Το παρελθόν της Χ.Α. στην Κόρινθο

KORINTHOSΤου Κώστα Ζαφειρόπουλου

Τη διαχρονική σχέση Χ.Α.-ΕΛ.ΑΣ., κάποιες από τις πηγές της χρηματοδότησης της Χ.Α., την ατιμωρησία δραστών και υποκινητών από την εποχή ακόμα που το αυγό του φιδιού εκκολαπτόταν αποκαλύπτει μία ακόμα δολοφονική επίθεση της οργάνωσης από το 2006 στην Κόρινθο, ισχυρό πυρήνα των νεοναζιστών στον οποίο ανήκει ο βουλευτής Ε. Μπούκουρας, του οποίου η ασυλία αναμένεται να αρθεί σήμερα.

Στις 28 Ιανουαρίου 2006 δύο μέλη της Χρυσής Αυγής, με άνωθεν εντολές, επιτίθενται απρόκλητα με ναυτικές αλυσίδες και τραυματίζουν σοβαρά -κυρίως στο κεφάλι- δύο νεαρούς Ελληνες (αν έχει κάποια σημασία) αναρχικούς (έχει σημασία) που μοίραζαν κείμενο πολιτικού περιεχομένου (άσχετο με τη Χρυσή Αυγή) στον κεντρικό πεζόδρομο της Κορίνθου. Είχαν ειδοποιηθεί από καταστηματάρχη της περιοχής, ο οποίος ήταν ένας από τους 3-4 βασικούς χρηματοδότες της οργάνωσης στην Κόρινθο, η οποία εκείνο το διάστημα ήταν γνωστή ως «Πατριωτική Συμμαχία».

Η επίθεση στον πρώτο νεαρό έγινε πισώπλατα, ενώ η ενέργεια ήταν δολοφονική αφού τα χτυπήματα στο κεφάλι θα μπορούσαν να έχουν αποβεί μοιραία για τα θύματα της επίθεσης. Οι δράστες, οι οποίοι φώναζαν προπαγανδιστικά ότι «αυτοί καίνε την ελληνική σημαία», κλοτσούσαν και έβριζαν τους νεαρούς και καταδίωξαν τον έναν με μανία ακόμα και όταν αυτός ήταν αιμόφυρτος.

Ενα από τα θύματα ύστερα από λίγο καιρό πήγε στο αστυνομικό τμήμα, όπου συνάντησε τον διοικητή παρέα με τους αρχιφασίστες χρηματοδότες. Οι τελευταίοι είπαν στο θύμα: «Ας δώσουμε ένα τέλος εδώ. Μην κάνετε τίποτα και εμείς θα διακόψουμε τη χρηματοδότησή τους». Διώξεις ασκήθηκαν μόνον όταν υποβλήθηκαν μηνύσεις από τα θύματα και όχι αυτεπάγγελτα. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε έπειτα από αρκετές μέρες και ουδέποτε κλήθηκαν τα θύματα να αναγνωρίσουν τον γνωστό-άγνωστο δράστη. Πρόκειται για ένα από τα «πρωτοπαλίκαρα» τότε της Χρυσής Αυγής με το παρατσούκλι «Εύζωνος», επικεφαλής των παλαιών της γραφείων στην Κόρινθο, ο οποίος «άνοιξε» δύο κεφάλια, φορώντας καπέλο με σβάστικες, δεν συνελήφθη ποτέ, έχοντας από την πρώτη στιγμή την ανοχή της αστυνομίας, όπως και κάποια ηγετικά στελέχη της Χ.Α. στην περιοχή, οι οποίοι έδωσαν και την εντολή της επίθεσης.

Στον συνεργό του, ένα τοξικοεξαρτημένο παιδί τότε, που η οργάνωση χρησιμοποίησε και στη συνέχεια άφησε απροστάτευτο, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης μονάχα λίγων μηνών σε δίκη που έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 2010. Στα πρακτικά της απόφασης δεν αναγράφτηκε ποτέ το όνομα Χρυσή Αυγή παρά τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Η Χρυσή Αυγή ουδέποτε πήρε αποστάσεις από την εν λόγω δολοφονική επίθεση, ούτε αρνήθηκε ότι έγινε από μέλη της, παρά την πληθώρα σχετικών δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο και στην «Ελευθεροτυπία» της εποχής, όπου γινόταν ξεκάθαρη αναφορά για εγκληματική ενέργεια χρυσαυγιτών. Ηταν τέτοια η κατακραυγή όμως της τοπικής κοινωνίας που η Χ.Α., ηττημένη και απομονωμένη, έβαλε λουκέτο στα γραφεία της την ίδια χρονιά. Επανήλθαν στο προσκήνιο το 2011 και άνοιξαν τα γραφεία τους την άνοιξη του 2012.

Τι γνωρίζει άραγε για τους δράστες -μέλη της Χ.Α.- της δολοφονικής επίθεσης ο προστατευμένος μάρτυρας, που υπήρξε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης στην Περιφέρεια της Κορινθίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2012, όταν έφυγε αφού τσακώθηκε με τον βουλευτή Μπούκουρα;

Κάτοικοι της περιοχής θυμούνται πάντως «οργισμένα» παιδιά 18-25 ετών τότε να μιλούν απροκάλυπτα με περηφάνια για το γεγονός, στο οποίο εμπλέκονταν ως τσιλιαδόροι.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 9.10.2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *