Η παρέλαση του παλιού καινούργιου

Στεκόμουν πάνω σ’ ένα λόφο κι είδα το Παλιό να πλησιάζει, μα έρχονταν σα Νέο.

Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρωμούσε νέες μυρωδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει.

Η πέτρα που πέρασε κατρακυλώντας ήταν η νεώτερη εφεύρεση και τα ουρλιαχτά απ’ τους γορίλες που βαράγανε τα στήθια τους συνθέτανε την πιο μοντέρνα μουσική.

Παντού να δεις μπορούσες τάφους ανοιχτούς που χάσκανε άδειοι καθώς το Νέο πλησίαζε την πρωτεύουσα.

Ολόγυρα στεκότανε όσοι εμπνεόταν απ’ τον τρόμο, κραυγάζοντας: Φτάνει Το Νέο, τ’ Ολοκαίνουργιο, χαιρετήστε το Νέο, γίνεται και σεις νέοι σαν κι εμάς! Κι αυτοί που ακούγανε, τίποτε άλλο δεν ακούγανε από τις κραυγές τους, μα αυτοί που βλέπανε, βλέπανε αυτά που δεν φωνάζονταν.

Έτσι το Παλιό έκανε την εμφάνισή του σε Νέο μασκαρεμένο, μα έφερε το Νέο μαζί του στη θριαμβευτική του κατοχή να το παρουσιάσει σαν Παλιό.

Το νέο βάδιζε αλυσοδεμένο και ντυμένο με κουρέλια· αποκάλυπταν τα θεσπέσια μέλη του.

Κι η πομπή συνέχιζε να προχωράει μες στη νύχτα, μα αυτό που πήρανε για χάραμα ήταν το φως απ’ τις φωτιές στον ουρανό. Και η κραυγή: Φτάνει Το Νέο, τ’ Ολοκαίνουργιο, χαιρετήστε το Νέο, γίνεται και σεις νέοι σαν κι εμάς! πιο εύκολα θ’ ακουγότανε, αν όλα δεν είχανε πνιγεί μες τις ομοβροντίες των όπλων.

1938

Μπέρτολτ Μπρεχτ (Μετάφραση: Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη)

Τάδε έφη ο μεγάλος Γερμανός από τα Μαύρα Δάση. Το σκεφτόμουν για κεντρικό θέμα στη σημερινή επικοινωνία μας αλλά με πρόλαβε ο Κ. Βαξεβάνης χθες, και το έθεσε πολύ σωστά: «Έγιναν αναθέσεις εκατομμυρίων, ψηφίστηκαν αντισυνταγματικοί νόμοι, ξεκαθαρίστηκαν (και ξεκαθαρίζονται) λογαριασμοί με τα ενοχλητικά δικαιώματα κάθε τύπου». Η κάμερα στα σχολεία, όλες οι εκπαιδευτικές διατάξεις που μυρίζουν από χιλιόμετρα παρελθόν (για άλλη αφορμή, ωραία το είπε η Έλενα Ακρίτα: «Kαθάρισε τόσο πολύ η ατμόσφαιρα που φαίνεται καθαρά ο Μεσαίωνας!»), το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, η τακτοποίηση φίλων και γνωστών από το Ελληνικό μέχρι τους καναλάρχες, τους επιχειρηματίες της μάσκας και (παραλίγο) τα «σκόιλ ελικικου»· όλα εν μέσω κρίσης υγειονομικής. Έχω την αίσθηση ότι ξεχνάω κάποια περίπτωση γιατί είναι τόσες πολλές.

Αυτό λοιπόν είναι το νέο, το διαφορετικό, αυτό που θα μας βάλει στον… ίσιο δρόμο της οικονομίας. Κι είναι αυτό που αποδεικνύεται τόσο παλιό που μας ήρθε με τόσα ταρατζούμ και παρλάτες. Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά ήταν τα παλιά που έβγαλε και φαίνεται γυμνός. Η αλαζονεία και η εμπέδωση κλίματος του ανίκητου θα οδηγήσει το νέο καθεστώς σε ατοπήματα. Όπως ο Σκέρτσος που παρενέβη σε ποινική υπόθεση μετατρέποντάς τη σε μείζον πολιτικό θέμα, καθώς νουθετούσε δικαστικούς λειτουργούς. Προσπαθούν να κάνουν πολιτική με πολωτικό χαρακτήρα, έχοντας μαζί τους τη μιντιακή μονοφωνία. Γι’ αυτό και πολιτεύονται με καλές πλατείες και κακές πλατείες που κολλάνε (αντικυβερνητικά συνθήματα), με κολλητικό συνωστισμό στην παραλία και αντικολλητικό συνωστισμό στην εκκλησία, με διαδηλώσεις που δεν κρατάνε μέτρα ασφαλείας (ειδικά αν είναι για φλέγοντα πολιτικά θέματα) και από αυτές που τηρούνται ασφαλείς φιλικές (πολιτικά) αποστάσεις, με αλκοόλ που πειράζει στις παραλίες, αλλά όχι στα εγκαίνια που δεν ήταν εγκαίνια, η μουσική είναι υποχρεωτική με μπάντα σε καρότσα μπροστά στο Μαξίμου όμως αλλού εξεγείρει τα πλήθη.

Όπως δείχνουν τα πόθεν έσχες των «αρίστων», αυτού του νέου που ήρθε με παλιά υλικά, και θα τα διαβάσατε χθες στην εφημερίδα, η διαχειριστική δεινότητα και το επιχειρείν τους εξαντλείται στην αδιάκοπη και απρόσκοπτη δανειοδότηση. Το ίδιο το κόμμα –φαίνεται από τη (μη) απάντηση που μας έδωσε– αύξησε τον δανεισμό του ενώ υπάρχει διακηρυγμένη η κίνηση του αρχηγού της ΝΔ και πρωθυπουργού για ρύθμιση των χρεών της. Πώς είναι δυνατόν να ρυθμίζεις, να μην παίρνεις νέο δάνειο και να χρωστάς παραπάνω; Κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ίδιο, ενώ δεν εγγράφει και δάνειο 900.000! Η διαχείριση της οικονομίας μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας δείχνει ότι δεν έβγαιναν οι προεκλογικές υποσχέσεις, δεν σωζόταν το καράβι και γι’ αυτό κυνηγούσε προσωρινές λύσεις σε προσωπικό επίπεδο στην Ευρώπη, χωρίς όμως να λάβει απόκριση. Και τώρα ο ESM μας προξενεύει δάνειο (όπου δάνειο να βάζουμε δίπλα και μνημόνιο) 800 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ακούμε και διαβάζουμε σενάρια για ανασχηματισμό και εκλογές, η κυβέρνηση τα διαψεύδει αλλά δεν ξέρουμε αν θα πρέπει να το πιστέψουμε…

Πηγή: Θανάσης Καραμπάτσος, newsletter – Documento

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *