Απολύσεις και διώξεις στους “ήρωες” γιατρούς

Ανησυχίες σίγουρα προκλήθηκαν εντός των κυβερνητικών επιτελείων από τη μαζική παρουσία και τις διαδηλώσεις λαού και νεολαίας στους δρόμους της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο είναι σαφές ότι αυτό που πρυτανεύει είναι η ανάγκη να συνεχιστεί το έργο για το οποίο δεσμεύτηκε με την εκλογή της και για την εκλογή της η κυβέρνηση της ΝΔ. Το έργο της ισοπέδωσης κάθε εργατικού και λαϊκού δικαιώματος στη δουλειά. Το έργο της καθυπόταξης της νεολαίας σε μια ζωή χωρίς σπουδές, χωρίς δουλειά με δικαιώματα, χωρίς ελευθερίες. Το έργο της μετατροπής της χώρας σε ένα -νεκροταφείο» όπου θα ακούγονται μόνο οι φωνές του κεφαλαίου και ακόμα περισσότερο οι διαταγές των ιμπεριαλιστών που θα τη χρησιμοποιούν ως πλατφόρμα των επεμβάσεών τους και των πολέμων τους.

Με Βάση αυτές τις δεσμεύσεις και στοχεύσεις η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να αξιοποιήσει το δρόμο που της έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο λόγω της επίθεσης που και αυτή εξαπέλυσε ενάντια στο λαό αλλά και εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης των αντιστάσεων και των αγώνων που έφερε η κατάρρευση των (αυταπατών που καλλιεργήθηκαν με την έλευση της. Με αυτές τις κατευθύνσεις η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία η οποία όμως εκτός από ευκαιρία αναδεικνύεται και σε βραχνά για το κυβερνητικό έργο, καθώς πολλαπλασιάζει τις παρενέργειες που προκαλεί και τους αστάθμητους παράγοντες που αντιμετωπίζει η πολίτικη της.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που μετράει είναι η εμφανής στήριξη, τα ενθαρρυντικά χτυπήματα στην πλάτη από τα υπερατλαντικά αφεντικά ενώ και οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές με τα δάνειά τους και παρά τις δυσαρέσκειές τους για την «αμερικανόστροφη» κατεύθυνση συνεχίζουν να στηρίζουν την «υπαρκτή» σήμερα λύση.
Αυτό που θα μετρήσει για το λαό και τη νεολαία, για τα δικά τους συμφέροντα και για τη δίκιά τους υπόθεση είναι πόσο μαζικά και επίμονα και με τη γραμμή της αντίστασης και της διεκδίκησης θα συνεχίσουν την πάλη που μόλις άρχισαν! 

Ενα χυδαίο πογκρόμ έχει εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών, όσων δηλαδή χαρακτήριζε ήρωες, χειροκροτούσε και ήταν κοντά τους «συναισθηματικά». Στόχος της είναι αφενός να τους φιμώσει ώστε να μη μεταφέρουν την αλήθεια για την εγκληματική κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής, αφετέρου να μετακυλίσει τις δικές της ευθύνες έναν ολόκληρο χρόνο μετά την έλευση της πανδημίας στη χώρα.

Οπως καταγγέλλουν στο Documento εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ενώσεων υγειονομικών της χώρας, ούτε ο υπουργός Υγείας ούτε ο αναπληρωτής υπουργός ούτε γενικά κανένας αρμόδιος -ούτε βέβαια ο ίδιος ο πρωθυπουργός- έχουν καταδεχτεί να τους συναντήσουν ενώ η χώρα μάχεται με την Covid-19 μετρώντας χιλιάδες νεκρούς. Αντιθέτως, έχουν πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις προειδοποιήσεις και τα αιτήματα των γιατρών, τους οποίους αντί να αφουγκραστούν τρομοκρατούν με εγκληματικές διώξεις.

Τους χειροκροτούν αλλά τους αγνοούν

Θα περίμενε κανείς ότι μια κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δυσκολότερη υγειονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας θα ήταν λογικό να συναντάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αν όχι καθημερινά, εκπροσώπους των υγειονομικών που παλεύουν στην πρώτη γραμμή. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, για την οποία δυστυχώς και η κοινή λογική αποτελεί μακρινή ανάμνηση, όχι μόνο δεν σπεύδει να τους συμβουλευτεί αλλά δεν έχει υλοποιήσει κανένα από τα μέτρα που έχουν προτείνει από την αρχή της πανδημίας ώστε να θωρακιστεί το ΕΣΥ και να σωθούν ζωές.

Η πρώτη, η τελευταία και μοναδική συνάντηση που έχουν καταδεχτεί οι υπουργοί Υγείας κ. Κικίλιας και κ. Κοντοζαμάντις με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι και σήμερα ήταν στις 24 Μαρτίου 2020, δηλαδή εδώ και δώδεκα μήνες. Από τότε έχουν αγνοήσει όλα μας τα αιτήματα για νέες τηλεδιασκέψεις, έχουν πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων όλες μας τις ανακοινώσεις που τους έχουν αποσταλεί και δύο ανοιχτές επιστολές που απευθύνονταν και προς τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Μητσοτάκη. δηλώνει στο Doeumento ο καταξιωμένος γιατρός και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πόνος Παπανικολάου.

Αναφερόμενος στην επιστολή που είχε στείλει η ομοσπονδία στον πρωθυπουργό τον Απρίλιο του 2020 ο κ. Παπανικολάου εξηγεί ότι είχαν τονίσει στην κυβέρνηση πως έπρεπε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να θωρακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας: «Είχαμε επισημάνει ότι εάν και τότε το πρώτο κύμα της πανδημίας φαινόταν να μπαίνει σε ύφεση, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι από το φθινόπωρο του 2020 θα είχαμε το δεύτερο κύμα και ότι θα έπρεπε να σχεδιαστούν ορισμένα μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης και για τη βελτίωση του μοντέλου πρόληψης και επιδημιολογικής επιτήρησης».

Για τη δεύτερη επιστολή, του Φεβρουάριου του 2021, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι περιέγραφε αναλυτικά την κατάσταση και έκρουε «τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, για την Αχαΐα και συνολικά για τη νότια Ελλάδα επαναλαμβάνοντας συγκεκριμένα αιτήματα για το τι έπρεπε να γίνει έστω και την τελευταία στιγμή προκειμένου να αποφευχθεί η πανωλεθρία. Δυστυχώς και αυτή η επιστολή αγνοήθηκε πανηγυρικά».

Την ίδια άρνηση από πλευράς κυβέρνησης για συνάντηση μεταφέρει και η ΠΟΕΔΗΝ. Μιλώντας στο Documento ο πρόεδρός της Mixάλης Γιαννάκος δηλώνει πως «η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και κάθε αρμόδιος έχουν σταματήσει να μας συναντούν από την αρχή της πανδημίας. Εχοντας εντοπίσει από την πρώτη στιγμή τις παθογένειες του ΕΣΥ εξετάζοντας τα όσα συνέβαιναν στην Κίνα, είχαμε ζητήσει να ληφθούν μέτρα στα νοσοκομεία πριν καν ακόμη εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα. Βλέπαμε τι Θα γινόταν».

«Ζητήσαμε και μετά τη λήξη του πρώτου κύματος της πανδημίας να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Τίποτε πάλι. Κανείς δεν μας άκουσε. Τα ίδια και πριν από το δεύτερο κύμα, κατά τη διάρκειά του και τώρα στο τρίτο κύμα. Ζητούσαμε τα απολύτως λογικά και απαραίτητα. Να γίνουν προσλήψεις μαζικά και δωρεάν τεστ στην κοινότητα, βελτίωση των νοσοκομείων σε επίπεδο ΜΕΘ και αύξησή τους και βελτίωση της διαχείρισης απλών περιστατικών» προσθέτει ο κ. Γιαννάκος.

«Κυβερνητικό τσίρκο προπαγάνδας»

Τι έπραξε π κυβέρνηση; Οχι μόνο δεν τους συνάντησε ούτε άκουσε τα αιτήματά τους αλλά έλεγε και ψέματα για την πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας. «Είχαμε από πλευράς κυβέρνησης μια ξεκάθαρα επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας. Ελεγαν ότι είχαμε τις διπλές ΜΕΘ απ’ αυτές που πραγματικά λειτουργούσαν και μιλούσαν για προσλήψεις που δεν είχαν γίνει» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Με πιο σκληρά λόγια για όσα έπραξε η κυβέρνηση μιλάει ο κ. Παπανικολάου. «Οι υπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας έχουν προβεί επί όλους αυτούς τους μήνες σε ένα ρεσιτάλ γελοίων διαψεύσεων σχεδόν κάθε επισήμανσης που έχουμε κάνει και σχεδόν κάθε καταγγελίας που έχουμε ανακοινώσει. Μάλιστα με αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο τρόπο χρησιμοποιούν σαν όχημα για να διαψεύσουν τις αλήθειες που λένε η ΟΕΝΓΕ και οι ενώσεις-μέλη της την επίσημη τηλεοπτική ενημέρωση του κοινού για την πανδημία. Αντί να ενημερώνουν μεταφέρουν τα κυβερνητικά προπαγανδιστικά fake news, μετατρέποντας την ενημέρωση σε ένα κυβερνητικό προπαγανδιστικό τσίρκο».

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ μίλησε και για την επιτροπή εμπειρογνώμων στην οποία θα περίμενε κανείς να υπάρχει έστω ένα μέλος των νοσοκομειακών γιατρών. Ο κ. Παπανικολάου κατηγορεί την επιτροπή όχι καλύπτει κυβερνητικές οικονομικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες βάζοντας τες πάνω από την επιστήμη: «Παρουσιάζει στον κόσμο μια καρικατούρα ως επιστήμη, με αποτέλεσμα να δίνει αβάντα στις ακροδεξιές συνωμοσιολογικές ομάδες οι οποίες κάνουν πάρτι» σημειώνει, ενώ προσθέτει πως από την πρώτη στιγμή της πανδημίας άσκησαν σκληρή κριτική στις αποφάσεις και τις οδηγίες της επιτροπής ειδικών. «Δυστυχώς οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν είχαν αρθρώσει ούτε μια λεξούλα κριτικής στις αποφάσεις της επιτροπής ειδικών μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Τότε άρχισαν να καταλαβαίνουν τι γίνεται. Αποδειχτικέ πανηγυρικά, όπως είχαμε πει από την αρχή, ότι η επιτροπή πολλές φορές είτε διά της συναίνεσής της είτε διά της σιωπής της καλύπτει κυβερνητικές σκοπιμότητες».

Δεν ερευνούν τις καταγγελίες κυνηγούν τους ήρωες γιατρούς

Σε δυστοπικό περιβάλλον έχει εξελιχθεί για τους υγειονομικούς η καθημερινότητα στα νοσοκομεία της χώρας. Σαν να μην έφτανε η διαχείριση της πανδημίας με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, έχει δημιουργηθεί, όπως καταγγέλλουν στο Documento, ένα κλίμα τρομοκρατίας με τελικό στόχο τη φίμωσή τους αλλά και τη μετακύλιση των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης σε εκείνους.

Η περιγραφή του κ. Γιαννάκου για τα όσα βιώνουν είναι ενδεικτική. «Απειλούν και διώκουν γιατρούς και συνδικαλίστες επειδή τολμούν να αναδείξουν τις παθογένειες στα νοσοκομεία. Καθαιρούν και υποβαθμίζουν προϊσταμένους σε μονάδες» αναφέρει.

Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο κ. Παπανικολάου: «Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί που τη στηρίζουν έχουν προχωρήσει αδίστακτα σε δεκάδες αυταρχικές εμετικές διώξεις ενάντια όχι μόνο σε εκπροσώπους υγειονομικών αλλά και σε υγειονομικούς που δεν έχουν κάποια συνδικαλιστική ιδιότητα απλώς επειδή λένε την αλήθεια για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Υπενθυμίζω ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε σε εξέλιξη εισαγγελικές διώξεις ενάντια στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, στην πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης. Εχουμε πειθαρχικές διώξεις ενάντια σε εκπροσώπους υγειονομικών των νοσοκομείων Κιλκίς Εδεσσας και Γιαννιτσών. Πειθαρχική δίωξη που έχει παγώσει αλλά δεν έχει ακυρωθεί της διευθύντριας της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου».

Απολύουν τον ένα, έστειλαν στον εισαγγελέα τον άλλο

Την τραγική αυτή κατάσταση περιγράφουν στην εφημερίδα ο Κώστας Καταραχιάς και ο Θανάσης Σιούλης. Αμφότεροι οι γιατροί στοχοποιήθηκαν όσο κανένας άλλος. Τον πρώτο αφού τον μετακίνησαν σε ΜΕΘ, αν και έχει ειδικότητα ακτινολόγου, τον απολύουν εκδικητικά καθώς αποτελεί τον μοναδικό επικουρικό γιατρό του οποίου η σύμβαση δεν θα ανανεωθεί παρά τη νομοθετημένη παράταση. Είχε προηγηθεί η δημόσια καταγγελία του στις αρχές Δεκεμβρίου για τη διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών που νόσησαν από κορονοϊό, τη στιγμή που στον «Αγιο Σάββα» δεν είχαν ληφθεί ποτέ τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που ζητούσε επίμονα το προσωπικό.
Τον δεύτερο τον έστειλαν στον εισαγγελέα επειδή τον Νοέμβριο του 2020, όταν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στέναζαν και τα κρεβάτια στις ΜΕΘ είχαν όλα καλυφθεί, είχε «τολμήσει» να πει ότι η εφημερία στο ΑΧΕΠΑ ξεκινά με μηδέν κλίνες ΜΕΘ. Αντί να ερευνήσουν τις καταγγελίες και των δύο, προτίμησαν να τους κυνηγήσουν.

Πηγή: Σπύρος Νικολόπουλος – Documento

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *