Στον ιδιωτικό τομέα «όταν δουλεύεις σκληρά αμείβεσαι»…

xardoubelis…ή αλλιώς το ξεχασμένο παραμύθι της «ελεύθερης αγοράς».

Ο Γκίκας Χαρδούβελης φοβήθηκε πως θα χάσει τα λεφτά του, από την πολιτική που και ίδιος εμπνεύστηκε και εφάρμοσε. Έτσι, έβγαλε μέρος των χρημάτων του στο εξωτερικό. Κατά τα άλλα οι ευρω-τσολιάδες μας έλεγαν πως όλα πάνε μια χαρά…  Η χθεσινή συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών, στην Πόπη Τσαπανίδου (στο STAR), πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Βάρος δόθηκε σε μια απάντηση του: «Τον Ιούνιο του 2012 φοβήθηκα κι εγώ όπως η μισή Ελλάδα». Ωραία πράγματα… Δεν θα μείνουμε όμως σε αυτά.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρώην υπουργός έκανε και μια άλλη δήλωση, η οποία ήταν πιο προκλητική από το … δράμα που παρουσίασε για τον εαυτό του.  Η Πόπη Τσαπανίδου μετέφερε μια εύλογη ερώτηση εκ μέρους ορισμένων τηλεθεατών: «Αμείβει τόσο καλά ο ιδιωτικός τομέας»;Ο Γκίκας Χαρδούβελης απάντησε: «Εεεε… Στον ιδιωτικό τομέα παίρνεις μεγάλο ρίσκο. Μπορείς να χάσεις τη δουλειά σου την επόμενη μέρα και όταν δουλεύεις σκληρά αμείβεσαι». Είπε κι άλλα, πριν και μετά από αυτή τη δήλωση, τα οποία μπορείτε να απολαύσετε στο παρακάτω βίντεο.

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να σχολιάσουμε πόσα έβγαλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε «37 χρόνια» δουλειάς και πόσο «τοπ μάνατζερ» είναι η σύζυγος του. Δεν μας αφορούν αυτά. Γνωρίζουμε, βέβαια, πολλούς ανθρώπους που δούλεψαν παραπάνω από 37 χρόνια κι έχουν χρέη στις τράπεζες. Γνωρίζουμε κι άλλους, που κατάφεραν να βάλουν λίγα χρήματα στην άκρη μετά από 30, 35,37  και 40 χρόνια δουλειάς. Αυτοί είδαν τη σύνταξη τους να μειώνεται. Παράλληλα, τα λίγα χρήματα που αποταμίευσαν αναγκάστηκαν να τα δώσουν για να στηρίξουν τις οικογένειες τους. Την ίδια περίοδο (την περίοδο που ζούμε ακόμα) σε αυτές τις οικογένειες τα άνεργα μέλη αυξάνονται… Είναι άνθρωποι που έκαναν «λιτό βίο», πριν το ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης… Έκαναν «λιτό βίο», γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, διότι έπαιρναν μικρούς μισθούς και έμειναν και άνεργοι…

Αυτοί, μάλλον, δεν «άξιζαν» να βγάλουν τόσα χρήματα…

Κάπου εδώ – ήδη – σίγουρα αρχίζουμε να χαρακτηριζόμαστε «λαϊκιστές». Η απάντηση είναι γνωστή: Έχουμε «ελεύθερη αγορά» και τα κέρδη και οι ζημιές είναι σχετικά για τον καθένα, αρκεί να μην έβγαλε τα χρήματα του παράνομα. Μεγάλη κουβέντα οι νόμοι στο κράτος της «ελεύθερης αγοράς», αλλά ας το αφήσουμε στην άκρη αυτό.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης δεν είπε τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από το πιο γνωστό παραμύθι του καπιταλισμού: Εάν αξίζεις προχωράς, εάν είσαι άξιος βγάζεις χρήματα. Το λάθος του ήταν πως το είπε σε μια χώρα που το παραμύθι αυτό έχει χάσει τη λάμψη του, τα τελευταία χρόνια. Η ίδια η πραγματικότητα απέδειξε, με τον πιο σκληρό τρόπο και σε πολλούς, πως η «ελεύθερη αγορά» δεν είναι κάτι παραπάνω από μια ζούγκλα.

Ας τελειώσουμε εδώ. Αρκετά «λαϊκιστές» γίναμε για σήμερα…

Υ.Γ: «Είμαστε στην ίδια βάρκα» είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης. Ας το αφήσουμε ασχολίαστο…

Πηγή: Γεράσιμος Χολέβας – “Ημεροδρόμος”

Μία απάντηση στο “Στον ιδιωτικό τομέα «όταν δουλεύεις σκληρά αμείβεσαι»…”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *