Ομπάμα – Ερντογάν: Συζήτησαν για την επέμβαση σε Συρία και Ιράν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα πραγματοποίησαν μία συνάντηση στη Νότια Κορέα, στη Σεούλ, στη Σύνοδο Πυρηνικής Ασφάλειας.

Ύστερα απ’ τη συζήτηση ο Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές στις εξελίξεις στη Συρία και δεν είναι δυνατόν να μην επέμβουμε. Διαπιστώσαμε ότι χαιρόμαστε που συμπίπτουν οι απόψεις μας με την Αμερική σ’ αυτό το ζήτημα».

Στη συνάντηση συνόδευσαν τον Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών, ο αρχηγός της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας και ο δεύτερος αρχηγός στην ιεραρχία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης ο Ερντογάν τόνισε ακόμα πως η Τουρκία έχει μήκος συνόρων 1910 χλμ. και είναι το πιο σημαντικό κέντρο της μετανάστευσης. Στη συνέχεια ο Ερντογάν ανέφερε και για τους μετανάστες, λέγοντας πως ο αριθμός των μεταναστών που πέρασαν στην Τουρκία είναι πάνω από 17.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες Ομπάμα και Ερντογάν μαζί με το ζήτημα της Συρίας συζήτησαν για θέματα που αφορούν το Ιράν, Ρωσία και Κίνα.

Βέβαια δεν θα έλειπε και το ζήτημα των Κούρδων της Τουρκίας. Φαίνεται πως ο Ερντογάν έχει εξασφαλίσει για άλλη μία φορά την υποστήριξη της Αμερικής στο Κουρδικό ζήτημα: «Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε την Αμερική δίπλα μας, στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση. Ο αγώνας μας ενάντια στην τρομοκρατία θα συνεχιστεί».

Ενώ ο Ομπάμα στη συνάντηση δήλωσε στον Ερντογάν ότι όλες οι διπλωματικές λύσεις έχουν δοκιμαστεί, εάν το Ιράν δεν θα κάνει βήμα πίσω θα αναγκαστούν στη στρατιωτική λύση.

Ο Ερντογάν αυτές τις μέρες θα επισκεφτεί το Ιράν. Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι η επίσκεψη του Ερντογάν που γίνεται έπειτα απ’ τη συνάντηση με τον Ομπάμα σημαίνει πολλά πράγματα. Καταρχήν οι σχέσεις του Ιράν και της Τουρκίας μετά την εγκατάσταση πυραυλικών ασπίδων στην Κουρδική πόλη Μαλάτια αλλά και η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει γίνει ιδιαίτερα ενοχλητική για το Ιράν. Γι’ αυτό η συγκεκριμένη επίσκεψη φαίνεται πως γίνεται στο πλαίσιο της αμερικάνικης πολιτικής. Η πλήρης σύμπνοια της αμερικάνικης και τουρκικής πολιτικής δεν θα ήταν διαφορετική και στο ζήτημα του Ιράν.

Πολύ πρόσφατα ο αρχηγός της CIA της Αμερικής βρέθηκε στην Τουρκία ο οποίος έκανε μιάμιση ώρα συνάντηση με τον Ερντογάν. Ακριβώς εκείνες τις μέρες και η ένοπλη Συριακή αντιπολίτευση πραγματοποιούσε στην Κων/πολη μία συνάντηση.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία και έχουν σχέση με τον βρώμικο ρόλο που έχει αναλάβει η Τουρκία στην περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *