Εξωφρενικές ποινές για τον «Γοργοπόταμο»

xiros-xristodoulos-630_0Με μια πρωτοφανή απόφαση, όχι μόνο για τα όρια της δίκαιης δίκης αλλά ακόμη και για τα όρια της λογικής, οι δέκα κατηγορούμενοι, από το σύνολο των 28 που βρίσκονταν στη φυλακή όταν έγιναν οι αποτυχημένες απόπειρες εκρήξεων και καταστρώθηκε το σχέδιο «Γοργοπόταμος» -για το οποίο ανέλαβαν την ευθύνη- καταδικάστηκαν χθες ο καθένας σε 115 χρόνια!

Παρ’ ότι ο εισαγγελέας ζήτησε να θεωρηθούν όλες οι επιμέρους πράξεις ως μία, το δικαστήριο έλαβε υπόψη την κάθε πράξη αυτόνομα, επιβάλλοντας το μέγιστο της ποινής που προβλέπει ο 187Α.

Κατά συνέπεια, στους δέκα ήδη καταδικασμένους κρατούμενους των φυλακών επιβλήθηκαν ποινές για ηθική αυτουργία για όλες τις πράξεις, αλλά και για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Συγχώνευση

Οι αρχικές ποινές ήταν πάνω από 200 χρόνια, αλλά συγχωνεύτηκαν σε 115. Στους υπόλοιπους πάντως κατηγορούμενους, αλλοδαπούς και Ελληνες, που ήταν εκτός φυλακών και οργάνωσαν τις αποτυχημένες απόπειρες εκρήξεων, επιβλήθηκαν «μικρότερες» ποινές, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος καταδικάστηκε σε 65 χρόνια.

Αθωώθηκαν η Εύη Στατήρη και η Αθηνά Τσακάλου, ενώ στον αδερφό ενός από τους καταδικασμένους για τους Πυρήνες επιβλήθηκε ποινή έξι χρόνων με αναστολή.

«Δεν είναι δυνατόν να επιμένει να ονομάζεται δημοκρατική μια χώρα στην οποία με αποκλειστική εφαρμογή ενός άρθρου του αντιτρομοκρατικού νόμου καταδικάζονται για ηθική αυτουργία και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης νέοι άνθρωποι που ήταν ήδη στις φυλακές με βαριές ποινές» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο συνήγορος κατηγορουμένων, Σπύρος Φυτράκης.

Υπενθυμίζουμε πως ο εκλιπών εισαγγελέας Σωτήρης Μπάγιας είχε αποφανθεί ότι αυτές οι οργανώσεις δεν έχουν αρχηγούς και διευθυντές.

Επιπλέον, αναρωτιέται κανείς εφόσον σε κάθε περίπτωση η εκτιτέα ποινή δεν ξεπερνά τα 25 χρόνια, ποιο το νόημα της επιβολής αυτών των ακραίων ποινών; Εκφοβισμός;

Πηγή: Αντα Ψαρρά – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *