Αυτοδιαχειριζόμενο το barθelonika

Το Τhe Take είναι ένα αρκετά καλό ντοκιμαντέρ, για το πως στην Αργεντινή οι εργάτες κατάλαβαν εργοστάσια που έκλειναν, και τα λειτουργούν πλέον μόνοι τους, χωρίς αφεντικά (μπορείτε να το δείτε και online εδώ).

Θυμηθήκαμε την ταινία αυτή διβάζοντας την είδηση για μια περίπτωση εστιατόριου στη Θεσσαλονίκη, που ο ιδικτήτης του το έκλεισε, αλλά οι εργαζόμενοι έκαναν μια συμφωνία να το λειτουργήσουν μόνοι τους:

Αυτοδιαχειριζόμενο το barθelonika

Από τις 7 Ιουνίου το εστιατόριο barθelonika, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λειτουργεί, αυτοδιαχειριζόμενο από το προσωπικό του.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ανακοίνωσε στο προσωπικό ότι το εστιατόριο θα κλείσει για τρεις μήνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το Σεπτέμβρη θα αποφασίσει σχετικά με την τύχη του. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι η επιχείρηση είναι κερδοφόρα και δεν συντρέχει κανένας λόγος αναστολής της λειτουργίας της.
Έτσι προχώρησαν σε μια άτυπη συμφωνία που προβλέπει ότι το ίδιο το προσωπικό θα αναλάβει τη λειτουργία του καταστήματος για δύο μήνες προκειμένου να μην μείνουν χωρίς δουλειά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πόσα λουκέτα έχουμε ήδη δει, και το πόσα ακόμα έχουμε να δούμε, λόγω του αποπληθωριστικού φαύλου κύκλου, τέτοιου είδους κινήσεις πρέπει να προβάλλονται και να αναδεικνύονται, καθώς θα μπορούσαν να δώσουν λύση για αρκετούς εργαζόμενους.

0 απαντήσεις στο “Αυτοδιαχειριζόμενο το barθelonika”

  1. Αντε σιγα σιγα να ξεμπερδευουμε και με τον καπιταλισμο, γιατι μεσα στον καπιταλισμο τετοιες κινησεις εφοσων ειναι προσοδοφορες ή θα αγοραζονται εν τελει ή θα πολεμιουντε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *