ΑΤΕ: Καλοκαιρινό έγκλημα…

Βράδυ Παρασκευής 27-7-12, κατακαλόκαιρο, ανακοινώθηκε το νέο έγκλημα της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ: Χαρίζουν την Αγροτική Τράπεζα (συγκεκριμένα: το κερδοφόρο κομμάτι της!) στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η ΑΤΕ κατέχει πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε μια σειρά συνεταιριστικές αγροτικές και κτηνοτροφικές εταιρείες. Το 70% της αγροτικής γης που είναι υποθηκευμένο στην Αγροτική Τράπεζα περνάει τώρα στο κεφάλαιο. Ο όρος ‘ξεπούλημα’ είναι πια ξεπερασμένος, οι τρεις της συγκυβέρνησης δεν ξεπουλάνε, χαρίζουν πλέον…

Δείτε στο παράθεμα τι έλεγε προεκλογικά για την ΑΤΕ ο ένας από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, η «Αριστερά της ευθύνης». Πέντε μόλις μέρες πριν τις εκλογές του Ιουνίου, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης σε απαντητική του επιστολή προς τους εργαζόμενους της ΑΤΕ, ομνύει στον δημόσιο χαρακτήρα της τράπεζας: Η πολιτική μας τοποθέτηση είναι ότι , το Ελληνικό Δημόσιο ως κυρίως μέτοχος στην Τράπεζα, πρέπει να προστατεύσει την περιουσία του από κάθε μορφή απομείωσης και απαξίωσης, καθώς επίσης και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας σε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα.

 Προηγουμένως παραθέτουμε κατατοπιστική ανακοίνωση του Νέου Αριστερού Ρεύματος.

Δείτε ακόμη σχετική κατατοπιστική ανάρτηση στο μπλογκ μας.

 

ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

 

Η νέα κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ προχωρά με ταχύτητα και πυγμή το καταστροφικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πιστή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καπιταλιστών και στις επιταγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ανακοίνωσε, μέσω της Τράπεζας Ελλάδος, το βράδυ της Παρασκευής 27/7, την παραχώρηση της υπό δημόσιο έλεγχο Αγροτικής Τράπεζας στην ιδιωτική Τράπεζα Πειραιώς, στο όνομα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

 

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει όρους μεταβίβασης και τυχόν τίμημα, παρά μόνο: ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των εργαζόμενων της Αγροτικής (σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων), ότι στην Πειραιώς περνά το υγιές-κερδοφόρο κομμάτι της ΑΤΕ (το ζημιογόνο μένει στο δημόσιο) και ότι «Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.». Δηλαδή, ο κ. Σάλλας παίρνει την τράπεζα στον έλεγχό του και όχι μόνο δεν θα βάλει δεκάρα τσακιστή, αλλά και από πάνω θα εισπράξει ενίσχυση από τα δάνεια που η κυβέρνηση παίρνει και τα οποία φορτώνεται ο ελληνικός λαός που καλείται να τα αποπληρώσει με δάκρυα, αίμα και ιδρώτα.

Πρόκειται για μια δομική αλλαγή στην ελληνική οικονομία που αποκαλύπτει την πλήρη εναρμόνιση του πολιτικού συστήματος με τα αρπαχτικά σχέδια των τραπεζιτών.

Η Αγροτική τράπεζα έχοντας ενυπόθηκο το 70% της αγροτικής γης, αποτελώντας εργαλείο για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και κατέχοντας πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε μια σειρά συνεταιριστικές αγροτικές και κτηνοτροφικές εταιρείες, αποτελεί καθοριστικής αξίας κομμάτι του δημόσιου πλούτου που εκχωρείται κατευθείαν στο κεφάλαιο. Ο όρος ξεπούλημα δεν ανταποκρίνεται στη νέα πραγματικότητα, γιατί δεν πρόκειται καν για κάτι τέτοιο, αλλά για χάρισμα στην κυριολεξία.

Παραδίδεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο όχι μόνο η τράπεζα, αλλά μέσω αυτής, της περιουσίας της και των υποθηκών σε αυτήν παραδίδεται και ο έλεγχος της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας, με ότι αυτό σημαίνει στο πλαίσιο των γενικότερων σχεδιασμών των πολυεθνικών για το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών, την προώθηση του προγράμματος HELIOS, τις κατευθύνσεις τους για τη διατροφή και την προώθηση των μεταλλαγμένων.

Πρόκειται για μια εγκληματική σκανδαλώδη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου που δεν ζημιώνει μόνο τους αγρότες, κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους της Αγροτικής τράπεζας, αλλά πλήττει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού σε όφελος του τραπεζικού κεφαλαίου.

Οι δήθεν εξαγγελίες για δημόσιο πυλώνα τραπεζών, αποδεικνύονται στάχτη στα μάτια. Οι δημόσιες τράπεζες έχουν παραδοθεί και συνεχίζουν να παραδίδονται στους τραπεζίτες-καπιταλιστές για τη διαχείριση και για τα κέρδη τους και οι εργαζόμενοι φορτώνονται τις ζημιές και την επιχορήγησή τους. Το ληστρικό αχόρταγο τραπεζικό καρτέλ παίρνει στον έλεγχό του ένα-ένα όλα τα κομμάτια του δημόσιου πλούτου. Η επιχείρηση αυτή είναι μέρος των σχεδίων που κλιμακώνονται με τη νέα επίθεση στις συντάξεις, τη διάλυση της δημόσιας υγείας, την ιδιωτικοποίηση σειράς δημόσιων οργανισμών και υποδομών.

 

Ο λαός έχει ένα και μόνο συμφέρον. Να τους σταματήσει, να ανατρέψει τα σχέδια τους. Τίποτα δεν έχει κριθεί. Φοβούνται τις αντιδράσεις και για αυτό ανακοινώνουν καλοκαίρι, νύχτα Παρασκευής τα σχέδια τους.

Όλοι μαζί, αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι στις τράπεζες και όλοι όσοι πλήττονται από την πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης να συγκροτήσουμε αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής για να τους γκρεμίσουμε. Με αγώνες διαρκείας στα χέρια των εργαζόμενων με συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, με μαζικές απεργίες και καταλήψεις να μπλοκάρουμε τα σχέδια τους, παραμερίζοντας τις γραφειοκρατικές-πυροσβεστικές ηγεσίες για :

 

–  Να ανατρέψουμε-σταματήσουμε τη συγχώνευση-χάρισμα της Αγροτικής Τράπεζας στο τραπεζικό κεφάλαιο.

–  Να περάσουν όλες οι τράπεζες στο δημόσιο, χωρίς καμιά αποζημίωση στους τραπεζίτες και να λειτουργούν για το λαϊκό συμφέρον με εργατικό έλεγχο.

–   Έξω η τρόικα, το ΔΝΤ, κάτω το μνημόνιο. Διαγραφή του χρέους και έξοδο από Ε.Ε. και .

–   Όχι άλλα κέρδη και δημόσια περιουσία στο κεφάλαιο.

–   Η νέα κυβέρνηση είναι όργανο του τραπεζικού κεφαλαίου. Καμιά ανοχή-καμιά αναμονή.

 

ΝΑΡ, 28/7/2012

 

 

 

Απάντηση του υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής της ΔΗΜ.ΑΡ., Δημήτρη Χατζησωκράτη, στους εκπροσώπους των εργαζόμενων στην ΑΤΕ (Πηγή)

Προς το Προεδρείο του Δ.Σ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  στην Α.Τ.Ε.,

Αγαπητοί φίλοι,
Απαντώντας στην από 7/6/12 επιστολή σας προς τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, θα ήθελα να σημειώσω τα παρακάτω:
Ως κόμμα, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό χώρο και τις παρακολουθούμε από κοντά.
Η ανακεφαλαιοποίηση  των τεσσάρων  (4) πρώτων τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι οποίες κριθήκαν σημαντικές – συστημικές  είναι το πρώτο βήμα για την ανακεφαλαιοποιηση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Θα πρέπει να τηρηθεί η ίδια διαδικασία και να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες αξιολόγησης των επιχειρησιακών  σχεδίων που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία και για τις υπόλοιπες τράπεζες εκ των οποίων και η Αγροτική Τράπεζα.
Η θέση λοιπόν είναι σαφώς  υπέρ της ανακεφαλαιοποιησης της ΑΤΕ , εφόσον πληρούνται όλα  τα κριτήρια που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητας της.
Σύμφωνα με την επιστολή σας , κατανοούμε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τράπεζα δεν είναι βιώσιμη και επομένως εμείς θεωρούμε δεδομένη την αναγκαιότητα για ανακεφαλαιοποίησή της.
Σε αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθούμε  και μετά τις εκλογές από όποια θέση ευθύνης βρεθούμε .
Η πολιτική μας τοποθέτηση είναι ότι , το Ελληνικό Δημόσιο ως κυρίως μέτοχος  στη Τράπεζα, πρέπει να προστατεύσει την περιουσία του από κάθε μορφή απομείωσης και απαξίωσης,  καθώς επίσης και να διασφαλίσει τις  θέσεις εργασίας  σε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα.
Βασική επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς  είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρού τραπεζικού πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Εκτιμούμε ότι ο εν λόγω πυλώνας μπορεί να προκύψει από τη σύμπραξη Εθνικής, Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Έχουμε την πεποίθηση ότι οι  τράπεζες είναι αναγκαία και χρήσιμα μέσα για την εφαρμογή των πολιτικό-οικονομικών μας επιλογών ώστε το χρηματοοικονομικό σύστημα να υπηρετήσει την πραγματική οικονομία και τις ανάγκες της κοινωνίας .

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Δημήτρης Χατζησωκράτης
Υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική
της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *