Τα αποτελέσματα του “εκσυγχρονισμού”


«Οι τοκογλύφοι ξανάρχονται» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».

Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα γράφει:

“«Επιδημία» τοκογλυφίας έχει εκδηλωθεί τον τελευταίο μήνα σε όλη τη χώρα, και στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Η έλλειψη ρευστότητας, λόγω της πολιτικής των τραπεζών να κλείσουν τις «στρόφιγγες» ροής χρημάτων, και ο υπερδανεισμός έχουν οδηγήσει αναπόφευκτα στην επανεμφάνιση του φαινομένου του… ιδιωτικού δανεισμού, όπως αποκαλείται «κομψά» μεταξύ των επαγγελματιών η τοκογλυφία.

Σύμφωνα με επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα τις τελευταίες 20 ημέρες η κατάσταση τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο, ενώ την ίδια ώρα «τρέχουν» οι ταμειακές ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Oπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, από τις 100 αιτήσεις δανείων, οι τράπεζες εγκρίνουν μόλις τις δύο ή τρεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να καταφεύγουν σε ιδιώτες, προκειμένου να βρουν άμεσα από μικροποσά 1.000 – 5.000 ευρώ έως και αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. Ετσι, τα επιτόκια δανεισμού από τοκογλύφους σε πολλές περιπτώσεις έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει το 10% το μήνα.

Η κατάσταση αυτή, όπως τονίζουν οι επαγγελματίες, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αναπόφευκτα δε θα αντέξουν την πίεση των τοκογλύφων και μάλιστα σ’ αυτήν τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουν οι αγορές.

Ενώ η εφημερίδα «Εθνος» μιλάει για «Επιδημία κατασχέσεων» αναφέροντας χαρακτηριστικά:
Σε μάστιγα εξελίσσονται πλέον για τους Ελληνες οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις από χρέη σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, κάρτες κ.ά., καθώς φέτος οι σχετικές αιτήσεις θα αγγίξουν τις 150.000. Θα είναι δε αυξημένες κατά 328% σε σχέση με τις 35.000 αιτήσεις του 2003.

Μετά απ’ αυτά δεν πρέπει να μείνει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο «ισχυρός» και «καταλληλότερος» πρωθυπουργός μας μαζί με την κυβέρνησή του έχει εκσυγχρονίσει την Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *