Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη ρωσική εβδομαδιαία εφημερίδα «ARGUMENTY I FAKTY» στις 28 Αυγούστου, αλλά παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη. Το κείμενο έχει ματαφραστεί στα ελληνικά από τον Βασίλη Μακρίδη.
«Οι Αμερικανοί μας δένουν τα χέρια, αλλά στην Ευρώπη για κάποιον άγνωστο λόγο εκλαμβάνουν τις ενέργειές τους ως ενδεδειγμένες. Οι Έλληνες πολιτικοί άρχισαν να «ξυπνούν», μόνο όταν οι Ρώσοι σταμάτησαν ν’ αγοράζουν τα ροδάκινά μας».
Είναι αμφίβολο, μάλλον, να βρεθεί στον κόσμο δεύτερος άνθρωπος με βιογραφικό σαν αυτό του Μανόλη Γλέζου. Τη νύχτα της 31ης Μαΐου 1941, αυτός ο 19χρονος κομμουνιστής μαζί με έναν σύντροφό του (στγ: το Λάκη Σάντα) κατέβασε τη σημαία με τη σβάστικα πάνω από την Ακρόπολη, κάτι που σήμανε την έναρξη της αντίστασης στην Ελλάδα εναντίον των Γερμανών κατακτητών. Συνελήφθη από τους Ναζί και, μετά τον πόλεμο πλέον, από τις ελληνικές Αρχές: συνολικά έμεινε στη φυλακή για 16 χρόνια, ενώ καταδικάστηκε 3 φορές σε θάνατο. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στη φυλακή έμαθε Ρωσικά, προς τιμήν του Γλέζου στην ΕΣΣΔ το 1959 εκδόθηκε γραμματόσημο, έγινε κάτοχος του Διεθνούς Βραβείου Λένιν. Σήμερα ο Μανόλης Γλέζος είναι 92 ετών, όμως εξακολουθεί να είναι το ίδιο δραστήριος – κατεβαίνει σε διαδηλώσεις (μάλιστα σε κάποια από αυτές έπαθε δηλητηρίαση από δακρυγόνα που δέχθηκε), ενώ πρόσφατα εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Argumenty I Fakty» («AiF») κατάφερε να πάρει από το Γλέζο συνέντευξη στην Αθήνα.
«Θέλω ν’ απευθυνθώ στον Πούτιν»
Γκεόργκι Ζότοβ, «AiF»: Πώς είναι καλύτερα να σας αποκαλώ – κύριε Γλέζο ή σύντροφε Γλέζο;
Μανόλης Γλέζος: Για μαντέψτε!
– Σύντροφε Γλέζο.
– Τέλεια! Τώρα μπορείτε να συνεχίσετε!
– Ωραία. Θα ήθελα να ρωτήσω… τι πιστεύετε, κατά πόσο οι κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία στα προϊόντα από τις χώρες της ΕΕ θα ζημιώσουν την αγροτική οικονομία της Ελλάδας;
– Πρώτα απ’ όλα δηλώνω, ότι η Ρωσία είχε δικαίωμα να επιβάλει τέτοιου είδους κυρώσεις. Δίνω απόλυτο δίκιο στους Ρώσους: τέτοιου είδους ενέργειες είναι απαραίτητες στη μάχη με τις πιέσεις της Δύσης. Όμως… βλέπετε, τα φρούτα και τα λαχανικά στην Ελλάδα τα παράγουν μικροί συνεταιρισμοί, απλοί αγρότες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες – αυτοί οι αγρότες ήταν πάντα με το μέρος της Ρωσίας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Έλληνες ήταν ο μόνος λαός της Ευρώπης που δεν πολέμησε εναντίον της ΕΣΣΔ. Έτσι λοιπόν, θα ήθελα μέσω της εφημερίδας σας να απευθυνθώ στον Πρόεδρο Πούτιν, ώστε να γνωρίζει – στην Ελλάδα από τις κυρώσεις υποφέρουν άνθρωποι, οι οποίοι ειλικρινά αγαπούν τη Ρωσία. Δεν είναι ούτε Πολωνία, ούτε Βαλτικές χώρες, όπου τους Ρώσους δεν τους ανέχονται με τίποτε.
– Ο «πόλεμος των κυρώσεων» θα έχει σοβαρή επίδραση στην οικονομία της Ελλάδας;
– Η ελληνική οικονομία είναι ήδη κατεστραμμένη «χάρη» στην ΕΕ. Το πιο φρικτό, είναι ότι τώρα δεν έχουμε πού να πουλήσουμε τα σταφύλια μας, τις φράουλες και τα ροδάκινά μας και η αγροτική οικονομία είναι η βασική πηγή εσόδων μας. Γι’ αυτό τα προβλήματα θα είναι τεράστια, αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι μόνο η αρχή.
– Λένε, ότι η Ελλάδα σκέφτηκε για άλλη μία φορά την έξοδό της από την ΕΕ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 52% των Ελλήνων θεωρεί, ότι η συμμετοχή στην ΕΕ αποφέρει μόνο ζημιά στη χώρα…
– Αντίθετα, εμείς θα πρέπει να μείνουμε στη σύνθεση της ΕΕ, ώστε να παλαίψουμε εναντίον της εμπλοκής της Αμερικής στης υποθέσεις της Ευρώπης. Πού βρίσκεται σήμερα το πρόβλημα; Στην αρχαία ελληνική μυθολογία υπήρχε ένα μονόφθαλμο πλάσμα – ο Κύκλωπας. Και η Ευρώπη κοιτάζει προς τη μεριά της Ρωσίας ακριβώς όπως ο Κύκλωπας – μονόφθαλμα και εντελώς επιφανειακά. Δεν προσπαθεί να κατανοήσει τους Ρώσους, να δει την κατάσταση και με τα δύο μάτια. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε ορισμένα κράτη της ΕΕ να «κάνουν κουμάντο» εξ ονόματος όλων των Ευρωπαίων, να μετατρέψουν την Ευρώπη σε μαριονέτα των Αμερικανών. Εγώ υποστηρίζω την ιδέα, ότι στο μέλλον η Ρωσία θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ.
– Στην ΕΕ προφανώς δεν θα χαρούν και πολύ με αυτή τη σκέψη. Αλλά και σ’ εμάς (στμ: στη Ρωσία) το ίδιο.
– Και θα έχουν άδικο! Η Ρωσία είναι απαραίτητο να μπει στην ΕΕ και να γίνει ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της. Ας είμαστε ειλικρινείς – χωρίς τη Ρωσία οι ευρωπαϊκές υποθέσεις δεν μπορούν να πραγματοποιούνται γενικά! Όλα μας τα προβλήματα, οικονομικά και πολιτικά, υφίστανται επειδή στην ΕΕ ασκείται ανοιχτή πίεση από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ειδικά στο ζήτημα της Ουκρανίας.
– Μια που το αναφέρατε, ποια είναι η γνώμη σας για τον πόλεμο στην Ουκρανία;
– Αυτή η αιματηρή σφαγή είναι καρπός της διεστραμμένης πολιτικής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ. Για το πραξικόπημα στην Ουκρανία χρησιμοποίησαν ανοιχτά φασιστικές δυνάμεις, σε αυτό δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία. Η κυβέρνηση εκδιώχθηκε με τη βοήθεια ακροδεξιών και εθνικιστών… προσωπικά θεωρώ, ότι όλα αυτά που συνέβησαν στο Κίεβο είναι ακριβώς το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού.
«Θα του δείξουμε του Χίτλερ!»
– Ω, η ΕΕ είναι αμφίβολο ότι θα συμφωνήσει με τη γνώμη σας.
– Αυτό έλειπε!…Η διοίκηση της ΕΕ ουσιαστικά οργάνωσε ένα μακελλειό ανάμεσα σε αδελφούς σλαβικούς λαούς. Το 1945 οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσισαν, ότι πλέον δεν πρόκειται να πολεμούν μεταξύ τους, αλλά θα βάζουν άλλους λαούς να πολεμούν για τα δικά τους (στμ: των Μεγάλων Δυνάμεων) συμφέροντα. Και, δυστυχώς, προς το παρόν το έχουν επιτύχει απόλυτα. Δεν έχουμε πλέον αποικιοκρατικό σύστημα, το έχει όμως αντικαταστήσει η οικονομική εξάρτηση κάποιων κρατών από κάποια άλλα. Το 1943 ο Γκέμπελς έγραψε άρθρο στην εφημερίδα «Das Reich», όπου υπέδειξε, ότι «το έτος 2000 στην Ευρώπη θα κυβερνούν η άρεια κουλτούρα και ο άρειος πολιτισμός». Σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό αστόχησε• όμως το ότι η γερμανική οικονομία κατέλαβε την Ευρώπη, είναι γε-γονός. Όσο για τις ΗΠΑ, αυτές βοήθησαν «ν’ ανάψει η φωτιά» στην Ουκρανία.
– Αμέσως φαίνεται, ότι η Αμερική δεν σας αρέσει.
– Και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό. Οι Αμερικανοί προσπαθούν να δέσουν τα χέρια της Ευρώπης και πολλοί για κάποιον άγνωστο λόγο εκλαμβάνουν τις ενέργειές τους ως ενδεδειγμένες. Οι Έλληνες πολιτικοί άρχισαν να «ξυπνούν», μόνο όταν οι Ρώσοι σταμάτησαν να αγοράζουν τα ροδάκινά μας. Το πιο αστείο είναι, ότι εάν ρωτήσεις έναν Ευρωπαίο: «θέλεις να αποφασίζουν άλλοι για σένα;», αμέσως θα σου απαντήσει: «Όχι». Μα τότε γιατί επιτρέπουμε στις ΗΠΑ να το πράττουν έτσι; Οι άν-θρωποι στην Ευρώπη πρέπει να κατανοούν τα πάντα με το δικό τους μυαλό. Είμαι βέβαιος, ότι με τον καιρό ο ελληνικός λαός θα αρχίσει ο ίδιος να ρυθμίζει τις σχέσεις του με τη Ρωσία και όχι να υποκύπτει στις επιταγές των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.
– Σε ό,τι αφορά την πράξη, η οποία σας έκανε διάσημο… Καταλαβαίνω, ότι ήδη έχετε απαντήσει γι’ αυτό το θέμα χιλιάδες φορές, όμως πείτε μου – πώς καταφέρατε να κατεβάσετε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη;
– Δεν πρόκειται να κάνω τον ήρωα. Εάν κάποιος σας πει: «Ε, λοιπόν, εγώ δεν φοβάμαι τίποτε», λέει ψέμματα. Το κυριότερο είναι να νικήσει κανείς το φόβο του. Εμάς μας βοήθησε η οργή και η αγανάκτηση. Ο Χίτλερ στις 30 Μαΐου του 1941 έβγαλε λόγο στο Ράιχσταγκ και είπε – οι Γερμανοί νίκησαν τον εχθρό στην Κρήτη, η Ευρώπη μας ανήκει. Και τότε με το φίλο μου (στμ: Λάκη Σάντα) αποφασίσαμε: εάν έτσι νομίζεις, π******ς γιε, τότε θα σου δείξουμε… Δεν προετοιμαστήκαμε για τίποτε συγκεκριμένο, απλώς μπήκαμε στην Ακρόπολη και στείλαμε τη σημαία στο διάολο…
– Και μετά τι κάνατε με αυτήν;
– Την κόψαμε σε κομμάτια, ήταν μεγάλη και φτιαγμένη από μετάξι… Ένα κομμάτι το κρύψαμε σε μια σπηλιά και το υπόλοιπο… ήτανε καιρός πολέμου, το ύφασμα ήταν δυσεύρετο… Και οι γυναίκες μας έπρεπε κι αυτές να έχουν κάτι να φορέσουν.
– Δηλαδή, εάν καταλαβαίνω σωστά, η σημαία του Χίτλερ έγινε… σουτιέν;
– (Γελώντας) Εγώ δεν σας είπα αυτό. Ας το καταγράψουμε στις δυσκολίες της μετάφρασης!…
«Τη μέθοδο εκμάθησης κάτω από το κρεβάτι»
– Από την επίσημη βιογραφία σας γνωρίζω, ότι μέσα στη φυλακή μάθατε Ρωσικά, όμως τώρα μιλάμε με τη βοήθεια μεταφραστή. Η μαρτυρία αυτή δεν είναι αληθινή;
– (Αρχίζει να μιλάει Ρωσικά) Θέλω να μιλήσω, αλλά δεν μπορώ. Ναι, είναι αλήθεια, έμαθα μόνος μου Ρωσικά στη φυλακή, χωρίς δάσκαλο. Ξέρετε, θεωρώ ότι η ρωσική γλώσσα είναι μια παραλλαγή της αρχαίας ελληνικής και βρίσκεται σε πιο ανεπτυγμένο επίπεδο, απ’ ό,τι άλλες γλώσσες. Στο θάλαμό μου μάθαινα Ρωσικά κρυφά – για κάθε ενδεχόμενο, έκρυβα τη μέθοδο εκμάθησης κάτω από το κρεβάτι, για να μην το ανακαλύψουν οι φρουροι. (Περνάει ξανά στα Ελληνικά) Αργότερα ήρθα αρκετές φορές στην ΕΣΣΔ και πάντα μαζί μου είχα μεταφραστή και η απουσία πρακτικής λόγου σε μια γλώσσα είναι άσχημο πράγμα… Δυστυχώς, έτσι έγινε και τα ξέχασα.
– Σήμερα την ΕΕ συχνά τη συγκρίνουν με την ΕΣΣΔ. Εσείς συμφωνείτε με αυτό;
– Όχι ιδιαίτερα, αν και κάποιες ομοιότητες υπάρχουν. Σήμερα στην ΕΕ συχνά εκφράζουν μία και μο-ναδική άποψη: τη Ρωσία δεν την ακούν καθόλου. Κάποτε είχα ρωτήσει τον ίδιο τον Χρουστσόβ – γιατί στην ΕΣΣΔ δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου; Μου απάντησε – γιατί μας έχουν περικυκλωμένους οι καπιταλιστές! Κι εγώ του λέω – έχετε κάτι να φοβηθείτε από αυτούς; Και του εξηγώ: στην Ελλάδα υπάρχει η εφημερίδα «Εστία», η οποία βρίζει τους κομμουνιστές. Όμως εάν οι δικοί μας, ερχόμενοι στην εξουσία, θα θελήσουν να κλείσουν αυτή την εφημερίδα… θα το κάνουν μόνο πάνω από το πτώμα μου! Για μένα είναι αδιανόητη η κατάργηση της ελευθερίας του λόγου. Οι άνθρωποι στην εξουσία συχνά δεν βλέπουν τα λάθη τους, όμως ο Τύπος πάντα θα τους τα υποδείξει. Έτσι κι εδώ – (η Ευρώπη) δεν πρέπει ν’ ακούει μόνο τον εαυτό της, όταν η Ρωσία εκφράζει τη δική της άποψη.
– Μάλιστα, η άποψή σας είναι μάλλον ασυνήθιστη για την ΕΕ.
– (Γελώντας) Μα κι εγώ ο ίδιος είμαι ένας ασυνήθιστος πολιτικός.
Αφήστε μια απάντηση