Ιδέα στην κ. Κεραμέως σχετικά με τα “άσεμνα και αηδή θεάματα” – Με αφορμή ένα αστυνομικό διάταγμα που εκδόθηκε σαν σήμερα το 1968

Η σάτιρα αποτελεί κλασικό στόχο των λογοκριτικών παρεμβάσεων, και η αποκριάτικη σάτιρα γνώρισε κάθε είδους λογοκριτικές παρεμβάσεις από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι την εποχή μας.

Πρόχειρα θυμόμαστε το δεσπότη Φλώρινας Καντιώτη, ο οποίος με το έτσι θέλω απαγόρευσε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στην περιοχή που ήταν “ποιμενάρχης” και τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει από μια σειρά Μητροπολίτες, η εμφάνιση του τότε  βουλευτής του Σύριζα (προερχόμενο απ’ την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) Βασίλη Διαμαντόπουλο, που ντύθηκε παπάς στο καρναβάλι της Καστοριάς.

Αναφέρουμε τα παραπάνω γιατί σαν σήμερα 6 Δεκέμβρη του 1968 με διάταγμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθήνας απαγορεύθηκαν «τα άσεμνα και αηδή θεάματα, αι θίγουσαι τα δημόσια ήθη εκφράσεις και παραστάσεις, οι βαμμένοι με φούμο «αράπηδες» και η χρήση προσωπίδων στους δημόσιους χώρους».

Δίνουμε ιδέα δηλαδή στην υπουργό Παιδείας ποια πρέπει να είναι η επόμενη της εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο. Δεν αρκούν να μπουν οι διδαχές του Αδωνη στα δημόσια σχολεία για να βρει τον σωστό προσανατολισμό της η μαθητιώσα νεολαία. Πρέπει να απαγορευτούν και τα δημόσια θεάματα που την αποπροσανατολίζουν από τα χρηστά ήθη. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *