Υπουργεία μοιράζει ο πρωθυπουργός για να επιβιώσει

pn1812merkel1419014882Διανέμοντας υπουργικά χαρτοφυλάκια προσπαθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να προσελκύσει βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν υπέρ του υποψηφίου που έχει ο ίδιος προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Δίνει έτσι την ύστατη απεγνωσμένη μάχη να υπερβεί τα κατά τα φαινόμενα ανυπέρβλητα εμπόδια που συναντά για να συσπειρώσει τους 180 βουλευτές που θα εξασφαλίσουν τη δική του παραμονή στην εξουσία για ακόμη έναν χρόνο.

Με εμφανή δυσθυμία ο πρωθυπουργός δέχτηκε να περιορίσει την παράταση της πρωθυπουργίας του από ενάμιση χρόνο σε έναν, κάνοντας λόγο για εκλογές στο τέλος του 2015 αντί για τον Ιούνιο του 2016 που λήγει η τετραετία. Αρνήθηκε πάντως να προσδιορίσει τον χρόνο των εκλογών στα τέλη του 2015, αναφέροντας έστω τον μήνα. Ισως να ελπίζει ότι κάτι μπορεί να συμβεί και να το αξιοποιήσει δίνοντας παράταση στην πρωθυπουργία του και πηγαίνοντάς την πιο κοντά στον Ιούνιο του 2016!

Εν πάση περιπτώσει, μέχρι στιγμής οι προσπάθειες του πρωθυπουργού δεν έχουν ευοδωθεί – και σίγουρα αυτό δεν πρόκειται να γίνει σήμερα που έτσι κι αλλιώς απαιτούνται 200 βουλευτές για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ηταν εκ προοιμίου γνωστό ότι και η σημερινή ψηφοφορία θα παρέλθει άπρακτη, χωρίς να σημαίνει αυτό τίποτα για την έκβαση της τρίτης και καθοριστικής ψηφοφορίας τη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου. Τελούμε εν γνώσει από τον Σεπτέμβριο των ισχυρισμών παραγόντων του κυβερνητικού στρατοπέδου ότι η μέγιστη δυνατότητα προσέλκυσης βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ του κυβερνητικού υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως προσώπου, βρίσκεται στις 172-173 ψήφους.
Σίγουρα ο αριθμός αυτός δεν αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα, σε μια ψηφοφορία χωρίς ουσιαστικό νόημα, πέραν της ανάγκης της κυβέρνησης να εμφανίσει κάπως αυξημένες τις ψήφους υπέρ του Σταύρου Δήμα, μετά το αρχικό σοκ του ναδίρ των 160 ψήφων.

Τα… «κολασμένα Χριστούγεννα» από τις προσφορές υπουργικών θώκων και κρατικών αξιωμάτων υψηλά αμειβομένων σε μισθούς ή σε… ψήφους θα λάβουν χώρα από σήμερα έως και τη Δευτέρα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας! Είναι αδαής περί την πολιτική ή τραγικά αφελής όποιος νομίζει ότι έχουν ήδη κριθεί τα πάντα και στην τρίτη ψηφοφορία επειδή η ΔΗΜΑΡ επαναβεβαίωσε με σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ότι δεν πρόκειται κατά κανέναν τρόπο να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, παρατείνοντας έτσι την παραμονή του Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία επί ακόμη έναν χρόνο. Οσο και αν η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ βγήκε μετά την πρόταση Σαμαρά για διανομή υπουργικών θώκων, έχει πολύ περισσότερο αμυντικό παρά διακηρυκτικό χαρακτήρα, ανεξαρτήτως της φρασεολογίας που χρησιμοποιεί.

Το βέβαιο είναι ότι οι διαστάσεις που προσέλαβε η υπόθεση Χαϊκάλη δυσχεραίνει τα μέγιστα την απόσπαση βουλευτών από τους 12 που έχουν απομείνει στους ΑΝΕΛ. Αυτό αντανακλάστηκε στο διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά, με τη σφοδρότητα της επίθεσης του πρωθυπουργού εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, η οποία συνιστά κατ’ ουσίαν ανοιχτή κήρυξη πολέμου. Ετσι όμως «μπετονάρονται» οι 12 βουλευτές των ΑΝΕΛ. Δεν θα υποστηρίξουμε ότι καθίσταται αδύνατη η μεταπήδησή τους στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά σίγουρα είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη.

Μοναδική ελπίδα του πρωθυπουργού πλέον απέμεινε η λεηλασία των βουλευτών τής υπό διάλυση μνημονιακής Αριστεράς του κόμματος της ΔΗΜΑΡ, το οποίο αποκλείεται να μπει στη Βουλή ως αυτοτελές κόμμα, όποια γραμμή και αν ακολουθήσει. Λογικά, πάντως, οι περισσότεροι από τους 10 βουλευτές που έχουν απομείνει στη ΔΗΜΑΡ από τους 17 που εξέλεξε, μάλλον θα προτιμήσουν να πάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ προσδοκώντας ανταμοιβή από τη νέα κατάσταση. Αυτό όμως μένει να αποδειχτεί στην πράξη τη Δευτέρα, όχι σήμερα που είναι βέβαιο ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα τηρήσουν… «χαρακτήρα». Ούτως ή άλλως οι καιροσκόποι μνημονιακοί βουλευτές της αποκαλούμενης «Αριστεράς της προσκολλήσεως» σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, τώρα θα έχουν το πλεονέκτημα ότι θα επιχειρήσουν να προσκολληθούν σε μια υποτιθέμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μια κυβέρνηση δηλαδή που προέρχεται από την ίδια πολιτική μήτρα με τη ΔΗΜΑΡ, η οποία αποσπάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μπει στη μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Οπως είδαμε άλλωστε, μόλις η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ διαπίστωσε ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν καταδικασμένη σε εκλογική καταβύθιση στα Τάρταρα, δεν είχε κανέναν δισταγμό να φύγει από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για να προετοιμαστεί να μπει σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού «ξεπλυθεί» λιγάκι μέσω της αναμονής της στην αντιπολίτευση! Οταν όμως έχουμε να κάνουμε με βουλευτές τέτοιου πολιτικού ήθους, είμαστε τουλάχιστον υποχρεωμένοι πρώτα να δούμε τη στάση τους στην τρίτη ψηφοφορία και κατόπιν να βγάλουμε συμπεράσματα

Πηγή: Γ. Δελαστίκ – “Εθνος”

Μία απάντηση στο “Υπουργεία μοιράζει ο πρωθυπουργός για να επιβιώσει”

 1. Ολοταχώς Για Εκλογές…/ Το Σχόλιο Της Ημέρας…/ 23-12-2014 / του Θ. Ανεστόπουλου

  Το μεσημέρι ψήφισαν οι βουλευτές δεύτερη
  φορά για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. 168 υπέρ του Δήμα, 131 παρών και ένα απών. Στους 168 προστέθηκαν και οι 2 ανεξάρτητοι πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές. Διαφαίνεται πλέον ότι η συγκυβέρνηση δεν έχει ρεύμα για την 3η ψηφοφορία που απαιτούνται 180 βουλευτές και οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές.
  Παρόλο την οικονομική τρομοκρατία, τους εκβιασμούς όσο και τις περιπτώσεις χρηματισμών η συγκυβέρνηση δεν την εμπιστεύεται το κοινοβούλιο όσο και ο λαός. Μέσα στην οικονομική κρίση, την υποταγή της στην τρόικα θα μείνει στην ιστορία ως η συγκυβέρνηση των επιχειρηματικών συμφερόντων (ντόπιων και ξένων) και της καταπάτησης των δικαιωμάτων της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας. Κυβέρνηση μειοψηφίας στο λαό που θα το αποδείξουν οι εκλογές που έρχονται…
  Ο δεξιός (όσο ποτέ άλλοτε) ΣΥΡΙΖΑ δίνει καθημερινά πιστές υποσχέσεις για υπεύθυνη κυβέρνηση της αριστεράς στην αστική τάξη και στην τρόικα, που πιστεύει ότι θα βγάλει την χώρα από την οικονομική κρίση, θα διαπραγματευτεί το χρέος μέσα στην φυλακή της ΕΕ και του Ευρώ. Ενώ φαίνεται ότι σε περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία μπορεί να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ., όμως ο λαός που έχει υποστεί την βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης – τρόικας θα τον εμπιστευτεί (με ή χωρίς αυταπάτες).
  Το ΚΚΕ το μόνο που το απασχολεί είναι η εκλογική του “ισχυροπόιηση”, κρατώντας αποστάσεις από μια κυβερνητική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αν κρατήσει τα ποσοστά του θα είναι επιτυχία !!!.
  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ περνάει της κρίση της, διαφωνίες για το προσανατολισμό της, για τις συμμαχίες, για τον αν πρέπει να αναβληθεί η προγραμματισμένη 3η συνδιάσκεψη…ενώ τώρα που έρχονται εκλογές το άνοιγμα για κοινή κάθοδο με άλλες αριστερές δυνάμεις (αριστερή συμπόρευση, ΕΕΚ…) δεν την ενώνουν αλλά την διασπούν περισσότερο. Μια εκλογική κάθοδο της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ (μόνη της ή με συνεργασία) είναι μια αδιέξοδη λύση μιας δεν υπάρχει τύχη για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση αλλά και μια εκλογική καθίζηση των ποσοστών της θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα αδιέξοδα….και διάσπαση…
  Ότι και αν επιλέξει ο κόσμος του αγώνα στις εκλογές που έρχονται, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μάχες είναι μπροστά μας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, το δίλημα έχει τεθεί ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ.
  ΠΑΝΘΗΡΑΣ *29

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *