Έτσι θα πάρουμε τη ΓΣΕΕ;

Κ. Σ.

Στην Αυγή της 9ης  Οκτώβρη κυκλοφόρησε ένα πολύ σημαντικό άρθρο του γνωστού και μη εξαιρετέου συνδικαλιστή Κολλά.

Στο άρθρο του που έχει τον τίτλο «Αναδιάταξη του συνδικαλιστικού κινήματος», ο κύριος Κολλάς προτείνει μια «βαθιά, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος», δηλαδή ουσιαστικά τη διάλυση του εργατικού κινήματος.

Το φρικιαστικό αυτό άρθρο προτείνει τη διάλυση των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων και τη μετατροπή τους σε γραφεία εξυπηρέτησης των εργαζόμενων, για διεκπεραίωση αιτημάτων εργαζομένων, π.χ. σχηματισμό φακέλου για σύνταξη.!!!

Ακόμα τη θεσμοθέτηση περιφερειακής ΣΣΕ και φυσικά κουβέντα δεν αναφέρει για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Εξάλλου οι περιφερειακές ΣΣΕ ταιριάζουν καλύτερα με την προσπάθεια του κεφαλαίου για την θέσπιση των ειδικών οικονομικών ζωνών.

Προτείνει επίσης τη διάλυση των πρωτοβάθμιων σωματείων και τη μετατροπή τους σε εργασιακά συμβούλια!! Ούτε οι πιο αρρωστημένες επιδιώξεις της τρόικας δεν θα έφταναν τόσο μακριά.

Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι θα πάρουμε τη ΓΣΕΕ;

Για πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο του κυρίου Κολλά από την «Αυγή».

 

Αναδιάταξη του συνδικαλιστικού κινήματος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/10/2012

Toυ Ανδρέα Κολλά*

Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του ατόμου και των ανθρώπων δίπλα του, μεταξύ ομάδας και κοινωνίας. Μεταξύ χειρωνακτικής και διανοητικής εργασίας. Άρα ο στόχος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να ξανασυναντήσει τις πιο βαθιές φιλοδοξίες της εργατικής τάξης μέσα από καθημερινούς αγώνες ενάντια στην απληστία της αγοράς. Πρέπει να συνομιλήσουμε και να διαμορφώσουμε σταθερές συμμαχίες με κοινό στόχο τη δημιουργία μετώπου που θα αποτελέσει αντίβαρο στις νεοφιλελεύθερες στρατηγικές που συνθλίβουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθυστερήσει πολύ στο να λύσει ζητήματα επικοινωνίας και οργανωτικής αναδιάρθρωσης.

Μετά από δύο οργανωτικά συνέδρια ΓΣΕΕ, δυστυχώς το οργανωτικό, διοικητικό, λειτουργικό σύστημα που διέπει το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις πραγματικές του ανάγκες.

Η λογική “όλοι μαζί και χώρια” δεν μπορεί να συνεχιστεί, ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική κρίση και η ανεργία ισοπεδώνουν τις θεμελιακές κατακτήσεις μας.

Η λύση είναι φανερή: συνέχιση του αγώνα για ανατροπή αυτής της πολιτικής σε Ελλάδα και Ε.Ε. και άμεση αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Χωρίς διαχωρισμούς ή αντιπαράθεση, χωρίς πολλά λόγια, διότι υπάρχει ανάγκη να απομυθοποιηθεί το πρότυπο που υποβάλλει ότι συνδικαλιστής σημαίνει βολεμένος.

Προτείνω μια βαθιά, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό σημαίνει την ανατροπή της υπάρχουσας δομής και λειτουργίας του.

Συγκεκριμένα:
– Τη συγχώνευση των 176 Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών σε 13 περιφερειακές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τα υπάρχοντα γραφεία Ε.Κ. και Ομοσπονδιών θα παραμείνουν ως γραφεία εξυπηρέτησης εργαζομένων για διεκπεραίωση αιτημάτων εργαζομένων, π.χ. σχηματισμό φακέλου για σύνταξη κ.λπ.

– Τη μετατροπή των πρωτοβάθμιων σωματείων σε εργασιακά συμβούλια.

– Τη θεσμοθέτηση περιφερειακής ΣΣΕ άρα θα έχουμε την ΕΓΣΣΕ και ΠΣΣΕ.

Οργανωτική διάταξη: ΓΣΕΕ – ΠΣΟ – ΕΡΓ. ΣΥΜ.

Στην αναμόρφωση του συνδικαλιστικού κινήματος θα περιλαμβάνονται επίσης η διενέργεια πανελλαδικών δημοψηφισμάτων, η συλλογή υπογραφών βάσει του Συντάγματος και ως μέσου παρέμβασης του συνδικαλιστικού κινήματος σε ιδιαίτερα σημαντικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες όπως σήμερα.

Πιστεύω στην ανάγκη ενός ισχυρού συνδικαλιστικού κινήματος με ενότητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.

Θεωρώ ότι για την υλοποίηση αυτής της ριζοσπαστικής πρότασης απαιτείται ευρεία κινητοποίηση των δυνάμεων της εργασίας.
Οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα νέο ξεκίνημα με συλλογική δράση, χωρίς σιωπή και τυφλή υπακοή και αβεβαιότητα.
Έχοντας επίγνωση ότι με αυτή την παρέμβαση θα υπάρξουν αρκετοί που θα βρουν ευκαιρία για πολλά λόγια προκειμένου να μη γίνει και πάλι τίποτα.

* Ο Ανδρέας Κολλάς είναι μέλος της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *