Διαδηλωτές εναντίον περιοδείας του ισραηλινού μπάσκετ σε Οχάιο και Όρεγκον

longlivepalestineboycottisraelΦίλαθλοι του μπάσκετ ενώθηκαν με υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ για να απαιτήσουν μποϊκοτάρισμα των ισραηλινών αθλητικών ομάδων και να εναντιωθούν σε αυτό που αποκαλούν «περιοδεία δημοσίων σχέσεων» από τις ισραηλινές ομάδες στις ΗΠΑ. Συγκεντρώθηκαν μέσα και έξω από τους χώρους διεξαγωγής των αγώνων επίδειξης για να επιστήσουν την προσοχή στη συνεχιζόμενη ισραηλινή στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης.

 

Στο Κλήβελαντ του Οχάιο δεκάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ έξω από τον αγώνα επίδειξης την προηγούμενη βδομάδα ενώ μια παρόμοια διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «οι ομάδες αυτές αντιπροσωπεύουν την αδικία και την κατοχή της Παλαιστίνης. Ενώ αυτή η ομάδα ταξιδεύει ελεύθερα, οι Παλαιστίνιοι αθλητές στερούνται το ίδιο αυτό δικαίωμα.»

«Η περιοδεία του ισραηλινού μπάσκετ είναι μια καμπάνια δημοσίων σχέσεων με σκοπό να κουκουλωθεί η φρικιαστική σφαγή του καλοκαιριού που σκότωσε πάνω από 2.100 άτομα στη Γάζα, μεταξύ των οποίων πάνω από 500 παιδιά. Σε ορισμένες πόλεις τα παιχνίδια χρησιμοποιούνται για να συγκεντρωθούν χρήματα για τον ισραηλινό στρατό. Είναι ο ίδιος ακριβώς στρατός που συνεχίζει την κατοχή της Παλαιστίνης, που σκοτώνει αδιακρίτως και που αρνείται στους Παλαιστίνιους πολίτες το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα και με δικαιοσύνη.»

«Η εικόνα των τεσσάρων μικρών αγοριών που σκοτώθηκαν από ισραηλινές βόμβες ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο στην παραλία στη Γάζα είναι χαραγμένη για πάντα στις καρδιές μας. Δεν θα αφήσουμε αυτή η περιοδεία να λειτουργήσει ως προπέτασμα καπνού πάνω από τη συνεχιζόμενη φρίκη της κατοχής της Παλαιστίνης.»

Οι οργανώσεις που διαμαρτύρονται για τα παιχνίδια αυτά καλούν σε μποϊκοτάρισμα των ισραηλινών αθλητικών ομάδων και εκδηλώσεων, ζητώντας ελευθερία, δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια για τον παλαιστινιακό λαό που ζει κάτω από την ισραηλινή στρατιωτική κατοχή.

Στο Κλήβελαντ, ο αγώνας επίδειξης συνοδευόταν από έναν έρανο για τον ισραηλινό στρατό -τον μόνο στρατό ξένης χώρας που επιτρέπεται να πραγματοποιεί εράνους στις ΗΠΑ και να δέχεται απευθείας δωρεές από πολίτες των ΗΠΑ.

Στην ομάδα μπάσκετ του Κλήβελαντ, τους Καβαλίερς, πρόσφατα προσελήφθη ως βασικός προπονητής ο David Blatt, που προηγουμένως δούλεψε ως βασικός προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ (της ομάδας που παρουσιάστηκε στον αγώνα επίδειξης). Ο Blatt χαρακτήρισε την πρόσφατη ισραηλινή εισβολή στη Γάζα που σκότωσε πάνω από 2.100 άτομα, μεταξύ των οποίων 500 παιδιά, ως «τον πιο δικαιολογημένο πόλεμο του Ισραήλ».

Η κινητοποίηση στο Οχάιο υπέρ του μποϊκοτάζ στο μπάσκετ πραγματοποιήθηκε μετά από μια συνεχιζόμενη διαμάχη στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, όπου ένας καθηγητής που εξέφρασε στο twitter την υποστήριξή του στα δικαιώματα των Παλαιστινίων απολύθηκε. Πρόσφατη δημοσιοποίηση εγγράφων που αφορούν στην υπόθεση δείχνουν μια στενή σχέση, που θα μπορούσε να αποτελέσει σύγκρουση συμφερόντων, μεταξύ μελών του Πανεπιστημίου και σιωνιστών ηγετών της κοινότητας. Τα έγγραφα αποκάλυψαν επίσης ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου είπε ψέματα σχετικά με την αλληλουχία των γεγονότων σε αυτήν την υπόθεση.

 

Πηγή: intifadagr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *