Δεν θα γίνουμε οι κολίγοι του 21ου αιώνα…

«Καταστροφική η πολιτική ΠΑΣΟΚ, υποκριτής ο Σαμαράς… Τριάντα χρόνια μετά δεν κατάλαβαν ακόμη ότι η ΚΑΠ είναι η ρίζα του κακού;», αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος σε ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ ο ομιλητής της εκδήλωσης.

«Μαύρη ψήφο» στην οικονομική-αγροτική πολιτική του Μνημονίου και της Ε.Ε., έδωσαν χθες από το Κιλελέρ εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και των φορέων που εκφράζουν τις θέσεις και προτάσεις του κόμματος, στον αγροτικό κόσμο (ΠΑΣΥ), το εργατικό κίνημα (ΠΑΜΕ), τους μικρομεσαίους εμπορο-επαγγελματο-βιοτέχνες (ΠΑΣΕΒΕ), τις γυναίκες (ΟΓΕ) και το σπουδαστικό κίνημα (ΜΑΣ).

Όπως γίνεται αντιληπτό η φετινή επετειακή εκδήλωση, 102 χρόνια μετά την εξέγερση των κολίγων, είχε ταξικό και αντιμνημονιακό χαρακτήρα, με τους ομιλητές να στέλνουν ένα μήνυμα: «δεν θα γίνουμε οι κολίγοι και οι δούλοι του 21ου αιώνα». Στο πλαίσιο αυτό δεν κάλεσαν μόνο σε αγωνιστική συσπείρωση και ενότητα, αλλά ενόψει των επερχόμενων εκλογών ζήτησαν να γίνουν αυτές «αφετηρία για ανατροπή του συστήματος…».

Μαζική και με παλμό η χθεσινή συμμετοχή, αφού στον τόπο του μνημείου προσήλθαν άνθρωποι από πολλές περιοχές της χώρας, αγρότες, αλλά και νεολαίοι με σημαίες και πανό της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ.

Κεντρικός ομιλητής το μέλος της πανελλαδικής γραμματείας της ΠΑΣΥ κ. Αλ. Ουγγρίνος, ο οποίος ανέφερε ότι οι εξεγερθέντες του 1910, πέτυχαν ένα μέρος των στόχων τους που ήταν η απαλλοτρίωση των χωραφιών από τους τσιφλικάδες, ωστόσο «το αγροτικό πρόβλημα δεν λύθηκε. Εμείς, συνέχισε, βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο και δεν είμαστε εδώ για ένα μνημόσυνο, όπως οι γαλαζοπράσινοι υποκριτές και οι αγροτοσυνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους που συναίνεσαν στη δημιουργία νέων κολίγων μέσα από τις αντιαγροτικές πολιτικές και τους περιοριστικούς κανονισμούς στην παραγωγή, τα χαράτσια και τους νόμους που τα ξεπουλούν όλα στους επιχειρηματίες».

Ο αγρότης από τη Βέροια, σημείωσε ότι η ΠΑΣΥ και το αγροτικό κίνημα «παλεύει για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό που θα τελεί υπό λαϊκό έλεγχο και με συνεταιρισμούς που θα λειτουργούν υπέρ των λαϊκών συμφερόντων».

Στη συνέχεια απαρίθμησε ένα μακρύ κατάλογο οικονομικών πολιτικών που ελαχιστοποιούν το αγροτικό εισόδημα, όπως είναι «τα χαράτσια, η αύξηση της εισφοράς του ΕΛΓΑ ενώ την ίδια ώρα οι αποζημιώσεις μειώνονται ή καθυστερούν, οι αυξήσεις στις παρεχόμενες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, η επιβολή υδρομέτρων για την τιμολόγηση του νερού, η μείωση του αφορολογήτου, η υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων που στόχο έχει την επιβολή τέλους επιτηδεύματος, η αύξηση στο αγροτικό ρεύμα κ.ο.κ.». Στο ίδιο μήκος κύματος προέβλεψε ότι θα είναι και η αναθεώρηση της ΚΑΠ με περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων, λόγω της περικοπής των επιδοτήσεων κατά 35%.

ΓΙΝΑΜΕ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ

«Αυτά τα χρόνια, τόνισε, γίναμε πιο φτωχοί, αφού αναγκαστήκαμε να πουλήσουμε κάτω του κόστους, να πληρώσουμε ακριβά τους εμπόρους και τους μεταποιητές καθώς και τα κυβερνητικά χαράτσια».

Ο κ. Ουγγρίνος άσκησε κριτική στην «καταστροφική πολιτική του ΠΑΣΟΚ», ενώ κατηγόρησε για υποκρισία τον Αντ. Σαμαρά, με αφορμή τις δηλώσεις του περί επιστροφής των εξισωτικών αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους, αφού όπως είπε «κι αυτός συναποφάσισε την περικοπή τους κατά 60 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του Μνημονίου 2».

Από την κριτική του δεν ξέφυγαν τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗ.ΜΑΡ.: «Μετά από 30 χρόνια δεν βλέπουν ότι η ΚΑΠ είναι η ρίζα του κακού; Γιατί λοιπόν καλλιεργούν αυταπάτες παραμονής μέσα στη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε.;», αναρωτήθηκε.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να παράγει φθηνά και ποιοτικά προιόντα, αρκεί να μας αφήσουν, χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα και εφόσον εμείς ασκήσουμε ελέγχους στις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, όταν την ίδια ώρα τα δικά μας μένουν απούλητα. Αυτό όμως, κατέληξε, απαιτεί μια διαφορετική αγροτική πολιτική η οποία θα είναι κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και προς όφελος του λαού».

ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Το μήνυμα για ταξικό αγώνα με ενότητα εργατών, αγροτών, επαγγελματιών, σπουδαστών, έστειλε στον χαιρετισμό του το μέλος του Ε.Γ. του ΠΑΜΕ κ. Σωτ. Ζαργιανόπουλος. Παίρνοντας αφορμή από τα όσα διαδραματίστηκαν στον χώρο εκείνο πριν από 102 χρόνια, είπε ότι «όπως και οι προηγούμενες γενιές ότι κατέκτησαν το έκαναν με αγώνες έτσι και τώρα δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Τίποτε δεν χάθηκε, πρόσθεσε, παρότι τα περιθώρια είναι στενά και τις μικρές νίκες διαδέχονται συχνά πισωγυρίσματα. Αρκεί ένας νόμος, ένα διάταγμα, μια απόφαση γι’ αυτό πρόσθεσε», προβλέποντας ότι «τον Ιούνιο θα έρθουν νέες περικοπές από τη «μαύρη» συγκυβέρνηση, η οποία χαρίζει δισεκατομμύρια στις Τράπεζες, ενώ την ίδια ώρα η φτώχεια και εξαθλίωση χτυπά κόκκινο. Ο στόχος τους είναι πλέον καθαρός και ομολογημένος: μας θέλουν με μισθούς Βουλγαρίας. Άρα, τα πράγματα θα αγριέψουν, είπε».

Ο κ. Ζαργιανόπουλος έψεξε και το «κίνημα της πατάτας», λέγοντας ότι «δεν φέρνει τη λύση, όταν την ίδια ώρα πετρέλαιο, λιπάσματα, εργαλεία παραγωγής βρίσκονται στα χέρια των κερδοσκόπων. Και να θέλουν λοιπόν, δεν μπορούν και δεν θα τους αφήσουν να κάνουν το ίδιο π.χ. στα γαλακτοκομικά, στο κρέας και αλλού…».

Καταλήγοντας διαμήνυσε ότι «το επόμενο διάστημα θα είναι χρόνος σκληρής ταξικής αναμέτρησης, με την κόκκινη γραμμή να χωρίζει τα κόμματα της ανοχής και της συμβίωσης με τα μονοπώλια και την Ε.Ε., από εκείνα που είναι με το μέρος του λαού».

* Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα των Σπουδαστών ο κ. Δημ. Ρούσσης και της ΟΓΕ η κ. Αννέτα Ψωμιάδου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, των φορέων που προαναφέραμε, καθώς και από τον Δήμο Κιλελέρ, Εργατικά Κέντρα, Ενώσεις Γυναικών και Αντιστασιακών και Αγροτικούς Συλλόγους.

Το παρών έδωσαν, οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Αντ. Σκυλλάκος, Δ. Μανωλάκου, Απ. Νάνος και Ν. Μωραϊτης, το μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. κ. Ελένη Μπέλλου επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και εκατοντάδες μέλη και φίλοι του κόμματος, αγρότες και νεολαίοι από πολλές περιοχές, κυρίως της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Στ. Ελλάδας.

Πηγή: Εφημερίδα “Ελευθερία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *