλαβίας».
Ένα χρόνο αργότερα, στην τραγική Παλαιστίνη, εκεί όπου ο ισραηλινός στρατός κατοχής είχε ρημάξει πόλεις σαν την Τζενίν, η βουλευτής και πάλαι ποτέ συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, η Ασράουι μου είχε πει: «Εχουν δραστηριοποιηθεί Μ.Κ.Ο. στα κατεχόμενα που προωθούν δήθεν τη φιλία των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Στην ουσία με βάση οικονομικά προγράμματα για τα οποία κανείς δεν γνωρίζει το πραγματικό βάθος τους, προγράμματα που δήθεν καταπολεμούν την τρομοκρατία, αυτές οι Μ.Κ.Ο. ενισχύουν λογικές περαιτέρω απομόνωσης του λαού μου σε γκέτο που όλο και περισσότερο πνίγουν οι παράνομοι νέοι οικισμοί των Ισραηλινών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *