Συγκλονίζεται η Αλβανία τις τελευταίες ημέρες από ένα μαζικό, οργισμένο κύμα διαδηλώσεων με μπροστάρη τη φοιτητική και μαθητική νεολαία. Η πρωτεύουσα, τα Τίρανα, έχει μετατραπεί σε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων, με τις αστυνομικές δυνάμεις να εξαπολύουν άγρια καταστολή με δακρυγόνα και αύρες νερού ενάντια σε χιλιάδες νέους που απαιτούν την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Αυτό που ξεκίνησε την άνοιξη ως τοπική διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια για την κατασκευή ενός προκλητικού, πολυτελούς τουριστικού θερέτρου σε προστατευόμενη παράκτια ζώνη –ένα real estate project που συνδέεται άμεσα με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ– μετατράπηκε πλέον σε μια γενικευμένη κοινωνική έκρηξη. Η νεολαία της Αλβανίας φωνάζει «Η Αλβανία δεν είναι προς πώληση», αρνούμενη να δει τον τόπο της να μετατρέπεται σε οικόπεδο για τη διεθνή πλουτοκρατία.
Στο επίκεντρο της οργής βρίσκονται:
• Το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών και η συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας.
• Η καλπάζουσα ακρίβεια και το υψηλό κόστος διαβίωσης που στερεί κάθε προοπτική από τη νέα γενιά, οδηγώντας τη στη μετανάστευση.
• Η κρατική διαφθορά και η πλήρης υποταγή της κυβέρνησης Ράμα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Οι κινητοποιήσεις, που πλέον έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες επαρχιακές πόλεις, πήραν εκρηκτικές διαστάσεις. Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές Λυκείων έστησαν οδοφράγματα, ενώ στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν το Υπουργείο Παιδείας, η Βουλή, τράπεζες και κυβερνητικά κτίρια. Ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν μάλιστα να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Η απάντηση του αστικού κράτους ήταν η αναμενόμενη: όργιο αστυνομικής βίας, εκατοντάδες τραυματισμοί διαδηλωτών (αλλά και αστυνομικών) και δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις στο σωρό.
Από την πλευρά του, ο εκλεκτός των δυτικών ιμπεριαλιστικών κύκλων, Έντι Ράμα, εμφανίζεται προκλητικά αμετανόητος. Σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «δεν παραιτείται», ενώ έφτασε στο σημείο να ενορχηστρώσει μια επιχείρηση λάσπης, χαρακτηρίζοντας τις αυθόρμητες διαδηλώσεις της νεολαίας ως «χάος» που υποκινείται από την αντιπολίτευση και «ξένους δάκτυλους» με σκοπό, υποτίθεται, να σαμποτάρουν την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το φοιτητικό κίνημα όμως απαντά στο δρόμο. Η οργή για τα χαμένα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς δεν καταστέλλεται ούτε με χημικά, ούτε με κυβερνητική προπαγάνδα. Η νεολαία της διπλανής χώρας δείχνει ότι ο μόνος δρόμος είναι η σύγκρουση με τις πολιτικές της εξαθλίωσης, της διαφθοράς και του ξαναγράμματος του χάρτη προς όφελος του κεφαλαίου



Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στην Αλβανική Νεολαία!!!