Η “μπλόφα” Σόιμπλε με το Grexit και η αθλιέστατη συνθηκολόγηση Τσίπρα

sintagma-oloi-stous-dromous-agnostosstratiotisΗ ιστορία της συνθηκολόγησης Τσίπρα μπορεί να καταγραφεί και με το πως μια ”μπλόφα” Σόϊμπλε μπορεί να τρομοκρατήσει και να λυγίσει όσους δεν είναι αποφασισμένοι.

Στις 10 Ιούλη του 2015 , σύμφωνα με τον ”έγκριτο” Guardian, στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόβλημα, ο Β. Σόϊμπλε απηύθυνε σε στενό κύκλο των κεντρικών παικτών της ευρωζώνης, μέσω e-mail, μια πρόταση για προσωρινή έξοδο από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα πάντα με τον Guradian η πρόταση – ”προσφορά” στην Ελλάδα για έξοδο, τρομοκράτησε τους πάντες, κυρίως τη Γαλλία και την Ιταλία , που έτρεμαν ότι το Grexit θα διέλυε όλη την ευρωζώνη, όσο και αν θεωρούσαν την πρόταση περισσότερο ως άσφαιρη και συνδικαλιστική . Ο γράφων θα προσθέσει ότι αυτή πρόταση κατατρομοκράτησε πρώτα απ’ όλα την ευρώπληκτη υπό τον Τσίπρα ελληνική αντιπροσωπεία, ενώ προφανώς ανησύχησε και τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες ούτε ήθελαν να ακούσουν περί Grexit, το οποίο θεωρούσαν και πολύ σωστά, ως την απαρχή συνολικότερης αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης, με παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες και γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης της Δύσης, ιδιαίτερα στη νευραλγική περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.

Αρκετοί κύκλοι στην ΕΕ, πολύ περισσότερο η κυβέρνηση Τσίπρα πήραν ή έδειξαν ότι πήραν, όπως είπαμε, στα σοβαρά την πρόταση Σόϊμπλε για Grexit.

Δεν υπήρχε, όμως, μεγαλύτερη ”μπλόφα” απ’ αυτήν την κίνηση Σόϊμπλε.

Η πρόταση Σόϊμπλε για Grexit, ακόμα και αν ο ίδιος ο Σόϊμπλε την εννοούσε σοβαρά, πράγμα αμφίβολο, δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί. Όλοι οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ και πρώτα απ’ όλα το Γερμανικό κατεστημένο γνώριζαν άριστα ότι ένα Grexit θα τίναζε στον αέρα όλη την ευρωζώνη. Και αυτό ήταν το τελευταίο που θα μπορούσαν να διανοηθούν, αν δεν ήταν και ο πραγματικός εφιάλτης τους. Ο Σόϊμπλε τρομοκρατούσε μεν, αλλά τρομοκρατούσε όσους ήταν επιρρεπείς να τρομοκρατηθούν, ενώ ο ίδιος ήξερε ότι με την πρόταση του ”έριχνε άδεια για να πιάσει γεμάτα” και δοκίμαζε την αντοχή, την αποφασιστικότητα αλλά και την θέληση των συνομιλητών του να κρατήσουν ”πάση θυσία” ζωντανή την ευρωζώνη και ιδιαίτερα τη θέληση της Ελλάδας του Τσίπρα να προσφέρει ‘‘γη και ύδωρ” ως αντίτιμο της θέσης της χώρας στο ευρώ.

Άλλωστε, την πρόταση για Grexit, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, την χαρακτήρισε δημοσίως ως ”θεατρινισμό” του Σόϊμπλε, ενώ ο Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ τη χαρακτήρισε ”ως ένα αποτελεσματικό όπλο γα να λυγίσει ο Τσίπρας και να συνθηκολογήσει, ενώ η Γερμανία κατά βάθος δεν επιθυμούσε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη”.

Ο Αλ. Τσίπρας ανοήτως, ένα δικό του όπλο, όπως το σχεδιασμένο Grexit, αντί να το αξιοποιήσει ως το τέλος και εννοώντας το, ενάντια στη Γερμανία και την ευρωζώνη, επέτρεψε να εξελιχθεί ως όπλο εκβιασμού για την παγίδευση της Ελλάδας σε ένα καταστροφικό μνημόνιο.

Η τραγωδία σε όλο το μεγαλείο της.

Ο μόνος που ακόμα και τώρα έχει απομείνει να παίρνει στα σοβαρά την ”μπλόφα” Σόϊμπλε για Grexit είναι ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος ”λάνσαρε” επιτηδείως, ως μη όφειλε, αυτήν την ”μπλόφα” στη χώρα.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Γ. Βαρουφάκης έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι το τρίτο μνημόνιο είναι μέρος του σχεδίου Σόϊμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αφού αυτό το πρόγραμμα, με την αποτυχία του, θα σπρώξει αναγκαστικά την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

Το τελευταίο είναι σωστό και με την βέβαιη αποτυχία του μνημονίου, θα γίνει ατάκτως . Δεν έχει, όμως, καμιά απολύτως βάση ο ισχυρισμός ότι αυτή η αναγκαστική τελικά έξοδος είναι μέρος κάποιου σχεδίου ή επιδίωξης του Σόϊμπλε.

Αυτά τα λένε μόνο κύκλοι που δεν ξεκολλάνε με τίποτα από τον μαγνητισμό του ευρώ, όσα δεινά και αν επιφέρει στη χώρα και σε όλη την ευρωζώνη και την ΕΕ.

Όπως τα λένε και κύκλοι που επιδιώκουν να συνδέσουν τη θέση της εξόδου από την ευρωζώνη, στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος, με τις επιθυμίες και επιδιώξεις του Σόϊμπλε.

Όλη η κατεστημένη ΕΕ, πιθανότατα στην πραγματικότητα και ο Σόϊμπλε, τρέμουν κυριολεκτικά το Grexit.

Όλοι, σχεδόν, γνωρίζουν ή τουλάχιστον οι πιο σοβαροί αστικοί κύκλοι στην Ευρώπη,ότι η Ευρωζώνη αλλά και η ΕΕ δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Ελλάδα. Και δεν το μπορούν όχι μόνο για νομισματικούς και οικονομικούς λόγους αλλά κυρίως και σε συνάρτηση με αυτούς, για λόγουςγεωπολιτικής σημασίας.

Η Ελλάδα, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, κρατάει το κλειδί για τον προσανατολισμό της περιοχής μας και την ανατροπή στην Ευρώπη.

Το Grexit είναι μονόδρομος και πρέπει να γίνει συγκροτημένα και σχεδιασμένα με ένα πρόγραμμαανασυγκρότησης και κυρίως όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τώρα!

Για την Ελλαδα, για την περιοχή μας, για την Ευρώπη!

Πηγή: Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΕΛΙΟΥ – iskra

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *