Το παραμύθι της παραβατικότητας των Ρομά

astynomia_kataylismos-tsigganonΔημήτρης Αγγελίδης

Αλλο ένα ρατσιστικό παραμύθι, με το οποίο μας νανουρίζουν κυβέρνηση, κρατικός μηχανισμός και τα δελτία των 8, αποδεικνύεται η περίφημη ταύτιση των Ρομά με την εγκληματικότητα.

Την απόδειξη δίνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα ίδια τα στοιχεία της αστυνομίας. Από τις 27 Ιουλίου, όταν ξεκίνησαν τα μαζικά πογκρόμ κατά των Ρομά της Πελοποννήσου ύστερα από απαίτηση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη (ζήτησε να διαλυθούν «όλοι οι υφιστάμενοι καταυλισμοί των Ρομά στην Πελοπόννησο» καθώς, όπως είπε, «οι Ρομά», έτσι, με το άρθρο, «λεηλατούν τις αγροτικές και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις»), η αστυνομία έχει κάνει 4.235 προσαγωγές Ρομά και έχει συλλάβει 432 απ’ αυτούς. Ποσοστό περίπου 10%, τόσο μικρό που μόνο για αστείο μπορεί να θεωρηθεί ότι χαρακτηρίζει το σύνολο των Ρομά.

Στην πραγματικότητα, το ποσοστό των παραβατικών Ρομά είναι πολύ μικρότερο, γύρω στο 2%, καθώς η αστυνομία ελέγχει περίπου πενταπλάσιο αριθμό Ρομά σε σχέση με αυτούς που προσάγει. Ακόμα και αυτό το ελάχιστο ποσοστό συλλήψεων αφορά σε μεγάλο βαθμό διοικητικές ή τροχαίες παραβάσεις και δεν έχει καμία σχέση με εγκληματική δράση.

Μια τρύπα στο νερό λοιπόν τα μαζικά πογκρόμ κατά των Ρομά, όπως άλλωστε ο περίφημος «Ξένιος Δίας», με ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 1%, αλλά τεράστιο κόστος σε εργατοώρες αστυνομικών και στον στιγματισμό και την ταλαιπωρία ήδη ταλαιπωρημένων ανθρώπων κι ενώ χρυσαυγίτες τούς στοχοποιούν. Η αστυνομία υπόσχεται ότι θα συνεχίσει «με αμείωτο ρυθμό» αυτή την απαγορευμένη πρακτική «εθνοτικού προφίλ», δηλαδή τις διακρίσεις με βάση την εθνοτική καταγωγή και όχι με βάση αιτιολογημένη υποψία για διάπραξη αδικήματος. Συνεχίζει μάλιστα να συνδέει στα δελτία Τύπου την εγκληματικότητα με τους Ρομά, κατασκευάζοντας ένα μύθο που γνωρίζει καλά ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 21.8.2013
efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *