Επιχείρηση τρομοκράτησης των μπλόγκερς

«Μόνο  επικίνδυνη εξέλιξη που αποσκοπεί στην φίμωση του διαδικτύου μπορεί να χαρακτηριστεί η ενέργεια της προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένης Ράικου να διατάξει έρευνα για αναρτήσεις σε διαδικτυακούς τόπους που εκτιμούν ότι επίκειται χρεοκοπία της χώρας μας», γράφαμε σε ανάρτησή μας την Παρασκευή.

Η αφετηρία αυτής της υπόθεσης γνωστή. Είχε διακινηθεί μαζικά ένα mail, την περασμένη βδομάδα, με φημολογούμενο αποστολέα ένα μεγαλοστέλεχος τράπεζας. Αυτός ισχυριζόταν μεταξύ άλλων ότι είχε πληροφορίες ότι στις 25 Μάρτη θα κηρυχτεί επίσημα πτώχευση της χώρας. Το mail αυτό δημοσίευσαν αρκετοί ιστότοποι με αποτέλεσμα η δικαστίνα που αναφέραμε διατάξει έρευνα με σκοπό να εξακριβώσει αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και να εντοπίσει τους υπευθύνους.

Η πρώτη παρατήρηση που μπορεί να γίνει εδώ είναι ότι αφού έπιασε πρεμούρα την δικαστικό υπάλληλο να βρει ποιοι ευθύνονται για διασπορά ψευδών ειδήσεων να ξεκινήσει από τον κατά τύποις πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου που ισχυριζόμενος ψέματα ότι «λεφτά υπάρχουν» και θα δώσει αυξήσεις στους εργαζόμενους πάνω απ’ τον πληθωρισμό υπέκλεψε την ψήφο του ελληνικού λαού και έγινε πρωθυπουργός. Μετά ας συνεχίσει με τηλεοράσεις και εφημερίδες που καθημερινά έχουν κάνει το ψέμα, επιστήμη.

Από κει και πέρα, βλέποντας αυτή την εξέλιξη, από δημοσίευμα του indymedia και την εμπλοκή της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, μένουμε άναυδοι.
Η υπηρεσία του Σφακιανάκη στέλνει ηλεκτρονικό μήνυμα σε ένα μπλογκ και ζητάει απ’ τον διαχειριστή του –που δημοσίευσε το mail που αναφέραμε- να παρουσιαστεί στην υπηρεσία του για να «παρέχετε εξηγήσεις και να εξεταστείτε ανομοτί»!!!
Αυτό κι αν είναι εντελώς κουφό. Δεν μπορεί τα «τσακάλια» του Σφακιανάκη να μην γνωρίζουν ότι τα μπλογκ είναι ανώνυμα και μόνο στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν διαπράξει συγκεκριμένα αδικήματα –που ο πάροχος, δηλαδή η google καθορίζει πολύ αναλυτικά και σ’ αυτά δεν περιλαμβάνονται η δυσφήμιση και η διασπορά ψευδών ειδήσεων- μπορεί η σχετική κρατική υπηρεσία να αιτηθεί να τις δοθεί η IP του χρήστη για να εντοπιστεί ο κάτοχος του μπλογκ.

Φυσικά τα παραπάνω τα γνωρίζει ο Σφακιανάκης και η υπηρεσία του. Απλώς επιχείρηση τρομοκράτησης των μπλόγκερς βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα γίνεται με εντελώς άκομψο τρόπο.

2 απαντήσεις στο “Επιχείρηση τρομοκράτησης των μπλόγκερς”

  1. Αν κάποιος δει το ιστολογείν ως αυτοσκοπό για τη συλλογή επισκεπτών, τότε έχεις δίκιο. Αν κάποιος το δει απλά ως μία διέξοδο να εκφράσει και να βρει κάποιες άλλες απόψεις -σύμφωνες και μη- τότε ίσως έχεις άδικο. Ανήκοντας στη δεύτερη κατηγορία λόγω εργασίας ή κούρασης συχνά αφήνω κενό το ιστολόγιό μου για μέρες και σχεδόν κάθε καλοκαίρι δημοσιεύω μόνο λίγα άρθρα. Το πιο δύσκολο είναι να γράφεις συνεχώς.

    Εκείνοι που δημοσιεύουν περισσότερα από ένα άρθρα τη μέρα, απλά αναδημοσιεύουν άρθρα άλλων. Το καθημερινό κείμενο κουράζει, στραγγίζει το άτομο από ιδέες. Το εγκατέλειψα πολύ νωρίς. Έτσι επέζησα 6 χρόνια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *