13 Οκτώβρη 1944: η Μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι

Oct 13, 2026 | Ημερολόγιο | 0 comments

Από το βιβλίο του Νίκανδρου Κεπέση: «Ο Δεκέμβρης του 1944», Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1979, αντιγράφουμε ένα μικρό απόσπασμα που αναφέρεται στην ηρωική μάχη της Ηλεκτρικής.

Είναι γνωστή η σημασία της μάχης αυτής στη διάσωση του εργοστασίου που είχαν σχεδιάσει οι Γερμανοί κατακτητές αμέσως πριν από την αποχώρησή τους.

Ο αγωνιστής του κομμουνιστικού κινήματος και της εαμικής αντίστασης Νίκανδρος Κεπέσης, ήταν ο Καπετάνιος του 6ου Ανεξάρτητου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά με Διοικητή τον Σωτήρη Κυβέλλο.

Ήταν από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης αυτής μάχης που έγινε στις 13 Οκτώβρη του 1944 και “τιμήθηκε” βέβαια από το μετεμφυλιακό κράτος για τη δράση του με διώξεις, φυλακές και εξορίες.

_____________

 Νίκανδρος Κεπέσης

Η μάχη της Ηλεκτρικής

«Ο Δεκέμβρης του 1944», σελίδα 66)

…Ενημερώσαμε και μεις με τη σειρά μας το Σιγανό. Και σε μιά-δυό ώρες, γύρω στις 3.30′ πρωινή, κινήσαμε για το Κερατσίνι… Ό διοικητής, o Σιγανός, εγώ και ο σωφέρ. O Σταθμός Διοίκησης του I Τάγματος, που πήγαμε, είχε μεταφερθεί στο Δημοτικό Σχολείο Ταμπουριών, πού κρατούσαν οι Γερμανοί 200-300 μέτρα δώθε από τη Λεωφόρο Σαλαμίνας. Εκεί  ενημερωθήκαμε για τη δράση του Τάγματος από τον Αγιο Διονύση μέχρι και τα Λιπάσματα.

Το I Τάγμα είχε δύναμη δέκα σχεδόν λόχων. Και αυτή την περιοχή δυό λόχοι του πολέμησαν σκληρά και έσωσαν με κίνδυνο της ζωής τους το πιο σημαντικό τμήμα από το Λιμάνι του Πειραιά.

Ετσι σώθηκε το Ηλεκτρικό Εργοστάσιο στο Κερατσίνι

Υστερα από την ενημέρωση αυτή περάσαμε στον έλεγχο των μέτρων για την περιφρούρηση της Ηλεκτρικής από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο. Γερμανοί εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν στην περιοχή του Πειραιά. Δεν έπρεπε, όμως, ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιστροφής τους. Και σε μια τέτοια περίπτωση το πιθανότερο ήταν να επιστρέψουν από το συντομότερο δρόμο του Περάματος. Οπωσδήποτε ο κλοιός γύρω από το Εργοστάσιο έπρεπε να παραμένει. Οι εφεδρείες έπρεπε να είναι στη θέση τους. Καμιά χαλάρωση στην επαγρύπνησή μας. Σε περίπτωση εμφάνισης του εχθρού απ’ οποιαδήποτε κατεύθυνση, δεν θα έπρεπε να προδώσουμε την παρουσία μας.

Σε μάχη «εκ παρατάξεως» δεν μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα με τούς Γερμανούς. Επρεπε να τους αφήσουμε να μπουν μέσα στην παγίδα μας εκείνη. Θα πλησίαζαν το εργοστάσιο για να παραβιάσουν την πόρτα ή να πηδήσουν τούς τοίχους… Τότε έπρεπε να δεχτούν τα πυρά μας απ’ όλες τις πλευρές. Αυτό σε συντομία ήταν το σχέδιο πού είχαμε τελικά επεξεργαστεί.

[* Η διάταξη των δυνάμεων μας ήταν τελικά ή παρακάτω: 2ος Λόχος Αμφιάλης — Διοικητής Βασ. Βεζυρόπουλος. Τα αντερείσματα του λόχου Αγ. Γεωργίου — 1ος Λόχος — Διοικητής Αντων.  Αντύπας, Καπετάνιος Βασ. Λαγανίκας — Στο κέντρο της διάταξης. 3ος Λόχος — Διοικητής Χρ. Ιωακειμίδης, τα υψώματα Ευγένειας. — απέναντι από τό ‘ Ηλεκτρικό ‘ Εργοστάσιο — 4ος Λόχος — άμεση εφεδρεία, πίσω και σε κάποια απόσταση από τον 1 ο Λόχο. Πέρα από την άμεση εφεδρεία, αν χρειάζονταν θα χρησιμοποιούσαμε από το II τάγμα Κοκκινιάς. (Ν.Κ.)]

Είχε αρχίσει να χαράζει. Οι καμπάνες των εκκλησιών από τον Πειραιά άρχισαν να χτυπούν με τον πιο χαρμόσυνο και πανηγυρικό τρόπο.

Ήταν καιρός να φύγω. Επρεπε να ενημερώσω το γραμματέα της Κομμ. Οργάνωσης Πειραιά, φύγαμε με το Σιγανό. Και έμεινε ο σ. Κυβέλλος. Ο Βαρυτιμίδης, καπετάνιος του I Τάγματός μας, ήξερε που θα μ’ έβρισκε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εφυγα!

Σε μιάμιση ώρα περίπου ξαναγύρισα γεμάτος συγκίνηση από την είδηση πού μούχε φέρει ο Βαρυτιμίδης.

Οι Γερμανοί γύρισαν από το Πέραμα. Κι αφού ανατίναξαν τις εγκαταστάσεις της ΣΕΛΛ εκεί, πήραν δρόμο για το Ηλεκτρικό Εργοστάσιο. Οι δυνάμεις μας, όπως είχαμε διατάξει, δεν εκδηλώθηκαν. Αφησαν το γερμανικό φορτηγό μ’ ένα ρυμουλκούμενο να προχωρήσει μέσα στη λαβίδα της διάταξής μας. Οι Γερμανοί φάνηκε πως δεν είχαν αντιληφθεί τίποτε και προχωρούσαν ανυποψίαστοι γι’ αυτό που τους περίμενε.

Ξεπέζεψαν και προχώρησαν προς τον μαντρότοιχο και την είσοδο του εργοστασίου. Και τότε δέχτηκαν τα πυρά μας πρώτα μέσα από το Εργοστάσιο κι αμέσως από παντού. Αιφνιδιάστηκαν. Εχασαν την ψυχραιμία τους καθώς βλέπανε να πέφτουν γύρω τους οι συμπολεμιστές τους. Ενας, δυό, τρεις… Και ο κλοιός γύρω τους όλο και στένευε και δυνάμωνε το ντουφεκίδι των ελασιτών και οι ριπές των αυτομάτων τους. Ετσι κυκλωμένοι και βαλλόμενοι οι χιτλερικοί άρχισαν να λιποψυχούν. Ένας απ’ αυτούς, τώρα, θέλει να παραδοθεί καθώς ακούει τον τηλεβόα στα γερμανικά να τον καλεί, για να σωθεί. Σηκώνει το άσπρο μαντίλι του. Μα μόλις πού πρόλαβε να ξανεμίσει στον αέρα. Ενας βαθμοφόρος του τον πυροβολεί και τον σκοτώνει.

Τούτο το επεισόδιο είναι μια νέα παρόρμηση για τούς έλασίτες. Δυναμώνουν οι ριπές τους κι απανωτές οι χειροβομβίδες πέφτουν πάνω στα γερμανικά οχήματα. Ενα απ’ αυτά κομματιάζεται. Κι άλλοι ακόμη χιτλερικοί πέφτουν νεκροί. Χάνει όμως και ο ΕΛΑΣ άλλον ένα άξιο μαχητή του, τον αξέχαστο συναγωνιστή σ. Γκιόρδα.

Λίγα λεπτά πιο ύστερα ένας δεκατετράχρονος επονίτης (ένα αετόπουλο) μ’ ένα περίστροφο στο χέρι θα συρθεί με προφύλαξη προς το μέρος του δολοφόνου βαθμοφόρου. Θα σημαδέψει και θα ρίξει με επιτυχία. Ο βαθμοφόρος αυτός ήταν ο ένατος χιτλερικός νεκρός.

Εκείνη την ώρα o τηλεβόας μας πού τον κρατά γερά ένας γερμανομαθής ελασίτης θα πλησιάσει πιο πολύ και θα δυναμώσει τη φωνή του, που χτυπά ίσια στις τρεμάμενες καρδιές των χιτλερικών:
«Παραδοθείτε, όσο ακόμη είναι καιρός!».
«Παραδοθείτε για να σώσετε τη ζωή σας!!».
«Παραδοθείτε! σας εγγυόμαστε να σεβαστούμε τα δικαιώματά σας, σαν αιχμαλώτων πολέμου!!».

Και τώρα δεν είναι μόνο ένα το άσπρο μαντίλι. Είναι πολλά. Και δεν ξανεμίζουν δειλά στον αέρα, μα σταθερά… Σα θύελλα ορμάνε οι ελασίτες και ξοπίσω άμαχος λαός. Αφοπλίζουν τούς παραδομένους γερμανούς. Και μέσα στον πυρετό της συγκίνησης αγκαλιάζονται και φιλιούνται μπροστά στα κατάπληχτα μάτια των χιτλερικών.

Γιομάτοι από οδύνη άλλοι μαζεύουν τούς νεκρούς κι άλλοι με περίσσια στοργή φροντίζουν τούς τραυματισμένους. Η μεγάλη μάζα των μαχητών με τραγούδια του αγώνα, πού δονούν τον αέρα, σαν ιαχές θριάμβου πορεύονται με τούς αιχμαλώτους στην έδρα του I Τάγματος.

Ετσι σώθηκε το Ηλεκτρικό Εργοστάσιο της ΠΑΟΥΕΡ – τώρα της ΔΕΗ.

… Πρέπει να σημειώσουμε εδώ για την ιστορική αλήθεια ότι πουθενά και με κανένα άλλο τρόπο δεν μπορούσαμε να αντιπαραταχθούμε στο απόσπασμα εκείνο με τόσες πιθανότητες επιτυχίας. Κι ό λόγος είναι φανερός: Και ή πολεμική πείρα των ελασιτών ήταν μικρή, μα πρώτα και κύρια γιατί υστερούσαμε τρομαχτικά από τούς γερμανούς σε «ισχύ πυρός». Πρέπει να ειπωθεί ακόμη ότι, αν δεν συντριβόταν το απόσπασμα σε εκείνη τη θέση, δεν κινδύνευε μόνο το Ηλεκτρικό Εργοστάσιο, αλλά και οι Μύλοι και το λιμάνι του Κερατσινίου (Ηρακλέους) και άλλες εγκαταστάσεις…

Ο επίλογος της μάχης

Ο Βαρυτιμίδης με πήγε κατευθείαν στο ισόγειο δωμάτιο όπου κρατιούνταν οι γερμανοί αιχμάλωτοι, μια εικοσαριά περίπου. Οι τραυματίες είχαν κιόλας μεταφερθεί σε δυό νοσοκομεία. Ο διοικητής του αποσπάσματος, υπολοχαγός του μηχανικού Λίντεμαν — θεριό ανήμερο κλεισμένο σε σιδερένιο κλουβί — δεν μπορούσε ακόμη ως εκείνη την ώρα να πιστέψει σε μια τόσο οδυνηρή πραγματικότητα.

Αυτός! Ο αξιωματικός του Γ’ Ράιχ, αιχμάλωτος των «Κομμουνιστών». Απ’ τα μάτια του είδα να πετιούνται αστραπές από μίσος κι οργή, ανάμιχτες με απογοήτευση.

Αλλιώτικη ήταν η έκφραση των ανδρών του. Καθισμένοι σε τρεις πάγκους, στις 3 πλευρές του δωματίου, είχαν τα κεφάλια χαμηλωμένα λιγότερο ίσως από ντροπή παρά από φόβο. Τί θα απογίνονταν στα χέρια του ΕΛΑΣ, που τόσα θα είχαν ακούσει να λένε οι φανατισμένοι αξιωματικοί τους, για τη «θηριωδία» του.
Απ’ αυτά τα συναισθήματά τους παρορμήθηκα και τούς μίλησα. Μεταφέρω εδώ το νόημα της ομιλίας μου που μετέφραζε γερμανομαθής συναγωνιστής μας.

«Νικηθήκατε στη μάχη αυτή με μας, με τον ΕΛΑΣ. Αυτή είναι μια ακόμα απόδειξη ότι θα χάσετε τον πόλεμο!!! Αδικα ό Χίτλερ ματοκύλισε τον λαό σας και τόσους άλλους λαούς. Διαψεύστηκαν οι υποσχέσεις πού σας έδιναν οι αξιωματικοί σας. Θα διαψευστούν και οι φοβέρες πού σας έλεγε ό διοικητής σας για να μην παραδοθείτε έγκαιρα. Οχι, δεν πρόκειται να σας πειράξουμε. Ό ΕΛΑΣ σέβεται τούς διεθνείς κανόνες για τούς αιχμαλώτους. Κι όταν τελειώσει ό πόλεμος θα πάτε σπίτια σας. Θα κρατήσουμε το λόγο μας».

Με τις τελευταίες λέξεις μου, είδα μια λάμψη να φωτίζει τα πρόσωπά τους. Ήταν ή ελπίδα για τη ζωή, για το μέλλον!!

Είπα ν’ απομονώσουν το διοικητή τους και να πάρουν μέτρα για να μην αυτοκτονήσει. Επρεπε να τούς παραδώσουμε στους Αγγλους. Θα ήταν μια ακόμη επιβεβαίωση της νίκης μας. Μια υπογράμμιση των ιδανικών για τα οποία πολέμησε το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.

Ενα μήνα αργότερα πραγματικά τούς παραδώσαμε στο διοικητή των αγγλικών δυνάμεων του Πειραιά, τον αντισυνταγματάρχη Γιάνγκ.

Δείτε επίσης: Η μάχη της Ηλεκτρικής που έγινε σαν σήμερα το 1944 και ο λοχαγός στον 5ο επίλεκτο λόχο Κοκκινιάς του Ε.Λ.Α.Σ Νίκος Γόδας. Μετά την Βάρκιζα σε μια στημένη δίκη με μάρτυρες δωσίλογους συνεργάτες των Γερμανών καταδικάζεται σε θάνατο και εκτελείται

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης πιάνει στο στόμα του την Ιστορία και την κάνει … προπαγάνδα

Ο υπουργός Υγείας επιχειρεί να μετατρέψει την ιστορική παρουσία των Εβραίων στην Παλαιστίνη σε άλλοθι για τη σημερινή πολιτική του ισραηλινού κράτους. Μόνο που η Ιστορία δεν γράφεται με όρους προπαγάνδας. Η αντιπαράθεση του Άρη Χατζηστεφάνου με τον Άδωνι Γεωργιάδη...

Η αυλή του Μιχάλη Μπεκίρη: Αδέλφια, σύζυγος, κουμπάροι, φίλοι και δημόσιο χρήμα

Συγγενείς, φίλοι και κουμπάροι του Μιχάλη Μπεκίρη εμφανίζονται σε δημόσιες συμβάσεις, διοικητικές θέσεις και χρηματοδοτήσεις, εγείροντας ερωτήματα για το δίκτυο επιρροής του. Πηγή: Δημήτρης Τερζής - in.gr Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο πρώην διευθυντής του γραφείου του...

Σκάνδαλο ΑΑΔΕ – Χωριάτικο: Πολιτευτής της ΝΔ στη Δυτική Αττική στην 25η θέση της λίστας των χρηματιζόμενων

Πηγή: Documento Πολιτευτής της ΝΔ στη λίστα µε τα ονόµατα επιτελικών στελεχών της ΑΑ∆Ε που αποκάλυψε το Documento και φέρονται να χρηµατίζονταν από τον Αγγελο Γιαννακόπουλο. Στην 25η θέση της λίστας με τα στελέχη της ΑΑΔΕ που ελέγχονται για την υπόθεση του...

Νερό με καπέλο 50% και εισπρακτικό μηχανισμό την ΑΑΔΕ! Η καταγγελία του Δήμου Πάτρας που θάφτηκε

Όταν η λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό του νερού, το κράτος δεν της προσφέρει ανάσα. Της φορτώνει πρόστιμο 50% και στέλνει τον λογαριασμό στην ΑΑΔΕ για αναγκαστική είσπραξη! Αυτό καταγγέλλει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάτρας...

Επάγγελμα “πρώην κομμουνιστής”.

Η ποιο προσοδοφόρα δουλειά είναι "επάγγελμα πρώην κομμουνιστής", ήταν η σαρκαστική ατάκα που κυκλοφορούσε κάποτε και μιλούσε σκωπτικά για το πώς σταδιοδρόμησαν επαγγελματικά κάποια άτομα που είχαν θητεύσει σε κομμουνιστικές οργανώσεις και στην συνέχεια αποκήρυξαν τις...

Όταν οι καταδικασμένοι βασανιστές είναι μπάτσοι, τα ονόματα γίνονται κρατικό μυστικό!

Ας μιλήσουμε για άλλη μια φορά για τη δημοσιογραφική υποκρισία. Για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά ενός συστήματος ενημέρωσης που ξέρει να γίνεται λαλίστατο όταν πρόκειται να εκθέσει πρόσωπα και καταστάσεις που δεν εξυπηρετούν την εξουσία, αλλά ξαφνικά ανακαλύπτει τη...

Τρία μέτωπα ενάντια στις εξώσεις: Η αλληλεγγύη υψώνει ασπίδα προστασίας στα σπίτια του λαού

Από την Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης και τον Τύρναβο μέχρι την Κάτω Τούμπα, οι εργαζόμενοι και οι συλλογικότητες αλληλεγγύης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να μην πεταχτούν ηλικιωμένοι άνθρωποι στον δρόμο. Τρεις υποθέσεις μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα αποκαλύπτουν το σκληρό...

Τα μνημεία δεν είναι τσιφλίκι τους! Συμβάσεις υπέρ του επιχειρηματία της Singular Logic ακυρώθηκαν από την ΕΑΔΗΣΥ

Η ακύρωση των συμβάσεων για τα πωλητήρια 27 αρχαιολογικών χώρων και μουσείων δεν είναι μια απλή διοικητική υπόθεση. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο επιχειρηματίας Σπύρος Μανωλόπουλος, που συνδέεται με τη Singular Logic, την εταιρεία που έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη...

Τραμπ: Η χάρη στον τραπεζίτη, τα 50 εκατομμύρια και η οργή για το μερίδιο!

Μια υπόθεση που αποκάλυψαν οι New York Times αποκαλύπτει το μέγεθος της διαπλοκής ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και τον μεγάλο πλούτο στις ΗΠΑ. Ο Βενεζουελάνος δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης Χούλιο Ερέρα Βελούτινι κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε σχέδιο δωροδοκίας της...

Τράπεζες: Τις σώσαμε με 40 δισ. και τώρα μοιράζουν κέρδη 5 δισ. ευρώ!

Πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να αγγίξουν τα κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το 2026, ενώ περίπου 2,3 δισ. ευρώ προορίζονται για μερίσματα στους μετόχους τους. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με...

Επιλεγμένα Video