Τα πρώτα 6 άμεσα αποτελέσματα ενος GREXIT

grexit28888Ενω διανύουμε μια απο τις πιο σημαντικές εβδομάδες για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας και ενώ ακούγονται πολλά που θα συμβούν σε περίπτωση που η Ελληνική πλευρά δεν συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους, οι αναλυτές της Barclays, της Capital Economics και της Oxford Economics ενώνουν τις δυνάμεις τους και εξηγούν ποιες θα είναι οι πρώτες συνέπειες ενός Grexit.

Σύμφωνα με το Business Insider, στην περίπτωση της εξόδου από το ευρώ οι άμεσες επιπτώσεις θα είναι οι εξής έξι:

1. Η δραχμή θα επιστρέψει. Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη και θα επιστρέψει στη δραχμή (ίσως βέβαια το νέο νόμισμα πάρει ένα νέο όνομα). Ένα μεγάλο ζήτημα θα είναι η ισοτιμία με το ευρώ αλλά και το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η κυβέρνηση να τυπώσει το νέο νόμισμα.

2. Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει άμεσα κεφαλαιακούς ελέγχους για να αποφύγει τη φυγή καταθέσεων. Οι καταθέτες θα επιχειρήσουν να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες και η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει άμεσα σε έλεγχο την κατάσταση. Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ είχε καταρτίσει ένα σχέδιο για πιθανό Grexit το 2012, οπότε μάλλον θα πρέπει να το ανασύρει.

3. Θα αποσυρθεί η ευρωπαϊκή στήριξη στις τράπεζες. Τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσβαση στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), κάτι που θα σταματήσει αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ.
4. Κοινωνικές αναταραχές. Η Barclays υποστηρίζει πως μια ξαφνική οικονομική κατάρρευση θα προκαλέσει «ραγδαίες κοινωνικές αναταραχές» και σημειώνει ότι ιστορικά παρόμοιες κινήσεις έχουν προκαλέσει υποτίμηση 45-85% του νομίσματος. Η Capital Economics υποστηρίζει ότι η πτώση θα μπορούσε να είναι πιο ήπια, κοντά στο 20%, ενώ η Oxford Economics κάνει λόγο για 30%.

5. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε πιθανότατα να αρχίσει να κάνει το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η κυβέρνηση πιθανότατα θα επιστρέψει στα ελλείμματα, αφού δεν θα περιορίζεται από κανόνες διάσωσης.

6. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ραγδαία. Capital Economics και Oxford Economics εκτιμούν ότι αυτό θα πρέπει να είναι προσωρινό. Όπως συμβαίνει τώρα με τη Ρωσία, με το νέο νόμισμα σε ελεύθερη πτώση, μέχρι να βρει το επίπεδο ισοτιμίας έναντι του ευρώ, οι τιμές στην Ελλάδα θα φτάσουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο στα ύψη.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι αναλυτές της Capital Economics υποστηρίζουν ότι μια οργανωμένη έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε μια ευνοϊκή οικονομική ανάπτυξη για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Eυρωζώνη.

Πηγή: news4all

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *