Κυβέρνηση ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΩΝ

 Του Μενέλαου Γκίβαλου*

Το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται η πατρίδα μας και ο λαός μας αποκάλυψε η τρόικα που κυβερνά τη χώρα, στην ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ κατ’ ουσίαν χαρακτήρα συνέντευξη τηςτην περασμένη Παρασκευή.

Η μία πλευρά του αδιεξόδου αφορά στην ομολογία της ότι απέτυχε το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα του Μνημονίου. Παραδέχονται τώρα ότι το πρόβλημα της οικονομίας μας είναι πρόβλημα χρέους και όχι ελλειμμάτων, πρόβλημα το οποίο οξύνεται ραγδαία ως αποτέλεσμα των ίδιων των Ξττιλογώντου Μνημονίου.

Ποια «λύση» προτείνουν; ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ.
Δημόσιες επιχειρήσεις, η περιουσία του Δημοσίου κάθε αξία που αναφέρεται στο Δημόσιο, θα πρέπει να πουληθεί, ώστε να «εξοικονομηθεί» το εξωπραγματικό ποσό των 50 δις ευρώ! Ήδη ο φετινός προϋπολογισμός είναι ένα «κουρελόχαρτο», γιατί θα πρέπει να αυξηθεί κατά 8 δις ευρώ, αφού οι ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπει ανέρχονται στο 1 δις ευρώ… Όσο για το διάστημα 2011-2012 απαιτούνται συνολικά πρόσθετοι -όροι 15 δις ευρώ…

Η δεύτερη -και πλέον κρίσιμη- πλευρά του τραγικού αδιεξόδου στο οποίο έχουμε περιέλθει βρίσκεται στο γεγονός ότι μια παρόμοια ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ απόφαση που αλλάζει τη ζωή και δεσμεύει απόλυτα το μέλλον μας θα έπρεπε να την εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή τουλάχιστον ο υπουργός Οικονομικών…
Ομως οι υπεύθυνοι κρύφτηκαν, συμπεριφέρθηκαν σαν «πολιτικοί λαδοπόντικες», αποποιούμενοι των ευθυνών τους απέναντι στον ελληνικό λαό. Υπάρχει πραγματικά κυβέρνηση ή βρισκόμαστε στην εποχή του Πιουριφόι, το ρόλο του οποίου έχει αναλάβει η τρόικα;

Δυστυχώς η χώρα τελεί υπό ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ και η ελληνική κυβέρνηση διεκπεραιώνει το ρόλο των διαχειριστών-ανδρεικέλων, επιδιδόμενη σε μια συνεχή και ανενδοίαστη ψευδολογία και σ’ έναν ιδιότυπο κοινωνικό διχασμό, τον οποίο καλλιεργεί συστηματικά στοχοποιώντας και απαξιώνοντας, διαδοχικά, τις επιμέρους κοινωνικές – επαγγελματικές ομάδες.

Το κενό αυτό πολιτικής εξουσίας και ηγεσίας το καλύπτουν πλήρως οι «προστάτες» μας. Γι’αυτό και η τρόικα αναφέρεται με κυνικά απροκάλυπτο και ανοίκειο τρόπο προς τις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν στα μέτρα, φτάνοντας μάλιστα να μας ειρωνευτούν οι εκπρόσωποι της προσδιορίζοντας ότι εξαιρούν από το γενικό ξεπούλημα της χώρας τα αρχαία μνημεία…

Η «κυβέρνηση των βρικολάκων» εμφανίστηκε -ακολουθώντας το δικό της «ωράριο»- στις 2:00 π.μ. της επόμενης ημέρας, με ανακοίνωση, όπου μέσα από ψευτοπαλικαρισμούς επιχειρεί να διασώσει τα προσχήματα… Ποια προσχήματα; Ήδη την προηγούμενη ημέρα ο ίδιος ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συνεδρίαζε επί 11 ωρον -«από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός»- με την τρόικα. Εκεί ελήφθησαν οι αποφάσεις για το «εθνικό ξεπούλημα», τις οποίες μάλιστα προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ήδη από τις 11:00 π.μ. της Παρασκευής.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν «πέταξαν» στην τύχη το ποσό των 50 δις ευρώ. Προφανώς ο κατάλογος της «προς πώλησιν» δημόσιας περιουσίας είχε ήδη καταρτιστεί και συμφωνηθεί με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και προφανώς τελούσε σε γνώση του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο οποίος, ας μην ξεχνάμε, είχε ήδη εξαγγείλει από τη Νέα Υόρκη, πριν από λίγες εβδομάδες, ότι διαθέτουμε για ξεπούλημα 270 δις ευρώ εθνικής περιουσίας. Όταν ο ίδιος εμφανίζεται σαν «εθνικός ντίλερ», σαν «αρχιερέας του εθνικού ξεπουλήματος», τότε τι περιμένουμε να εξαγγείλει η τρόικα;

Η κυβέρνηση σ’ όλα τα κρίσιμα προβλήματα κρύβεται. Νομίζει ότι το κόστος των μέτρων θα το εισπράξει η τρόικα… Όμως οι δανειστές μας ασκούν απλώς το ρόλο που τους ανέθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κάνουν «νόμιμη» χρήση των πλαισίων εξουσίας που τους έχει παραχωρήσει…

Η κυβέρνηση αγγίζει το κάτω όριο της αξιοπιστίας και της πολιτικής της αξιοπρέπειας, οδηγώντας τη χώρα σε μια κρίση εθνικών διαστάσεων. Χρειάζεται ριζική αλλαγή πλεύσης πριν οδηγηθούμε ως πρόβατα σε μία εθνική καταστροφή. 

* Ο Μενέλαος Γκίβαλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και το κείμενο του δημοσθεύτηκε στις 17/02-23/02/11  στο περιοδικό “ΕΠΙΚΑΙΡΑ” 

2 απαντήσεις στο “Κυβέρνηση ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΩΝ”

 1. 'Διαμαρτυρία ενός εργαζόμενου για τη σεχταριστική στάση του ΚΚΕ'
  Σε μια εποχή που επιβάλλεται,όσο ποτέ άλλοτε,η κοινή και οργανωμένη δράση των δυνάμεών μας,το ΚΚΕ επιμένει ανυποχώρητα σε χωριστές πορείες..
  Ακόμη και σε μια μικρή πόλη σαν την Κομοτηνή,θυσιάζει πρόθυμα την κοινή δράση με τους 600 εργάτες της ΕΝΚΛΩ,στο βωμό του αδιόρθωτου σεχταρισμού του.
  Μεγάλος ο φόβος των ηγετίσκων,μη τυχόν και μολυνθεί το 'μαντρί μας'..
  Κατά τα άλλα 'είμαστε το.. κόμμα της εργατικής τάξης'..
  Ένα κόμμα σε πραγματικό κώμα..
  Μου άρεσε και η διατύπωση: 'Στην άλλη πορεία..διείσδυσαν αντιεξουσιαστές'
  Την άλλη φορά σύντροφε να γράψεις:'διείσδυσαν αντεξουσιασταί'.Μικρή διαφορά αλλά πλούσια σε νόημα!

 2. ”Θερμή υποδοχή” στον κυβερνητικό θίασο από διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ στην Κομοτηνή.

  Σκηνές πρωτόγνωρες για τα δεδομένα της πόλης μας, στις 3 περίπου το μεσημέρι, έξω από το ξενοδοχείο ΑΡΚΑΔΙΑ, όπου παρουσία πολυμελούς υπουργικού κλιμακίου, διεξάγονταν η Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων.

  Διαδηλωτές του ΠΑΜΕ επιχείρησαν να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο και εμποδίστηκαν από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Ακολούθησε συμπλοκή και χρήση χημικών ενώ οι διαδηλωτές παρέμειναν στο σημείο αναμένοντας την άφιξη του πρωθυπουργού από την Ξάνθη.

  Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή διοργανώθηκαν δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η μια, αποτελούμενη από διαδηλωτές του ΠΑΜΕ διαλύθηκε ήδη από την αστυνομία με την χρήση δακρυγόνων.

  Στην άλλη, που συγκροτήθηκε αρχικά από εργαζόμενους τοπικής κλωστοϋφαντουργίας, διείσδυσαν αντιεξουσιαστές με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία.

  Οι περισσότεροι από τους 600 εργαζόμενους του ομίλου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 24 μήνες και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση παρά τις περυσινές υποσχέσεις του κ. Παπανδρέου προς τους ίδιους

  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

  Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ και τη χρήση χημικών σε βάρος διαδηλωτών του ΠΑΜΕ, αγροτών, φοιτητών και γυναικών που διαδήλωναν με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κομοτηνή. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αυταρχικό κατήφορο. Προκειμένου να προστατεύσει την προπαγανδιστική εικόνα που καλλιεργεί ότι έχει τη λαϊκή συναίνεση, καταφεύγει στην…..
  καταστολή του ταξικού εργατικού κινήματος. Γελιέται αν νομίζει ότι με τη βία και τον αυταρχισμό θα αντιμετωπίσει την πάλη των εργαζομένων και του λαού κατά της βάρβαρης πολιτικής της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *