Κανένα κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ

image002Φέτος τα σχολεία έχουν ανοίξει υπό το βάρος των ψεμάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στα σχολεία, όπως κενά σε καθηγητές, τα οποία τα διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα της καθημερινής μας ζωής. Ειδικά στην τεχνική εκπαίδευση και τα ΕΠΑΛ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλαπλά και μάλιστα αν συνυπολογίσει κανείς και το χτύπημα που δέχονται οι οικογένειές μας από την ανεργία και την κακοπληρωμένη εργασία που επιβάλλουν τα μνημόνια και οι αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ γίνεται φανερό ότι μας βάζουν όλο και περισσότερους φραγμούς στο δικαίωμα στη μόρφωση και στην μελλοντική μας εργασία!

Το τελευταίο δείγμα της επίθεσης της κυβέρνησης στους μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης είναι η κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ. Μας λένε δηλαδή ότι σε όποια ειδικότητα ή τομέα δεν συγκεντρώνεται ο επαρκής αριθμός μαθητών που έχουν ορίσει αυτό το τμήμα θα καταργείται. Έτσι λύνουν και το πρόβλημα των ελλείψεων στους καθηγητές. Αντί να κάνουν δηλαδή προσλήψεις προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των μαθητών αποφασίζουν να καταργήσουν τα ολιγομελή τμήματα, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα ολόκληρων σχολείων.

Όμως η κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων χτυπάει κυρίως εμάς που θέλουμε να παρακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο τμήμα ή ειδικότητα και τώρα μας το απαγορεύουν αυτό. Και μας δίνουν σαν λύσεις ή να πάμε σε άλλα ΕΠΑΛ που είναι χιλιόμετρα μακριά απ’ τα σπίτια μας ή να αλλάξουμε την προτίμησή μας και να ακολουθήσουμε κάποια άλλη κατεύθυνση. Ουσιαστικά μας απαγορεύουν να επιλέξουμε εμείς οι ίδιοι τι θέλουμε να σπουδάσουμε και μας υποχρεώνουν να προσαρμόζουμε τις προτιμήσεις μας ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, όπως άλλωστε θέλουν συνολικά να αναμορφώσουν το σχολείο σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς με το νέο νόμο για την Παιδεία.

Και φυσικά τα προβλήματά μας στα ΕΠΑΛ δεν σταματούν στην απαγόρευση επιλογής από εμάς τους ίδιους για το τι θέλουμε να σπουδάσουμε. Το σχέδιο της καθιέρωσης της μαθητείας ίσως είναι η πιο σκληρή μορφή εκμετάλλευσης που έχουν σκεφτεί οι κυβερνήσεις και η ΕΕ να μας επιβάλλουν. Η μαθητεία δεν έχει καμία σχέση με τη μόρφωσή μας, αλλά είναι μια μορφή εργασίας βασισμένη στη συγνή εκμετάλλευσή μας κυρίως από επιχειρηματίες, στους οποίους θα μας στέλνουν να δουλεύουμε για 9 μήνες, σαν προϋπόθεση προκειμένου να πάρουμε το απολυτήριό μας. Και αν η μαθητεία δεν μπλοκαριστεί η κυβέρνηση θα έχει βρει έναν τρόπο να δημιουργήσει ένα φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα (άρα και χωρίς σκοτούρες για τα αφεντικά για απεργίες και διεκδικήσεις). Αυτό είναι που θέλουν και το κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να εκμεταλλευτούν εμάς για να βγάλουν αυτοί κέρδη και να ξεπεράσουν την κρίση με τις δικές μας πλάτες! Και αυτό θα το ονομάζουν και εκπαίδευση…

Όμως δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια – Τα σχέδιά τους θα τα ανατρέψουμε με τους αγώνες μας

  Οι κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει ήδη σε διάφορα ΕΠΑΛ θα πρέπει να ενταθούν, να κινητοποιήσουν και άλλα ΕΠΑΛ, αλλά και λύκεια, ώστε μέσα απ’ το συντονισμό του μαθητικού με το φοιτητικό κίνημα και τους καθηγητές και ένα μαχητικό πολιτικό περιεχόμενο να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να μην κλείσει κανένα ολιγομελές τμήμα! Το δικαίωμά μας στη μόρφωση δεν μπαίνει στη λογική του κέρδους και των ζημιών. Η παραβίαση από την κυβέρνηση του δικαιώματός μας να επιλέγουμε εμείς την ειδικότητα και την κατεύθυνση που επιθυμούμε να σπουδάσουμε θα σημάνει πόλεμο του μαθητικού κινήματος με την κυβέρνηση και την ΕΕ. Με τις δικαιολογίες τους για την κατάργηση ολιγομελών τμημάτων «επειδή δεν υπάρχουν λεφτά» δεν μας κοροϊδεύουν, μας εξοργίζουν! Να δώσουν τώρα λεφτά για την παιδεία και για τα σχολεία, αντί να τα δίνουν για το χρέος, τις τράπεζες, το στρατό και την αστυνομία. Τις επιδιώξεις τους να μας κάνουν σύγχρονους σκλάβους των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου μέσω της μαθητείας θα τις μπλοκάρουμε εμείς μέσα από τους αγώνες μας! Κόντρα στο μέλλον της ανεργίας και της μετανάστευσης που μας ετοιμάζουν, θα δώσουμε τη μάχη μαζί με όλη τη νεολαία για ένα άλλο μέλλον για την εργασία μας με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Και δεν θα μείνουμε εκεί, αλλά θα παλέψουμε για ένα άλλο σχολείο ενιαίο δημόσιο δωρεάν δωδεκάχρονο για όλους, όπου η μόρφωση μας θα βασίζεται στις δικές μας ανάγκες και όχι στις ανάγκες της αγοράς. Θα παλέψουμε σε συντονισμό με ένα μαχητικό πανεκπαιδευτικό κίνημα για το σχολείο και την παιδεία των αναγκών μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25/10 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 6μ.μ.

Πηγή: Ανυπότακτος Μαθητής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *