“Ταλέντο” κάποιων δημοσιολόγων: Διατηρούν “και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο”. (Με αφορμή την δικαστική αθώωση του Κ. Βαξεβάνη)

Του Γ. Γ.

Δεν ξέρω για σας, αλλά εμένα πάντα με εντυπωσιάζει το “ταλέντο” που έχουν κάποιοι δημοσιολόγοι να διατηρούν “και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο”.

Να κάνω φραγγοδίφραγγα τι θέλω να πω. Σεργιανώντας στο διαδίκτυο πέφτω πάνω σε δυο δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην δικαστική σημερινή ετυμηγορία σύμφωνα με την οποία ο Κώστας Βαξεβάνης κρίνεται ομόφωνα αθώος για τη συκοφαντική δυσφήμιση που είχε σε βάρος του μετά από έγκληση του πρώην νεοδημοκράτη υπουργού Χρ. Αθανασίου.

Προσέξτε όμως. Τα ΜΜΕ στα οποία αναφέρομαι με τα δημοσιεύματα τους κατορθώνουν κάτι που δεν είναι διακριτό με την πρώτη ματιά. Και διατηρούν την δεοντολογία μην αποκρύπτοντας την είδηση και ταυτόχρονα την απογυμνώνουν από την ουσία της.

Μας γράφει το “Πρώτο Θέμα”: “Σε αθώωση του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη κατέληξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αναφορικά με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, την οποία αντιμετώπιζε ύστερα από μήνυση του Χαράλαμπου Αθανασίου μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας. Η Δικαιοσύνη έκρινε πως τα επίμαχα δημοσιεύματα δεν περιείχαν ψευδή στοιχεία“.

Σε όλο όμως το σχετικό δημοσίευμα δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για τα ποια ήταν τα “επίμαχα δημοσιεύματα”. Ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση ήταν και το δημοσίευμα της “Καθημερινής“:

“Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αθώωσε τον εκδότη της εφημερίδας Documento, Κώστα Βαξεβάνη, που είχε κατηγορηθεί για συκοφαντική δυσφήμιση, ύστερα από μήνυση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου. 

Ο Χ. Αθανασίου είχε κινηθεί νομικά μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας, αλλά οι δικαστές αποφάνθηκαν πως τα επίμαχα άρθρα δεν περιείχαν ψευδή στοιχεία”, αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδας που διευθύνει ο Αλέξης Παπαχελάς.

Για στάκα ρε μόρτες γιατί αυτό μόνο δημοσιογραφία δεν μπορεί να θεωρηθεί με δεδομένο ότι για συκοφαντική δυσφήμηση μπορεί να βρεθεί οποιοσδήποτε ακόμα και για μια υποτιμητική έκφραση που απεύθυνε σε κάποιον/α.

Πώς διάολο παριστάνεται ότι δεν γνωρίζεται τι ανέφεραν τα επίμαχα δημοσιεύματα; Να σας θυμήσουμε, λοιπόν εμείς. Η βδομαδιάτικη εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη αποκάλυπτε ότι ο βουλευτής της Ν.Δ., Χαράλαμπος Αθανασίου, κατά την διάρκεια της υπουργικής του θητείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, απελευθέρωσε έμπορο κοκαΐνης και μάλιστα εξ αιτίας αυτού του γεγονότος βρίσκονται «σε στενό κλοιό οι συνεργάτες του, δικαστικοί, οι οποίοι καταγγέλλονται ότι ζήτησαν 800 χιλιάδες ευρώ για να βγάλουν κρατούμενο από τη φυλακή».

Εκτός απ’ αυτό, η εφημερίδα αποκάλυπτε ότι υπήρξαν «νόμοι δια χειρός Αθανασίου» με τους οποίους ξεπλένονται εφοπλιστές και μέτοχοι καθώς επίσης και νόμοι με τους οποίους «αθώωσε τους καταχραστές του Δημοσίου». Επίσης έκανε αποκαλύψεις για τον ρόλο του Χ. Αθανασίου που εστιάζονται στην απονομή χάριτος σε εμπόρους ναρκωτικών, καταδικασμένους υπαλλήλους, παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου, οι οποίοι πήραν χάρη με πρόταση του πρώην υπουργού. Συμπληρωματικά παρέθετε κάποιες “περίεργες” τροπολογίες που έφερνε στην βουλή οι οποίες δεν εκπληρούσαν καμιά νομική αναγκαιότητα, και ορισμένοι τις εκμεταλλευόταν νομικά ….

Ολα αυτά τα δημοσιεύματα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ήταν αληθινά, δεν περιείχαν ψευδή στοιχεία και αθώωσαν ομόφωνα μάλιστα τον Κ. Βαξεβάνη.

Τώρα θα πείτε πώς έγινε και η αστική δικαιοσύνη πέταξε στα σκουπίδια την μήνυση ενός πρώην υπουργού και σημερινού πανίσχυρου στελέχους της Ν.Δ. Η απάντηση είναι απλή. Σήμερα δεν έχουμε έκτακτα στρατοδικεία, και ο “νομικός τους πολιτισμός”, απαιτεί να αιτιολογούνται οι δικαστικές τους αποφάσεις. Αλλωστε ο Κώστας Βαξεβάνης δεν είναι κάποιος αντιεξουσιαστής που μπορούσε να πάει σαν το σκυλί στ’ αμπέλι. Διαθέτει ισχυρό νομικό επιτελείο υπεράσπισης και για την καταδίκη του απαιτούνται έστω και ίχνη ενοχής. Οσα είχε αναφέρει, όμως, το Documento τα τεκμηρίωνε με δημοσιογραφική έρευνα, οπότε η ομόφωνη αθωωτική απόφαση ήταν μονόδρομος για την δικαστική έδρα.

Υ.Γ: Το ότι και με την βούλα της αστικής δικαιοσύνης αποδεικνύεται ότι όσα έγραψε σε βάρος του πρώην νεοδημοκράτη υπουργού το Documento και δεν τρέχει κάστανο το περνάμε ασχολίαστο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *