Διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διεθνές κομμουνιστικό κίνημα: Μάχη για το ίδιο το μέλλον!

Jan 20, 2025 | Εργατικό Κίνημα, Ιδέες - απόψεις | 0 comments

Γράφει ο Νίκος από Βόλο

(Σκέψεις και προβληματισμοί για το διαδίκτυο και τα περιβόητα “μέσα κοινωνικής δικτύωσης”).

Σε σημερινή μου επικοινωνία με αγαπητό φίλο και σύντροφο από τη Σκιάθο, ανοίξαμε μια συζήτηση σχετικά με τα λεγόμενα “μέσα κοινωνικής δικτύωσης” και τις πρόσφατες εξαγγελίες ενός από τα μεγάλα αφεντικά τους σχετικά με τον τρόπο ελέγχου όσων γράφονται εκεί μέσα.

Ο συνομιλητής μου με παρέπεμψε σε ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στον “Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου”, 18-19-1-2025, στη σελίδα 12 της εφημερίδας, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: “«META» – FACEBOOK – INSTAGRAM: Ξαναζεσταμένη σούπα η συζήτηση περί «αντικειμενικότητας» και «ελευθερίας του λόγου»“.

Μελετώντας αυτό το άρθρο ο σύντροφος και φίλος από το “νησί του Παπαδιαμάντη”, μου εξέφρασε την παρακάτω σκέψη κι εκτίμησή του σχετικά με το θέμα: “Παρά το ότι αναλύεται προσεκτικά το φαινόμενο αυτών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, εν τούτοις δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία – κίνηση ανάδειξης της σημασίας της κοινωνικοποίησης της ιδιοκτησίας αυτών των εργαλείων. Έντονα, αιχμηρά και κατά το δυνατόν διεθνοποιημένα.”

Το ζήτημα που προβληματίζει το συνομιλητή μου αποτελεί οπωσδήποτε ζήτημα υψίστου προβληματισμού για κάθε κομμουνιστή, για κάθε επαναστάτη σήμερα, παντού στον κόσμο. Καθώς η έκρηξη μετά το 2000 της ψηφιακής τεχνολογίας και το άπλωμα του λεγόμενου διαδικτύου (internet) συντελέστηκε σε συνθήκες επιβολής στον πλανήτη ενός και μόνο κοινωνικού συστήματος, του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, ελλείψει κάθε μορφής ύπαρξης σοσιαλιστικού συστήματος και σοσιαλιστικής κοινότητας κρατών και λαών (εξαιτίας της διαδικασίας της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στις σοσιαλιστικές χώρες που κορυφώθηκε το 1989-91…) τόσο το διαδίκτυο, όσο και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που φάνηκαν γύρω στα 2010 πέρασαν αμέσως στον πλήρη έλεγχο των μεγαλύτερων καπιταλιστικών – ιμπεριαλιστικών συμφερόντων του πλανήτη και πρώτα και κύρια των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ. (Το ίδιο γίνεται σήμερα και με τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης).

Από εδώ άλλωστε προκύπτει η τόσο σωστή επισήμανση και του “Ριζοσπάστη” ότι αυτοί που τα ελέγχουν, ποτέ δεν πρόκειται να αφήσουν να διαδίδονται ανεξέλεγκτα από αυτούς οι ιδέες της επανάστασης και του σοσιαλισμού που αντιτίθενται στα συμφέροντα του καπιταλιστικού καθεστώτος και μάλιστα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που σήμερα ακόμη κυριαρχεί στην τεχνολογία του “διαδικτύου”.

Και επίσης πολύ σωστά στο ίδιο αυτό άρθρο του “Ριζοσπάστη” τονίζεται πόσο υποκριτική είναι η “διαμάχη” που ξέσπασε μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κύκλων των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης για το ότι ο Ζάκεμπεργκ εισάγει νέους τρόπους ελέγχου στις πλατφόρμες του, ενώ καμώνεται πως υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που φέρνει η εφημερίδα από τη δράση σε ηγετικές θέσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρώην (ή και νυν;) χαφιέδων των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών, της CIA (“του διαβόλου και της φάρας του διαβόλου”, όπως γλαφυρά είχε πει κάποτε για αυτή την αμερικάνικη σφηκοφωλια ένας κορυφαίος μαρξιστής – λενινιστής επαναστάτης ηγέτης, καταγόμενος από γειτονική χώρα, πολύ πριν εμφανιστεί το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης).

Όπως επίσης, πολύ σωστά επισημαίνει η εφημερίδα και το γεγονός ότι αδίστακτοι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σαν τον διαβόητο Μασκ, υπερυπουργό πλέον του Τραμπ, τα χρησιμοποιούν εντελώς με αναίσχυντο τρόπο για να πλασάρουν παντού το φασισμό και τον αντικομμουνισμό. Παράδειγμα ο σιχαμερός αυτός Μασκ που μαζί με την νεοναζίστρια εκλεκτή του στη Γερμανία ισχυρίστηκαν, η νομίζοντας ότι απευθύνονται σε ανιστόρητα ανεγκέφαλα ούγκανα, ότι ο Χίτλερ ήταν δήθεν… κομμουνιστής και σοσιαλιστής (τι άλλο θα ακούσουμε ακόμα!!!), ενώ μόνο τα τωρινά αποβράσματα του γερμανικού νεο-χιτλερισμού είναι καθώς πρέπει φιλοκαπιταλιστές και απολύτως “εθνικιστές-πατριώτες” (και …τον κακό μας τον καιρό, δηλαδή, για να ξεχάσουμε ότι κι αυτοί οι τωρινοί και ο φρικαλέος ιδεολογικός τους πρόγονος ήταν και παραμένουν στυγνοί κι αδίστακτοι αντικομμουνιστές στην υπηρεσία των μονοπωλίων…).

Ναι ακριβώς αυτό είναι σήμερα και το διαδίκτυο και τα διαβόητα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κατέχουν οι Μασκ και οι Ζάκεμπεργκ κάθε μάρκας. Και μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερο και εντελώς εφιαλτικό στις συνθήκες που αυτά τα ίδια αφεντικά του διαδικτύου κι όλης της τεχνολογίας ρίξουν στο μύλο των αντιδραστικών σκοπών και συμφερόντων τους όλο το νεόκοπο “οπλοστάσιο” της τεχνητής νοημοσύνης και προσπαθήσουν με αυτό να φτιάξουν έναν απόλυτα ελεγχόμενο με κάθε μέσο κόσμο και έναν υποταγμένο “μετα-άνθρωπο”, ένα μεταμοντέρνο τέρας της εποχής των σύγχρονων Φρανκενστάιν. Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και τεράστιοι.

Από την άλλη πλευρά, όμως όλοι επίσης βλέπουμε ότι και εμείς, οι κομμουνιστικές και πραγματικά αριστερές δυνάμεις όλου του κόσμου, παρόλο που ξέρουμε καλά ότι οι ιμπεριαλιστές και μάλιστα αυτοί των ΗΠΑ αλωνίζουν στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο αναγκαζόμαστε να τα χρησιμοποιούμε κι οι ίδιοι, με όσους περιορισμούς κι αν μας βάζουν οι διεθνείς κι εγχώριοι χωροφύλακες του ιμπεριαλισμού στη διάδοση των ιδεών του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού μέσα από τα διεθνή αυτά διαδικτυακά εργαλεία.

Από πού λοιπόν προκύπτει αυτή η αντίφαση της εποχής μας; Και τι πρέπει να κάνουμε ως κομμουνιστές όλου του κόσμου για την επίλυσή της; Το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι τεχνολογικά ψηφιακά εργαλεία. Οι δυνατότητες που δίνουν είναι τεράστιες. Για να λειτουργήσουν όμως υπέρ της εργατικής τάξης και των εργαζομένων λαών όλου του κόσμου απαιτούνται ολότελα διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες από τις σημερινές σε παγκόσμια κλίμακα. Απαιτείται σαφέστατα η κοινωνικοποίηση όλων αυτών των μέσων, παντού στον κόσμο, η πλήρης αφαίρεσή τους από όλους τους Μασκ κι όλους τους Ζάκεμπεργκ κάθε φυλής και κάθε μάρκας.

Κι από εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για μας. Για να κοινωνικοποιηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις σημερινές συνθήκες θα έπρεπε οπωσδήποτε να ανατραπεί ο καπιταλισμός στις ίδιες τις ΗΠΑ από τις οποίες και δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα συστημικά εργαλεία συγκέντρωσης κι αποθήκευσης πληροφοριών και δεδομένων από όλο τον κόσμο. Και ουσιαστικά το ίδιο πρέπει να γίνει με όλες τις ισχυρές σήμερα καπιταλιστικές χώρες, που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη λειτουργία όλου αυτού του συστήματος που ονομάζεται διαδίκτυο, μέρος κυρίαρχο του οποίου έγιναν εδώ και δεκαπέντε χρόνια τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην πραγματικότητα όλο αυτό το τεράστιο ψηφιακό εργαλείο είναι αδύνατον να λειτουργήσει σωστά και υπέρ της εργατική τάξης και των λαών του κόσμου σε συνθήκες καπιταλισμού – ιμπεριαλισμού και συνακόλουθης ανισομετρίας. Όλο αυτό που λέγεται διαδίκτυο, είναι ένα τέτοιο τεχνικό εργαλείο που από τη φύση του απαιτεί παγκόσμια κυριαρχία των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών κοινωνικών

Ένα εργαλείο που μόνο σε συνθήκες σοσιαλισμού και κομμουνισμού μπορεί να δώσει τεράστια οφέλη στην εργαζόμενη ανθρωπότητα. Αλλά επειδή η ανισόμετρη πορεία του καπιταλισμού στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού αποκλείει την ταυτόχρονη ωρίμανση και επικράτηση της σοσιαλιστικής επανάστασης σε όλο τον κόσμο την ίδια στιγμή, το διαδίκτυο αυτό που το πλάσαραν διεθνώς οι ιμπεριαλιστές σε συνθήκες, όπως ξέρουμε, πλήρους έλλειψης αντιπάλου παγκόσμιου κοινωνικού συστήματος, έτσι κι αλλιώς καθίσταται εχθρικό και αντίθετο σε κάθε προσπάθεια προώθησης του επαναστατικού κινήματος διεθνώς και προπάντων μέσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές καπιταλιστικές χώρες.

Τα αφεντικά αυτού του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τα μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά μονοπώλια της ενημέρωσης και της τεχνολογίας, και φυσικά είναι αδύνατον να επιτρέψουν ελεύθερη διάδοση των ιδεών και κυρίως των ενεργειών των επαναστατικών δυνάμεων στον κόσμο. Με τη μία η με την άλλη μορφή θα επεμβαίνουν και θα λογοκρίνουν ό,τι βρίσκουν ασύμφορο και επικίνδυνο για την εξουσία τους, ενώ θα διαστρεβλώνουν χυδαία ακόμη και την ιστορία, όπως κάνει ο Μάσκ και οι Γερμανοί νεοναζιστές. Θα προσπαθούν ούτως ή άλλως να φτιάξουν λοβοτομημένους, ανιστόρητους, άκριτους και παθητικούς καταναλωτές της παγκόσμιας σαβούρας του συστήματος.

Στις συνθήκες αυτές οι κομμουνιστές και οι πραγματικά αριστερές προοδευτικές δυνάμεις όλων των χωρών θα έπρεπε με τη βοήθεια των δικών τους επιστημόνων και τεχνικών να προσπαθήσουν να στήσουν ένα παράλληλο και εντελώς ανεξάρτητο από το σημερινό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών και δικτύωσης μεταξύ τους: ένα κόκκινο ανεξάρτητο διαδίκτυο που να μην έχει σχέση με το υπάρχον. Συνεπώς, επιβάλλεται και να αποχωρήσουν, σταδιακά, καθώς ήδη θα στήνουν κάτι καινούργιο, από το νυν διαδίκτυο. Και πρώτα και κύρια να αποχωρήσουν από όλα αυτά τα λεγόμενα “μέσα κοινωνικής δικτύωσης” που ελέγχουν οι Μάσκ και οι Ζάκεμπεργκ.

Φυσικά η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, κοστίζει, απαιτεί ανεξάρτητα τεχνικά μέσα. Για την ώρα δεν έχει καν ξεκινήσει. Πάνω στο ζήτημα αυτό, σας παραθέτω επί λέξει επίσης τις σκέψεις του συντρόφου από τη Σκιάθο: “-Συμφωνώ ότι ισχύουν οι παρατηρήσεις που κάνεις, ίσα ίσα αυτές έχω ήδη και εγώ σκεφτεί και για αυτό το λόγο αναφέρω την ανάγκη ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ της σημασίας της κατάργησης της ατομικής ιδιοκτησίας στα εργαλεία αυτά. Για την ανάδειξη αυτή δεν χρειάζεται να έχει γίνει ήδη η νικηφόρα επανάσταση έστω κάπου, χρειάζεται όμως να υπάρξει ένας συντονισμός ώστε να αναδεικνύεται ο λόγος απο-ιδιωτικοποίησης αυτών των τόσο κοινοχρηστικών εργαλείων – μέσων – κεφαλαίων. Εδώ λοιπόν στρέφεται η παρατήρηση που κάνω. Και εδώ βρίσκεται εύκολα σχετικά χώρος ανάπτυξης μιας τέτοιας κίνησης, η οποία φυσικά δεν μπορεί να έχει σύνορα τα σύνορα καμιάς από τις υπάρχουσες χώρες – κράτη.”

Ο σύντροφος μάς παροτρύνει όλους μας, όλους τους συνειδητούς εργαζόμενους, όλους τους κομμουνιστές, σε όλη τη Γη, να ξεκινήσουμε από τώρα με κάθε διαθέσιμο τρόπο τη διεθνή προσπάθεια για την αφαίρεση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παγκόσμια ιμπεριαλιστικά τσακάλια που τα ελέγχουν. Το λέει με την έννοια να αρχίσουμε να διαδίδουμε πειστικά στην εργατική τάξη και τους λαούς αυτή την αναπόφευκτη κοινωνική ανάγκη και να προωθούμε με κάθε τρόπο την υλοποίησή της.

Φυσικά δεν έχει καθόλου άδικο ο σύντροφος στην επιμονή του να αναδείξουμε την ουσία του ζητήματος. Αυτή η προσπάθεια στις συνθήκες της εποχής μας που δεν είναι ακόμη ανοιχτά επαναστατική αλλά που σίγουρα είναι προεπαναστατική, θα ισοδυναμούσε με ένα κίνημα σύγχρονου διαφωτισμού των εργατικών λαϊκών συνειδήσεων. Κι αυτή είναι μια πολύ σπουδαία επαναστατική πράξη πριν την επανάσταση και για την επανάσταση.

Όλοι οι κομμουνιστές πρέπει να στραφούν στην κατεύθυνση αυτή. Από την άλλη πλευρά, βέβαια η ίδια η επαναστατική δράση και η νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης είναι αυτή που δώσει έμπρακτη πλέον βάση για τη λύση του προβλήματος. Γιατί σίγουρο είναι πως στην περίπτωση της νέας προώθησης της υπόθεσης της κοινωνικής επανάστασης, στην περίπτωση της νίκης της και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού σε μία ή και περισσότερες χώρες, εκ των πραγμάτων, αναγκαστικά θα σπάσει και θα τσακιστεί διεθνώς το μονοπώλιο των καπιταλιστών στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού θα είναι αδύνατον η εδραίωση κι η ασφάλεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη νέα σοσιαλιστική κοινότητα να συνυπάρξει με τέτοια δίκτυα που ελέγχονται από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τη CIA. Θα δημιουργηθούν αναγκαστικά τότε παράλληλα διαδίκτυα και φυσικά θα σπάσει και η σημερινή φαινομενικά ενιαία διεθνής καπιταλιστική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση η οικοδόμηση εκ νέου του σοσιαλισμού θα επιφέρει έναν τεράστιο παγκόσμιου εύρους πόλεμο για τον έλεγχο των δικτύων και των πληροφοριών. Οι δυνάμεις της εργατικής τάξης και των Λαών, οι δυνάμεις επανάστασης πρέπει να είναι έτοιμες να τον δώσουν και αυτό τον πόλεμο, και να τον κερδίσουν, εξαλείφοντας έτσι από τη νέα σοσιαλιστική κοινότητα που θα αρχίζει να χτίζεται κάθε πρόσβαση και κάθε επιρροή στους διάφορους Μάσκ και Ζάκεμπεργκ! Μέχρι να τσακιστεί παγκόσμια ο ιμπεριαλισμός, να νικήσει η υπόθεση του Σοσιαλισμού και να σαρωθεί ο καπιταλισμός και στις ίδιες τις σημερινές ΗΠΑ και στη σημερινή Δυτική Ευρώπη και στη σημερινή Κίνα, και έτσι να αφανιστούν από παντού οι εκμεταλλευτές. Για να ανθίσει παντού η πραγματική λευτεριά, η αδερφοσύνη των λαών, η παγκόσμια και διαρκής ειρηνική ζωή. Για “να ανθρωπέψει ο ίδιος ο Άνθρωπος”!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αγαπημένε μου σφε Σπύρο

Της Αλέκας Ζορμπαλά · Αγαπημένε μου σφε Σπύρο Υπήρξες εμβληματικό στέλεχος του ΚΚΕ, η επιτομή του κομμουνιστή, του μαχητή του κινήματος, αλλά και μαχητή της ίδιας της ζωής! Για μένα, τα χρόνια, που συνεργαστήκαμε, στο ΚΚΕ και στο Δήμο της Αθήνας, κομμουνιστές...

Το παραμύθι του Μοντεσκιέ και η Λενινιστική αλήθεια – Η κυβερνητική μεθόδευση για την συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών

Του Γιώργη Γιαννακέλλη Με προβληματισμό μήπως, γινόμαστε κουραστικοί θα επαναλάβουμε κάποια πράγματα που ήδη έχουμε αναφέρει. Η περιβόητη «διάκριση των εξουσιών» του Μοντεσκιέ, το πιο αγαπημένο και χιλιοειπωμένο ιδεολόγημα της αστικής δημοκρατίας, αποδεικνύεται για...

Ρεζίλι των κατασταλτικών μηχανισμών στις Σέρρες – Δύο μήνες από την κρατική δολοφονία του 20χρονου Θοδωρή

Αλλη μια ακόμα ηχηρή απάντηση στο κυβερνητικό αφήγημα της «νόμου και τάξης» ασφάλειας δόθηκε σήμερα στις Σέρρες. Κοινοί ποινικοί ακινητοποίησαν και αφόπλισαν με απόλυτη ευκολία τους άνδρες της εξωτερικής φρουράς φυλακών, απελευθερώνοντας κρατούμενο που μεταφερόταν στο...

Έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Σπύρος Χαλβατζής

Πηγή: 902 Έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Σπύρος Χαλβατζής Έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Σπύρος Χαλβατζής, μετά από γενναία μάχη που έδινε τα τελευταία χρόνια, σκορπίζοντας μεγάλη θλίψη στο Κόμμα. Στην μακρά κομματική του ζωή, ο σύντροφος Σπύρος υπηρέτησε το Κόμμα με...

Οι κροίσοι βρίσκουν φορολογικό παράδεισο στην Ελλάδα – Ανάπτυξη για τα «κοράκια», φορομπηχτική πολιτική για τον λαό

Η είδηση που διαβάζουμε στο ΑΠΕ ότι ο δισεκατομμυριούχος Κρις Ρόκος μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα, την ώρα που κολοσσοί των hedge funds όπως η Millennium Management και η Verition ετοιμάζουν απόβαση στην Αθήνα, δεν αποτελεί «εθνική επιτυχία». Είναι...

Το εμπόριο φόβου ως έσχατο καταφύγιο μιας καταρρέουσας κυβέρνησης

Όταν δεν βγαίνουν τα νούμερα, επιστρατεύουν τον φόβο: Το «εκλογικό σόου» του Μητσοτάκη στο Καστελόριζο Οι πρόσφατες κυνικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, σε συνδυασμό με την επικοινωνιακή φιέστα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελόριζο, αποκαλύπτουν...

Πέντε χρόνια χωρίς τον μεγάλο επαναστάτη Αμπιμαέλ Γκουσμάν

Του Τάσου Κατσαρού Συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ημέρα που ένας αλύγιστος “σίγησε”. Ο Αμπιμαέλ Γκουσμάν, –  γνωστότερος ως Γκονσάλο– ηγέτης του Σεντέρο Λουμινόζο (Φωτεινό Μονοπάτι), του επαναστατικού κινήματος που συγκλόνισε το Περού το 80. Εχασε την ζωή του...

Οι ιδεολογικοί πρόγονοι των σημερινών δεξιών, μέσα από ένα δημοσίευμα του “Ριζοσπάστη” σαν σήμερα το 1946.

Του Γ. Γ. Οταν το μεταδεκεμβριανό καθεστώς ενσωμάτωνε στον σκληρό κρατικό μηχανισμό όλα τα δωσιλογικά καθάρματα που υπηρέτησαν τους κατακτητές και εγκλημάτησαν σε βάρος του ελληνικού λαού, έστελνε τους δικούς μας “αγίους” να μαρτυρήσουν εξόριστοι/ες στα ξερονήσια με...

Αντε μετά να αποδείξεις οτι δεν είσαι ελέφαντας

Από αναγνώστη μας πήραμε και παραθέτουμε: Τρεις μέρες τώρα, από τότε που ξέσπασε ο σάλος με την ανώνυμη καταγγελία στο indymedia με έχει αναστατώσει μια σκέψη και ήθελα να την δημοσιεύσετε στο ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ και δεν νοιάζει αν θα με "κατασπαράξουν" κάποιοι "λαϊκοί...

25 χρόνια από το χτύπημα στους δίδυμους πύργους στο Μανχάταν, που συγκλόνισε όλο τον κόσμο

Συμπληρώνονται σήμερα 25 χρόνια απ’ την ημέρα που έγινε το χτύπημα στους δίδυμους πύργους  στο  Μανχάταν. Τα όσα επακολούθησαν είναι γνωστά. Όπως γνωστές είναι και οι εκτιμήσεις και τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για το ποιοι μπορεί να ευθύνονται για τον...

Επιλεγμένα Video