Κώστας Καζάκος: Ωρα να αφυπνιστεί ο λαός … Να γλιτώσουμε τουλάχιστον την Ακρόπολη

image002Ο Κώστας Καζάκος καθηλώνει. Μιλάει ξεκάθαρα για ταξικό αγώνα, για το αν θέλουμε να παραμείνουμε όρθιοι και όχι σκλάβοι και υποτελείς. Ζητά να διώξουμε τους «τροϊκανούε» από πάνω μας και τονίζει ότι αν το θελήσει αυτό ο ηρωικός μας λαός, σε μια ώρα θα το έχει καταφέρει. Στη θεατρική παράσταση «Η ανάκριση», η ιστορία είναι ζωντανή και στο τέλος λέγονται και αλήθειες για την Deutsche Bank και τη Siemens.

Συνέντευξη στην Μαρία Ανδρέου για την εφημερίδα “Το Παρόν”

– Στο έργο που ανεβάζετε στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», «Η ανάκριση», λέτε ότι οι ναζί δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα δίχως την υποστήριξη εκατομμυρίων άλλων. Ποιους εννοείτε;

– Στο εδώλιο δεν κάθισε η Deutsche Bank. Η Deutsche Bank της Μέρκελ και του Σόιμπλε, που έχει αναλάβει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ως σύμβουλοι των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι η ίδια που χρηματοδότησε τη δημιουργία και τη λειτουργία των ναζιστικών φούρνων του Άουσβιτς. Στο εδώλιο δεν κάθισε η Siemens. Η Siemens, με την οποία έκαναν εξωδικαστικό συμβιβασμό οι ελληνικές κυβερνήσει για τις μίζες, είναι η ίδια Siemens που έλυνε και έδενε επί φασίστα Μεταξά. Με πρόταση και χρηματοδότηση του επικεφαλής της Siemens στην Αθήνα συγκροτήθηκαν τα Τάγματα Ασφαλείας το 1943. Στο εδώλιο δεν κάθισε η Farben. Το τεραστίων διαστάσεων βιομηχανικό συγκρότημα της Farben κατασκευάστηκε από κρατούμεvous του Άουσβιτς. Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια της κατασκευής της. Στη Farben δούλευαν 85.000 κρατούμενοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η Farben κατασκεύασε το Κυκλώνιο Β’. Ήταν το αέριο που χρησιμοποιήθηκε για την εξόντωση χιλιάδων ανθρώπων στα κρεματόρια.Ένα από τα ονόματα με τα οποία κυκλοφορεί σήμερα η Farben είναι «Bayer».

– Αυτά που μου λέτε είναι ντοκουμέντα. Δεν τα ήξερα, έχω σοκαριστεί…

– Δεν είναι μόνο αυτά. Στο εδώλιο δεν κάθισε η αμερικανική πολυεθνική IBM. Η οργάνωση των 78 ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης έγινε με τεχνολογία της IBM. Η Standard Oil των συμφερόντων Ροκφέλερ, στη διάρκεια του πολέμου, εκτός από τους συμμάχους προμήθευε με καύσιμα και τον Αξονα.
Η General Motors κατασκεύασε χιλιάδες θωρακισμένα αυτοκίνητα, φορτηγά, IOVKS για τον γερμανικό στρατό.
Enions, το 1 /3 των φορτηγών της Βέρμαχτ to κατασκεύασε η αμερικανική πολυεθνική Ford. Οι μισοί εργαζόμενοι της ήταν σκλάβοι από στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η τράπεζα UBC ήταν από τους μεγαλύτεροι χρηματοδότες του ναζιστικού καθεσιώτος. Πρόεδρος ήταν ο κύριος Πρέσκοτ Mπους. Πατέρας και παππούς δύο αμερικανών προέδρων. Κανένα από τα στελέχη των εταιρειών δυτικών συμφερόντων δεν τιμωρήθηκε μετά τον πόλεμο για τις σχέσεις τους με τον ναζισμό. Τα αδικήματά τους παραγράφηκαν.

– Ποιός τελικά εκτρέφει τον φασισμό; Ποιους εξυπηρετεί;

– Αυτό είναι ιστορικά τελειωμένο. 0 φασισμός είναι η τελευταία, η ακρότατη έκφανση του καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός, ανάλογα με τις ανάγκες και τις πιέσεις που δέχεται, παίρνει ανάλογες μορφές. Είτε έχουμε Κοινοβούλια, είτε δεν έχουμε Κοινοβούλια. Φτιάχνει δικτατορία, φτιάχνει πολέμου, φτιάχνει ναζισμού5 και ό,τι είναι απαραίτητο για να συντηρηθεί.
Τα μεγάλα τραστ και μονοπώλια ορίζουν την πορεία του κόσμου. Η εξουσία δεν βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών. Είναι κλειδαμπαρωμένη στα χέρια των χρηματιστών. Τέρατα έχουν συγκεντρώσει το άυλο χρήμα και έχουν γίνει οι τοκογλύφοι των λαών. Οι πολιτικοί μας δεν είναι ηλίθιοι, ξέρουν ότι κυβερνούν οι πολυεθνικές. Το έργο αποδεικνύει περίτρανα ότι η μηχανή που τρώει ανθρώπους δεν έχει σταματήσει να υπάρχει, απλά λειτουργεί με άλλους τρόπους.

– Δηλαδή, σήμερα έχουμε έναν οικονομικό πόλεμο;

– Ο onoios είναι πιο αποτελεσματικός. Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να σκοτώσεις χιλιάδες ανθρώπους; Φτιάξε τις βόμβες, βρες τους πολεμιστές, φτιάξε φούρνους να τους κάψεις. Ενώ σήμερα οι άνθρωποι πέφτουν από τα μπαλκόνια από μόνοι τους.Έξι χιλιάδες αυτοκτονίες έφερε το Μνημόνιο. Δεν είναι πόλεμος αυτός; Εμένα η Ελλάδα μου μοιάζει αυτήν τη στιγμή σαν τη Γερμανία του 1920. Ο Χίτλερ έφτιαξε έναν στρατιωτικό μηχανισμό. Η Χρυσή Αυγή τι κάνει; Όταν ο λαός απελπίζεται, βρίσκεται σε αδιέξοδο, τρομοκρατείται, η αβεβαιότητα για τα παιδιά του τον τρελαίνει, δεν μπορεί να επαναστατήσει. Ο φόβος τον καθηλώνει. Και τον σπρώχνει προς τα κάτω.

– Έτσι εξηγείτε την αδράνεια του Έλληνα;
– Ναι. Ο Έλληνας είναι απαθής γιατί αισθάνεται ένoxos. Ξέρει ότι αυτός έχει ψηφίσει τα πολιτικά κόμματα που τον έφεραν σε αυτήν την κατοχή και νιώθει ένοχος.

– Πως ζουν 2.000.000 άνεργοι;

Με διακονιά. Γιατί αυτό σου αρέσει; Που είναι η υπερηφάνεια; Καταντήσαμε στα συσσίτια. Το επόμενο στάδιο είναι να περνά ο δήμος και να μαζεύει τα πτώματα των αστέγων από τους δρόμους. Πόλεμος. Aυτός είναι πόλεμος και εφιάλτης. Το 1940, πάνω στο αλβανικό μέτωπο, πόσοι σκοτώθηκαν; 15.000 νεκροί.
Σήμερα φτάσαμε στις έξι χιλιάδες αυτοκτονίες. Ολομέτωπος πόλεμος.
Η ανάγκη θα σπρώξει τον κόσμο στον δρόμο. Όταν δεν θα έχει να χάσει τίποτα πλέον. Και από την άλλη πλευρά η αφύπνιση των συνειδήσεων.

– Ποιο είναι το σχέδιο για την Ελλάδα;

– Να γίνουμε τα φτηνά εργατικά χέρια της Ευρώπης. Να παίρνουμε 300 ευρώ. Σκλαβιά. Να δουλεύουμε Κυριακέ5 απλήρωτοι. Πιστεύεις ότι έχουν όρεξη να ανοίγουν εργοστάσια στην Κίνα και στην Ινδία οι Γερμανοί; Toυς πέφτουν μακριά. Ο ευρωπαϊκός Νότος, με τον ήλιο του και τους φιλότιμους ανθρώπους, είναι πολύ καλύτερος για να δημιουργηθούν εργοστάσια. Θα δουλεύουμε σαν δούλοι 12 ώρες την ημέρα και ανασφάλιστοι. Τσάμπα εργατική δυναμική. Που να τρέχουν στου διαόλου τη μάνα, στην Ταϊβάν;

– Το ΚΚΕ τι λέει για όλα αυτά;

– Το ΚΚΕ λέει την αλήθεια χρόνια. Είναι συνεπές με όσα φωνάζει. Τα κοπανάει όπως είναι και δεν έχει διαψευστεί ποτέ.

– Αυτήν την Ευρώπη την έχουμε ανάγκη;

Κάποιοι την έχουν, γιατί θησαύρισαν και συνεχίζουν. Τα δισεκατομμύρια πάνε κι έρχονται. Που είναι αυτά; Σε λίγα χέρια δόθηκαν. Αυτό είναι το σχέδιο τους. Πλούσιοι και φτωχοί. Το περίφημο Μάαστριχτ, η πρώτη συμφωνία, ήταν και η βασική. Η ιδιοκτησία της μεσαίας τάξης πάει περίπατο. Αγωνίστηκαν οι γονείς σου για να σου αφήσουν ένα κεραμίδι και θα φτάσεις στο σημείο να λες, γιατί μου το άφησες ρε πατέρα. Κατάρα η ιδιοκτησία.

– Μα πως οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι Ευρωπαίοι, γίνονται τόσο υπάνθρωποι;

– Ο άνθρωπος κάτω από ορισμένες συνθήκες γίνεται ζώο. Οταν σπρώχνει τον λαό στα όρια της επιβίωσης, τον ξανακάνεις ζώο. Η επιβίωση είναι ζωώδης κατάσταση. Τα ζώα ξυπνάνε το πρωί και κοιτάνε τι θα φάνε, να βρουν μια φωλιά να κρυφτούνε για να μην τα φάνε τα μεγαλύτερα ζώα. Και έτσι κυλούν οι ημέρες.

– Η κοινωνία ψάχνει για τιμωρούς; Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή…

– Δεν το πιστεύω. Αλλά και πάλι αυτά είναι φαινόμενα της τρομοκρατίας και της αγραμματοσύvns. Δεν έχετε καταλάβει οι δημοσιογράφοι ότι έχουμε ένα μεγάλο ποσοοτό αναλφάβητων; Σήμερα δεν έχει το πνεύμα τη δύναμη. Τα μπράτσα έχουν την πέραση.

Ο λαός Tns Ελλάδας πρέπει να αφυπνιστεί και να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Αλλιώς η πορεία της Ελλάδας είναι προδιαγεγραμμένη. Δεν θα μείνει λίθος όρθιος. Είμαστε χαμένοι. Ο λαός πρέπει να αποφασίσει οργανωμένο ταξικό αγώνα. Αν δεν συμβεί αυτό θα έρθει το τέλος μας. Οι πολιτικοί μας ξέρουν την αλήθεια. Δεν είναι βλάκες. Aς διώξουμε από πάνω μας, λοιπόν, τους «τροϊκανούς» για να τελειώνουμε. Να γλιτώσουμε τουλάχιστον την Ακρόπολη.

Πιστεύεις στην Ευρώπη των 27 χωρών με διαφορετικές οικονομίες, πολιτικές, παραγωγές και κοινό νόμισμα; Τι βλακείες είναι αυτές; Όλα αυτά έγιναν για να κερδίζει η Γερμανία και λίγο η Γαλλία και η Αγγλία Το ευρώ είναι ισχυρό μόνο για τους Γερμανούς που κάνουν εξαγωγές. Για εμάς είναι; Εμείς έχουμε σκληρό ευρώ; Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε να ζήσουμε.

– Αυτός ο ταξικός αγώνας πως θα γίνει;

Θα είναι καθημερινός μέχρι να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Αν δεν το κάνουμε θα καταστραφούμε. Δεν είναι θέμα ηγετών και σωτήρων. Είναι θέμα λαού. Αν θέλει ο λαός σε μια ώρα αλλάζει τα πάντα. Αλλά, γαμώτο, αυτήν την δύναμη την ξεπουλάει. Κάποιοι δεν θέλουν να διώξουν την “τρόικα”. Τους συμφέρει. Οι πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμη τι γίνεται. Δέκα οικογένειες έχουν το χρήμα στα χέρια τους.

– Δημοκρατία έχουμε;

– Ολοι οι θεσμοί της Δημοκρατίας, αυτού του πολιτεύματος, έχουν καταστραφεί. Είμαστε μια χώρα υποτελής στα ξένα κέντρα που εκτελεί εντολές.

– Το θέατρο έχει αυξημένες ευθύνες;

– Είναι η εποχή τέτοια. Δεν μπορούμε να δίνουμε στον κόσμο φρου φρου και αρώματα. Η τέχνη έχει διδακτικό χαρακτήρα. Η τέχνη πρέπει και να ψυχαγωγεί και να δίνει κατευθύνσεις. Το θέατρο αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου. Αυτή είναι η δουλειά του θεάτρου. Ο λόγος ύπαρξής μου είναι να λέω την αλήθεια. Έχω βάλει στο θέατρο εισιτήριο κινηματογράφου. Αλλά θα παλεύω με έναν πολυπληθή θίασο όσο αντέξω. Φτιάξαμε μια ζωντανή παράσταση που σπαρταράει, που συγκινεί τον κόσμο. Ήρθε ένας παππούς 95 χρονών να δει την παράσταση, ο οποίος ήταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου. Τελείωσε το έργο και άρχισε να μας φιλάει έναν, έναν όλους τους ηθοποιούς. Πάθαμε σοκ. Φαινόμενο ο παππούς. Επιζών. Tυχερός. Να κάθεται οτην πρώτη σειρά στο θέατρο, να προσπαθεί να ακούσει και να ξεσπάει σε κλάματα. Να χειροκροτάει ο κόσμος. Τρελάθηκε. Το έργο είναι επίκαιρο γιατί αυτοί οι άνθρωποι ζουν ακόμη ανάμεσά μας.

– Ποιος είναι ο poAos των ΜΜΕ;

-Υπηρετούν τα συμφέροντα. Κάποια, βέβαια, αντιστέκονται.

– Από που να αντλήσουμε δύναμη;

– Από τον λαό μας. Ο λαός μας κάνει τα έπη και τους μεγάλους ηρωισμούς. Τώρα έχουμε καταντήσει παθητικοί και θεατές των γεγονότων, αλλά αυτό θα τελειώσει. Aυτός ο τόπος γέννησε σοφούς που λέγανε ότι η δουλειά είναι για να ζούμε. Μέχρι εκεί. Δεν έγινε η ζωή μόνο για να δουλεύουμε. Χρειάζεται ελεύθερος χρόνος για την καλλιέργειά μας, τη χαρά μας, για αυτούς που αγαπάμε. Θέλουμε χρόνο και πολιτισμό, όχι σκλαβιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *