Η Τελετή Έναρξης της Eurovision 2025 σημαδεύτηκε από ένταση και αποδοκιμασίες προς την αποστολή του Ισραήλ, εν μέσω κλιμακούμενων αντιδράσεων για την αιματοχυσία στη Γάζα. (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision 2025, αλλά το κλίμα στη Βασιλεία της Ελβετίας κάθε άλλο παρά εορταστικό είναι. Την Κυριακή 12 Μαΐου, στην επίσημη Τελετή Έναρξης του διαγωνισμού και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του Τιρκουάζ Χαλιού– της καθιερωμένης πασαρέλας των αποστολών- σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο με πολιτικές προεκτάσεις, που έχει πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση γύρω από τη φετινή διοργάνωση.
THIS WHOLE SITUATION IS EMBARRASSING YOU ARE DESTROYING THIS FESTIVAL AND THE WHOLE PURPOSE OF IT @Eurovision #Eurovision2025 #TurquoiseCarpet pic.twitter.com/jk0ThzbYz4
— メ𝟶 🇳🇴🇲🇹🇫🇮 (@rodrimotopaii) May 11, 2025
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ισραηλινή δημόσια τηλεόραση KAN, η αποστολή του Ισραήλ προχώρησε σε επίσημη μηνυτήρια καταγγελία στην ελβετική αστυνομία, καταγγέλλοντας απειλητική συμπεριφορά από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.
protesters are following i*rael's tram!! #turquoisecarpet pic.twitter.com/A7rL5LJ7mf
— ılgaz 🇨🇿🇩🇪🇱🇹 (@jannsupremacy) May 11, 2025
the bridge full of Palestinian flags CHILLSSSSSSS #TurquoiseCarpet pic.twitter.com/pXtCVY7iRb
— anya 🇩🇪🇦🇱🇸🇪 (@suecatargaryen) May 11, 2025
Το περιστατικό προστίθεται σε μια αλυσίδα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων γύρω από τη φετινή παρουσία του Ισραήλ στη Eurovision, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, που έχει προκαλέσει αιματηρή ανθρωπιστική κρίση και διεθνή κατακραυγή.
Πολλοί καλλιτέχνες, πρώην συμμετέχοντες της Eurovision και ακτιβιστές έχουν ζητήσει τον αποκλεισμό της χώρας από τον διαγωνισμό, κάτι που τελικά δεν συνέβη, με την EBU να υπεραμύνεται της (υποτιθέμενης) ουδετερότητας του θεσμού.
The turquoise carpet went on as planned but so did the protests.
— TRS 🍉 PALESTINA LIBRE FREE PALESTINE (@baswalat) May 11, 2025
“Shame on you!” heard live as the EBU welcomed a genocidal state.
You can silence artists, but not the people.#Eurovision #Eurovision2025 #TurquoiseCarpet #DisqualifyIsrael #UnitedByMusic #FreePalestine pic.twitter.com/O4bgPSI4tF
Ως απάντηση στην αυξανόμενη ένταση, η EBU έχει υιοθετήσει αυστηρό κώδικα συμπεριφοράς για τις αντιπροσωπείες, ενώ η ασφάλεια έχει ενισχυθεί με περισσότερους από 1.300 αστυνομικούς στους χώρους διεξαγωγής. Παρά τις συγκρούσεις και τις πιέσεις, οι διοργανωτές εξακολουθούν να υπογραμμίζουν ότι η Eurovision παραμένει ένας διεθνής διαγωνισμός μουσικής και ενότητας – αν και φέτος αυτό το αφήγημα δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε.
Υπενθυμίζεται ότι o Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2025 θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλεία της Ελβετίας, στο στάδιο St. Jakobshalle.
Αφήστε μια απάντηση