Κύμα δυσαρέσκειας διαπερνά τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόσφατη «πλημμύρα» δημοσιευμάτων σχετικά με τη «μεταπήδηση» πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου. Τουλάχιστον 15 νομαρχιακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκδώσει ανακοινώσεις, που αντικατοπτρίζουν την ανησυχία της κομματικής βάσης, ξεκαθαρίζοντας -σε διάφορους τόνους- ότι δεν είναι διατεθειμένες να συναινέσουν στο «ξέπλυμα» παραγόντων, ιδιαίτερα τώρα που δεν έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διεργασίες.
Οι νομαρχιακές επιτροπές και οι οργανώσεις πόλεων, που αντιδρούν, «απλώνονται» σε όλη την επικράτεια της χώρας. Ενδεικτικά σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται οι νομαρχιακές του Εβρου, της Ξάνθης, της Καβάλας, της Κοζάνης, των Γρεβενών, της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Λάρισας, της Καρδίτσας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Εύβοιας, της Ηλείας, της Κορινθίας και των Δωδεκανήσων.
«Στην Αριστερά δεν χωράνε λαμόγια», «Οσοι ελπίζουν από μνημονιακοί να γίνουν αντιμνημονιακοί θα βρουν την πόρτα κλειστή», «Δεν θα γίνει η χάρη σ’ αυτούς που είδαν φως και μπήκαν», «Δεσμευτήκαμε για ρήξη με το παρελθόν και όχι ενσωμάτωσή του», είναι μερικές από τις χαρακτηριστικές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στις ανακοινώσεις.
Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστα Μορφίδη, ότι «αν είναι υποψήφιος (ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάββας Εμινίδης), δεν θα είμαστε εμείς. Και όχι απλά υποψήφιοι. Δεν θα είμαστε καν στον ΣΥΡΙΖΑ». Οι αντιδράσεις των τοπικών συλλογικών οργάνων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζονται από τις νομαρχιακές επιτροπές και ύστερα παίρνουν την έγκριση των αρμόδιων κεντρικών πολιτικών οργάνων.
Τη συζήτηση «άναψε» πάντως η τακτική που ακολουθεί η Σοσιαλιστική Τάση του κόμματος. Χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Μητρόπουλος σε εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία στα μέσα Οκτωβρίου υπογράμμιζε ότι στην επαρχία ορισμένα στελέχη διακατέχονται από «κοινωνιοφοβικό ένστικτο» και ζητούσε να μπουν «στη δεύτερη γραμμή μάχης» όσοι υποστήριξαν «αυτοαναφορικές υποψηφιότητες». Πρόσθετη ανησυχία προκάλεσαν και τα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να έχουν ενταχθεί στη Σοσιαλιστική Τάση.
Η ηγεσία της Κουμουνδούρου έχει ξεκαθαρίσει πάντως διά στόματος Πάνου Σκουρλέτη ότι «τίποτα από όσα έχουν γραφτεί δεν επιβεβαιώνεται», ενώ είναι κυρίαρχη η αίσθηση ότι τα αναφερόμενα ονόματα αποκλείεται να εγκριθούν. Την ίδια ώρα, η «Αριστερή Πλατφόρμα», που σε κάθε Κ.Ε. κατέθετε τροπολογίες για τις συμμαχίες, κρατά προς το παρόν «στάση αναμονής». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης άλλωστε δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μετατραπεί σε «σημαία ευκαιρίας».
Ιδιαίτερα επικριτικά είναι τα σχόλια που προέρχονται από την πλευρά των «κινηματικών» στελεχών που είχαν υπογράψει το κείμενο των «53». Ο Γιάννης Αλμπάνης, που πρόσφατα συνυπέγραψε πολιτικό κείμενο με τον βουλευτή Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Πάνο Λάμπρου, σημείωσε ότι «τα δημοσιεύματα είναι πολλά για να θεωρηθούν συμπτωματικά» και πως «επιχειρείται να υφαρπαγούν αποφάσεις». Χαρακτηριστική ήταν επίσης και η αποστροφή του υπεύθυνου Οργανωτικού, Τάσου Κορωνάκη, ότι «πλυντήριο εμείς δεν θα γίνουμε για κανένα λόγο».
Επικριτική εμφανίζεται εσχάτως και η ΚΟΕ, με την εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» να αναφέρει σε πρόσφατο κύριο άρθρο της ότι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «καμιά θέση δεν έχουν τα απομεινάρια του πολιτικού συστήματος που οδήγησε εδώ τη χώρα».
Πηγή: efsyn.gr
Αφήστε μια απάντηση