Πνίγουν τους πρόσφυγες

getaescFile1Ρεπορτάζ του BBC περιγράφει ανατριχιαστικές μεθόδους αποτροπής στο Αιγαίο, με τη δημιουργία τεχνητών κυμάτων, μια πρακτική που έχει κοστίσει πολλές ανθρώπινες ζωές

 Της Ανθής Παζιάνου Η Εφημερίδα των Συντακτών

Περισσότεροι από 9.000 Σύροι έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια, και μόνο σε δύο εγκρίθηκε πολιτικό άσυλο, ποσοστό κάτω από 1%, όταν στις άλλες χώρες της Ε.Ε. το ποσοστό χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες από τη Συρία είναι 90%.

Μοιραίες έχουν αποβεί για τη ζωή των Σύρων προσφύγων οι τακτικές αποτροπής τους («push back») από το ελληνικό Λιμενικό και την Αστυνομία στον ποταμό του Εβρου, αλλά κυρίως πλέον στα νησιά του Αιγαίου και μάλιστα στη Λέσβο, η οποία από τον Αύγουστο του 2012 αποτελεί βασικό προορισμό των μεταναστών λόγω της ολοκλήρωσης του φράγματος στον Εβρο.

Πριν καν ζητήσουν άσυλο, βρίσκονται τις περισσότερες φορές αντιμέτωποι με τα κύματα του Αιγαίου. Αυτό καταγγέλλουν Σύροι πρόσφυγες στο βρετανικό δίκτυο ΒΒC.

 Εχασε την οικογένεια

Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ του BBC περιγράφει τον τρόμο που έζησε η οικογένεια της Σάλουα Αλ Ράγιο όταν φτάνοντας με τη βάρκα στην ελληνική όχθη του Εβρου οι αστυνομικοί τούς έσπρωξαν πίσω προς την τουρκική πλευρά.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Αμπίντ Χασάς, Σύρος που ζει στην Αθήνα εδώ και 12 χρόνια, κλήθηκε από το Λιμεναρχείο της Λέσβου για να παραλάβει τις σορούς και τα προσωπικά αντικείμενα του αδελφού του Ομάρ, της νύφης του και των τριών ανιψιών του, που πνίγηκαν.

Η σορός του μικρότερου παιδιού, της δίχρονης Φατμά, δεν βρέθηκε πουθενά. Ο Χασάς επισήμανε στο βρετανικό δίκτυο ότι μίλησε με όσους επέζησαν από άλλα δουλεμπορικά σκάφη τα οποία ξεκίνησαν την ίδια ώρα. «Μου είπαν ότι τα φουσκωτά τους αιχμαλωτίστηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν με ένα ελληνικό πλοίο. Είπαν ότι ήταν σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Στο πλοίο του αδελφού μου υπήρχαν 9 άτομα, από τα οποία δεν επέζησε κανείς, οπότε ποτέ δεν θα μάθω την αλήθεια» ανέφερε με λυγμούς.

Η μέθοδος του «push back» – αποτροπής είναι πολύ γνωστή στους εθελοντές που συμμετέχουν στο δίκτυο αλληλεγγύης «Το Χωριό του Ολοι Μαζί». Οπως υπογράμμισαν στην «Εφ.Συν.»: «Από μαρτυρίες προσφύγων που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα κύματα γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι το Λιμενικό επιχειρεί με τα σκάφη του τη δημιουργία τεχνητών κυμάτων, ώστε τα φουσκωτά στα οποία επιβαίνουν μετανάστες να τραπούν σε φυγή. Γι’ αυτό τον λόγο, οι δουλέμποροι προσπαθούν να σκίσουν το φουσκωτό, πριν προλάβει το Λιμενικό να τους εντοπίσει».

Ωστόσο, αυτή η τακτική έχει κοστίσει πολλές ανθρώπινες ζωές, είτε επειδή τα κύματα είναι άγρια και μεγάλα, είτε επειδή είναι δύσκολα υπολογίσιμη η απόσταση προς την ακτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *