Κόσμος αποφασισμένος – Παντού Ταξίμ παντού αντίσταση

ilikiomeni m sfendonaΤου Σεϊτ Αλντογκάν

Η δεύτερη βδομάδα της αντίστασης των λαών της Τουρκίας αντιμετωπίζει τη φασιστική και βάρβαρη επίθεση του καθεστώτος της Αγκυρας. Η κυβέρνηση Ερντογκάν φαίνεται πως επενδύει στη δημαγωγία και τα ψέματα περί «τρομοκρατικών και περιθωριακών οργανώσεων».

Χτες όλη μέρα συνόδευε τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας σε όλες τις πόλεις η άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η αντίσταση είναι υποκινούμενη από εξωτερικές δυνάμεις και η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί την τρομοκρατία. Όπως ανέφερε ο Ερντογάν θα λογοδοτήσουν όσοι είναι απέναντι στο κράτος. Ενώ ο νομάρχης της Κων/πολης Χουσεϊν Αβνί Μουτλού με τη σειρά του ανακοίνωσε πως θα συνεχιστεί η στάση της κυβέρνησης με κατασταλτικές επιχειρήσεις. Ο Μουτλού τόνισε ακόμα ότι θα γίνουν επιχειρήσεις και σε όσους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως ένα οργανωτικό μέσον.

Στις 7 το απόγευμα είχε δοθεί ραντεβού στην πλατεία Ταξίμ και απ’ όλους τους δρόμους δεκάδες χιλιάδες είχαν μαζευτεί στην πλατεία. Χτες όλη νύχτα έγιναν σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία γύρω απ’ το Ταξίμ όπου η αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί τραυματίες απ’ τους οποίους πολλοί είναι σοβαρά. Η αστυνομία πολλή ώρα πολιορκούσε τα στενά και το πάρκο Γκεζί όπου έριχνε χιλιάδες δακρυγόνα μέχρι το πρωί ενώ οι αύρες έμπαιναν μέσα στον κόσμο ρίχνοντας νερό και δακρυγόνα. Παρατηρήθηκε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε χτες πλαστικές σφαίρες με χρώμα. Ο νομάρχης της Κων/πολης συνεχώς έκανε δηλώσεις για να έρθουν οι οικογένειες να πάρουν τα παιδιά τους γιατί έχουν πληροφορίες ότι κινδυνεύει η ζωή των διαδηλωτών. Αυτό λέει πολλά. Φαίνεται ότι το καθεστώς θα σκληρύνει πιο πολύ τη στάση του ακόμα και με θύματα.

Την ώρα που γινόντουσαν συλλήψεις μία ομάδα δικηγόρων έφτασε στο δικαστικό μέγαρο για υπεράσπιση. Η αστυνομία χρησιμοποίησε βία και προσπάθησεtaksim nixta να τους πετάξει έξω. Μέσα σε λίγα λεπτά ο αριθμός των δικηγόρων έφτασε τους 200 και πραγματοποίησαν διαδήλωση μέσα στο δικαστικό μέγαρο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν μέσα, τους ξυλοκόπησαν άγρια  και προχώρησαν σε 49 συλλήψεις.

Την ώρα που συνεχίζονταν οι επιθέσεις στην πλατεία η αστυνομία επιτέθηκε ενάντια στο γραφείο του σοσιαλιστικού δημοκρατικού κόμματος, ξυλοκόπησε όσους βρισκόταν μέσα και οδήγησε 70 άτομα στην ασφάλεια.

Χιλιάδες αστυνομικοί έκαναν κατάληψη στην πλατεία Ταξίμ και μπουλντόζες προσπάθησαν να μαζέψουν τα οδοφράγματα που υπάρχουν γύρω από την πλατεία. Ο κόσμος αντιστάθηκε και πολλά οχήματα τσάπες κτλ πήραν φωτιά και καταστράφηκαν από τις μολότοφ των διαδηλωτών.

Την ώρα που γινόντουσαν όλα αυτά η πλατφόρμα του Ταξίμ προχώρησε σε συνέντευξη τύπου κάτω από την πολιορκία της αστυνομίας. Η εκπρόσωπος της πλατφόρμας λόγω των δακρυγόνων δεν μπορούσε να διαβάσει την προκήρυξη. Η πλατφόρμα στην ανακοίνωση κάλεσε τον κόσμο να πάρει μέρος σε αυτό τον δίκαιο αγώνα και ενάντια στην κρατική τρομοκρατία.  Όλη η πλατεία και το πάρκο Γκεζί θύμιζε πολεμικό πεδίο. Η αστυνομία έκανε επίθεση στο αυτοσχέδιο μαγειρείο, φαρμακείο και ιατρείο του πάρκου. Όμως ο κόσμος αντιστάθηκε παρέμεινε στο πάρκο και στη συνέχεια με αλυσίδες βγήκαν ξανά στην πλατεία.
Σε όλες τις διαδηλώσεις υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες και μέσα σε αυτούς μέλος του διοικητικού συμβουλίου σωματείου γιατρών και άλλα σωματεία.

sfendona 2Ίδιες εικόνες εξελίχτηκαν σε Άγκυρα, Σμύρνη, Κοτζάελι και αλλού. Στην Σμύρνη και την Άγκυρα δεκάδες χιλιάδες συνέχισαν όλη την νύχτα την διαδήλωση και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Η αστυνομία σε όλες τις πόλεις έκοψε το ρεύμα και επιτέθηκε με κάθε μέσο ενάντια στους διαδηλωτές. (Ολοι οι διαδηλωτές/ιες γράφουν στα χέρια τους την ομάδα αίματος τους για την περίπτωση που θα τραυματιστούν και θα οδηγηθούν στα νοσοκομεία).

Σε όλες τις πόλεις δόθηκε ραντεβού για σήμερα το απόγευμα. Εντωμεταξύ ο πρώην πρόεδρος του κόμματος εργασίας, βουλευτής Λεβέντ Τουζέλ, χθες έκανε μια ομιλία εκτός ημερήσιας διάταξης λέγοντας τα εξής. «αυτός ο δίκαιος αγώνας και η λαϊκή αντίσταση είναι ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση, αδικία και κρατική τρομοκρατία. Η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική των μονοπωλιακών, επιτίθεται ενάντια στις γειτονικές χώρες, προχωράει στην φασιστικοποίηση της κοινωνικής ζωής, συνεχίζει τις δολοφονίες και με κάθε τρόπο προσπαθεί να συντρίψει τον αγώνα των εργατών εργαζομένων και εκμεταλλευόμενων στρωμάτων. Δεν μπορείτε να σταματήσετε την λαϊκή οργή και αντίσταση».

Πηγή:Το Μπλοκ μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *