Το 72% στελεχών των ΕΔ δηλώνει ότι αναγκαστικά έβαλε βύσμα!

Θυμόμαστε την υπερ-δραστηριοποίηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ.Καρχιμάκη στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής του πρακτικής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Ο τότε βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μ.Καρχιμάκης, υπεύθυνος του τομέα Άμυνας είχε ζητήσει να γίνει έρευνα, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του. Σημαντικότερο ζήτημα, ακόμη και το 2009, πριν από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, αναδεικνύεται το οικονομικό ζήτημα. Συγκλονιστικά όμως είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα σχετικά με τις μεταθέσεις. Τα ποσοστά των στελεχών που είχαν δηλώσει ικανοποιημένα από τον τρόπο που γίνονται οι μεταθέσεις ήταν …ανύπαρκτο, ενώ το 72% είχε παραδεχτεί ότι κάποια στιγμή προσέφυγε στη “χρήση γνωριμιών για ευνοϊκή μετάθεση”!

Φυσικά τα αποτέλεσμα της έρευνας δεν απασχόλησαν τους μετέπειτα ΥΕΘΑ των κυβερνήσεων Ευ.Βενιζέλο Π.Μπεγλίτη και Δ.Αβραμόπουλο, αλλά το Πάγκαλο, που με τα γνωστά μπινελίκια επιχείρησε να απαξιώσει το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, να τους τρομοκρατήσει, ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις τους που έχουν αρχίσει να βρίσκουν συνδικαλιστική διέξοδο, και να τους μετατρέψει σε Πραιτοριανούς των κυβερνήσεων Γ.Παπανδρέου-Παπαδήμα, ένστολους μπράβους των Μνημονίων ΔΝΤ-Ε.Ε.-τραπεζών και τοκογλύφων.

Η έρευνα διατηρεί την αξία της αφού αποκαλύπτει τα βασικά προβλήματα του μόνιμου προσωπικού και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν από τον κομματικό έλεγχο και την χειραγώγηση των Ενόπλων Δυνάμεων από το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Εξέλιξη, μεταθέσεις, τοποθετήσεις εξαρτώνται από το πελατειακό σύστημα, τις κομματικές οργανώσεις, τους υπουργούς των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και το περιβάλλον τους, ενώ άθλιο ρόλο παίζουν οι Ενώσεις Αποστράτων, άνδρα κομματισμού, εθνικισμού και συντήρησης.

Αναλυτικά: 832 στελέχη απάντησαν στο ερωτηματολόγιο. 792 ήταν άντρες και οι 40 γυναίκες. Όσον αφορά τη κατανομή των συμμετεχόντων στους κλάδους των ΕΔ το 71,5 % προέρχεται από τον Στρατό Ξηράς, το 16,8% από την Πολεμική Αεροπορία, το 11,3% από το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ το 0,4% προέρχεται από τα κοινά Σώματα.
Από τους συμμετέχοντες ποσοστό 3,5% είναι ΕΠ.ΟΠ., 33,8% Μόνιμοι και ΕΜΘ Υπαξιωματικοί, 11,1% Ανθυπασπιστές, 20,9% Κατώτεροι Αξιωματικοί, 20,9 Ανώτεροι Αξιωματικοί και τέλος 0,5% Ανώτατοι Αξιωματικοί.

Στην ιεράρχηση των θεμάτων Οικονομικές απολαβές- Μεταθέσεις-Εξέλιξη-Περίθαλψη-Αξιοκρατία, οι συμμετέχοντες κατέταξαν πρώτο τις Οικονομικές απολαβές (49%), δεύτερο την αξιοκρατία (46%), τρίτο τις μεταθέσεις (45%) και ακολούθησαν η περίθαλψη (34%) και η εξέλιξη (24%) .Κι όλα αυτά το Μάϊο του 2009 ,που όχι μόνο δεν είχαν γίνει οι περικοπές, αλλά ούτε που μπορούσε κάποιος να τις φανταστεί.

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ •Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων η οποία είχε 10-25 έτη υπηρεσίας, είχε μετατεθεί από 4-10 φορές (62%). Η πλειοψηφία των στελεχών (77%) δηλώνει ανικανοποίητη από το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την κοινοποίηση μέχρι την υλοποίηση των μεταθέσεων κυμαίνεται σε συντριπτικό ποσοστό από 1-3 μήνες, θεωρώντας ως ιδανικό διάστημα σε ποσοστό 84% αυτό των 4-12 μηνών.

•Ποσοστό περίπου 80%  αναγκάστηκε να μείνει μακριά από την οικογένειά του για χρονικό διάστημα από 1-3 έτη. Κρίνοντας την επίδραση των μεταθέσεων στα ίδια τα στελέχη καθώς και στις οικογένειές τους το 80% των συμμετεχόντων θεωρεί αρνητική – πολύ αρνητική την επίδραση.

•Η πλειοψηφία των στελεχών (72%) δηλώνει ότι κατέφυγε σε γνωριμίες για να επιτύχει ευνοϊκή μετάθεση.
όπως επισημαίνει το onalert.gr «Η “κομματοκρατία” δεν επιβλήθηκε από τα στελέχη αλλά τους επιβλήθηκε. Οι ευθύνες των στρατιωτικών ηγεσιών είναι πολύ μεγάλες διαχρονικά ,γιατί αυτές θα έπρεπε να έχουν προστατεύσει τα στελέχη των ΕΔ από την ασυδοσία των “κομισάριων” που επέβαλαν τα κόμματα»

•Μόνο 1 στους 3 ικανοποιήθηκε μετατιθέμενος/η σε Φρουρά προτιμήσεως μετά από μετάθεση σε Εξαιρετικά Δυσμενή Φρουρά.

•Σύστημα μεταθέσεων: Ποσοστό 88% κρίνει αρνητικά το ισχύον σύστημα μεταθέσεων, ενώ με ανάλογο ποσοστό θεωρεί αναγκαία τη καθιέρωση (με νόμο) ενός συστήματος μεταθέσεων με μόρια, πλήρη αιτιολόγηση , διαφάνεια καθώς επίσης επιθυμεί τον περιορισμό των μεταθέσεων στις απολύτως απαραίτητες.

Σίγουρα κάτι πρέπει να αλλάξει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Και αυτό δεν θα αλλάξει από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Χρησή Αυγή-Ανεξάρτητους Έλληνες.

Μόνο με Ελεύθερη Συνδικαλιστική Δράση μπορεί να μπει φραγμός στην αυθαιρεσία και την κομματική ασυδοσία, να δοθούν λύσεις που θα ικανοποιούν τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 Diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *