Άνθρωποι χωρίς πρόσωπα

 pegasus_LARGE_t_981_14158488Γράφει η Χαιρέτη Στέλλα

Στοιχεία ερευνών και στατιστικών μελετών, όχι πια άνθρωποι, αλλά μαζικοί αριθμοί, ψηφία σε ένα άσπρο χαρτί. Αυτός είναι ο σύγχρονος ορισμός της έννοιας άνθρωπος, όπως την αντιλαμβάνονται οι κατέχοντες την κάθε μορφή εξουσίας. Κι αν η εξουσία είναι η δυνατότητα που παραχωρείται σε κάποιον να ενεργεί μέσα σε προκαθορισμένα όρια, εμείς οι κατεχόμενοι της εξουσίας λησμονήσαμε να προ-καθορίσουμε και να επανα-καθορίσουμε τα όρια αυτά. Υποκύψαμε και γίναμε άτομα απρόσωπα, άφωνα, αδαή, ασπόνδυλες κούκλες στα χέρια τεράτων. Οι εξουσιαστές επωφελήθηκαν της άγνοιας και της ανεκτικότητας και έγιναν ανεγκέφαλοι, ανοργασμικοί αλήτες της αγοράς.

Επίθετα στερητικά χαρακτηρίζουν την πιο μεγάλη απώλεια της ιστορίας μας. Γιατί, καθώς χάνεται το πρόσωπο, χάνεται η ανθρωπιά και των δύο πλευρών. Η ανθρωπιά της πρώτης θυσιάστηκε σαν Ιφιγένεια• θυσία αδάκρυτη και απαραίτητη για τα πλούτη της Τροίας. Η ανθρωπιά της δεύτερης κοντεύει να σβήσει. Κινδυνεύει να συνθλιβεί μαζί με εμάς κάτω από τις μυλόπετρες μιας επιβίωσης που προχωράει όλο και με πιο αργό και βαρύ βήμα.

Η δική «μας» ανθρωπιά αναγκάζεται να αποβληθεί, γιατί η δύναμή της δεν προβλέπεται από μελέτες και έρευνες. Η στοιχειώδης κατανόηση και συμπαράσταση μπορεί να αποβεί κίνηση μοιραία για τα ράκη που σαπίζουν στα βασιλικά καθίσματα. Η δική «μας» ανθρωπιά μάς δίνει πίσω το πρόσωπο που χάνουμε σε κάθε επίσημη πλεκτάνη που σφυγμομέτρα τις προθέσεις μας. Η δική «μας» ανθρωπιά μπορεί να μας αναδείξει σε ήρωες. Και στα πρόσωπα των τελευταίων επιμένει να επιβιώνει ακόμα και τώρα, έστω και σπασμωδικά. Ας την αναστήσουμε όσο είναι καιρός. Αργά, λένε, δεν είναι ποτέ , – αλλά μπορεί κάποτε και να είναι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *