Αφγανιστάν: Πρώτη ήττα για τους Ταλιμπάν – Αντιστασιακές δυνάμεις κατέλαβαν τρεις περιοχές [vids]

Αφγανιστάν: Tο πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως δεν είναι ακόμη σαφές ποιες δυνάμεις εμπλέκονται, αλλά η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις διάσπαρτες ενδείξεις αντίστασης στους Ταλιμπάν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο αντιστασιακός αγώνας κατά των Ταλιμπάν. Στρατιωτικές δυνάμεις αναφέρουν πως στο Βόρειο Αφγανιστάν κατάφεραν να πάρουν εκ νέου τον έλεγχο τριών περιοχών, πλησίον της Κοιλάδας Παντσίρ. Αξίζει να σημειωθεί πως στο εν λόγω σημείο έχουν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των μελών της νόμιμης κυβέρνησης καθώς διαφόρων ομάδων της πολιτοφυλακή

Ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Μπισμιλάχ Μοχάμαντι, ο οποίος δεσμεύτηκε να αντισταθεί στους Ταλιμπάν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι περιοχές Deh Saleh, Bano και Pul-Hesar, στη γειτονική επαρχία Baghlan βόρεια της Παντσίρ, είχαν καταληφθεί.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε πως δεν είναι ακόμη σαφές ποιες δυνάμεις εμπλέκονται, αλλά η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις διάσπαρτες ενδείξεις αντίστασης στους Ταλιμπάν.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Tolo News επικαλέστηκε έναν τοπικό διοικητή της αστυνομίας που είπε ότι η περιοχή Bano στη γειτονική επαρχία Baghlan ήταν υπό τον έλεγχο των τοπικών δυνάμεων της πολιτοφυλακής, ενώ δήλωσε πως υπήρξαν μεγάλες απώλειες.

Οι Ταλιμπάν πάντως δεν έχουν σχολιάσει το περιστατικό, καθώς ανώτεροι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στην Καμπούλ για να ξεκινήσουν το σχηματισμό «κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς».

Κοιλάδα Παντσίρ: Τελευταίο «οχυρό»

Παρόλο που η κοιλάδα Παντσίρ είναι περικυκλωμένη από τους Ταλιμπάν, η τοπογραφία της την καθιστά εξαιρετικά δύσκολο «αντίπαλο» και αναλυτές πιστεύουν ότι οι ισλαμιστές γρήγορα θα διαπιστώσουν ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, όπως λένε.

Η κοιλάδα, διάσημη για τα ορυχεία σμαραγδιών, περιτριγυρίζεται από τα βουνά της οροσειράς Χίντου Κους και θεωρείται ιδανική για την απόκρουση στρατιωτικών επιθέσεων. Για αυτό και ήταν πάντα η καρδιά της αντίστασης.

Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, ακόμα και αν οι Ταλιμπάν υποσχεθούν στους κατοίκους αμνηστία, είναι μάλλον απίθανο να παραδώσουν τα όπλα τους.

Πηγή: flash.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *