Οι μνημονιακές πολιτικές της ΕΕ βουλιάζουν την Ισπανία

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και του «μηχανισμού διάσωσης» βρίσκεται η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, εξαιτίας της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί οδήγησαν οι συνταγές των ισπανικών κυβερνήσεων (Σοσιαλιστών και Δεξιάς), που στήριξαν την τραπεζική φούσκα, την αποπληρωμή του χρέους και τη σταθερότητα του ευρώ.

Στο “κόκκινο” βρίσκονται βασικοί οικονομικοί δείκτες για το 2012: χρέος 80%, έλλειμμα 7%, ύφεση 2%, υπερχρέωση νοικοκυριών 1,8 τρισ. ευρώ, εκροή κεφαλαίων το πρώτο τρίμηνο του 2012 100 δισ. ευρώ, ανεργία 24,4%. Υπό κατάρρευση βρίσκονται και οι τράπεζες που χρειάζονται 50 έως 100 δις ευρώ, τη στιγμή που το ταμείο στήριξης που διαθέτει η Ισπανία γι’ αυτές έχει μόλις 12 δισ. ευρώ.

Σε πανικό βρίσκονται όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που βλέπουν να εξανεμίζονται οι ελπίδες και οι ψευδαισθήσεις τους για σταθερότητα στην ευρωζώνη ως σωσίβιο σωτηρίας για την αποφυγή μιας παροξυσμικής υποτροπής της καπιταλιστικής κρίσης. Στον αέρα και όσοι ευρω-αριστεροί περιμένουν από την ΕΕ να αλλάξει: η Γερμανία και οι άλλες ηγεμονικές δυνάμεις της ΕΕ απαιτούν από την Ισπανία να ενταχθεί – υποταχθεί σε μνημόνιο.

Ο ισπανικός λαός θα κληθεί να πληρώσει για ακόμα μια φορά τις χρεοκοπημένες τράπεζες με αντίτιμο την ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, τη φορομπηξία, την ανεργία και την εξαθλίωση.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον ισπανικό λαό και το εργατικό- λαϊκό κίνημα. Υπάρχει άλλος δρόμος έξω από χρέος, Μνημόνια και ΕΕ, και είναι ο δρόμος της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, των λαών, της κοινής διεθνιστικής πάλης ενάντια στη βαρβαρότητα.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή  

www.antarsya.gr

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

τηλ.: 2108227949, 6948369941, 6934535084, 6932828964

7/6/2012

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *