Το “άλλο” Ισραήλ

Πριν από χρόνια ένας σπουδαίος Ισραηλινός μουσικός της τζαζ, ο Γκίλαντ Ατζμον είχε επισκεφτεί την χώρα μας και σε μια συνέντευξη που είχε πει ότι ο σιωνισμός είναι και εθνικιστικός, και ρατσιστικός, και αποικιοκρατικός και θρησκευτικά φονταμενταλιστικός.
Οι σιωνιστές, τόνιζε, είναι κάτι πέρα από θρησκευόμενοι, είναι Ευαγγελιστές γιατί δεν επιτρέπουν άλλες ερμηνείες της Βίβλου. Θέλουν να αποκτήσουν εθνικό κράτος στα Παλαιστινιακά εδάφη κι αυτό επειδή «ενώ οι θρησκευόμενοι θεωρούν τη Βίβλο ένα πνευματικό βιβλίο, οι σιωνιστές τη θεωρούν νομικό έγγραφο»!

Μ’ αυτό το σκεπτικό λοιπόν, συμπληρώνουμε εμείς πάνε να μετατρέψουν τον Ιουδαϊσμό από θρησκεία σε έθνος και μάλιστα για να δημιουργήσουν κράτος σε εδάφη «που τους είπε ο θεός τους κατά τας γραφάς» προχωρούν στην γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού.

Θυμηθήκαμε τα λεγόμενα του Γκίλαντ Ατζμον επειδή ελάχιστα πράγματα γνωρίζαμε για τους Ισραηλίτες που αντιδρούν στην επικρατούσα αντίληψη στο Ισραήλ.

 Στο αστικό τύπο δεν υπάρχει καμιά αναφορά και μόνο περιοδικά ο «Ριζοσπάστης» αναφέρετε στις θέσεις του κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ ενώ πρόσφατα διαβάσαμε μια δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ, Μοχάμεντ Νάφαα ότι «το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στην πολιτική των κυβερνήσεων του Ισραήλ, πολιτική κατοχής και στέρησης από τους Παλαιστίνιους, του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης και της ίδρυσης του ανεξάρτητου κράτους τους».

Γι’ αυτό το «άλλο» Ισραήλ πήραμε μια γεύση από ιστοσελίδα –την ύπαρξη της την μάθαμε από το Indymedia– που ονομάζετε αναρχικοί ενάντια στο τοίχος. (Από κει απαλλοτριώσαμε φωτογραφίες και βίντεο). Μάθαμε έτσι περισσότερες πληροφορίες απ’ όσες μας έδωσε ο Π. Χαρίτος (γνωστός ο ρόλος του) από την κρατική τηλεόραση για τις κινητοποιήσεις Ισραηλινών ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των «αναρχικών ενάντια στο τοίχος» . Εχει πολλές και σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ και στην Μέση Ανατολή γενικότερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *