Πέμπτη 13/2 στις 9 στο ΕΤΑΑ: Μέρα δράσης ενάντια στο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών & τις κατασχέσεις

image002 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13/2 ΣΤΙΣ 09.00 ΣΤΟ ΕΤΑΑ

Στάση εργασίας 9.00-12.00

ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ (ΚΕΑΟ) & ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ/ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Η κυβέρνηση και η τρόικα προχωράν σε ένα νέο γύρο επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους και ανέργους μηχανικούς μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας του ΚΕΑΟ (με το νόμο ν.4152/2013). Το Κέντρο αυτό θα αναλαμβάνει την είσπραξη των χρεών άνω των 5.000€ στα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) μέσω πλειστηριασμών, κατασχέσεων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Επιπρόσθετα θεσπίστηκε ληστρικό επιτόκιο 8.5% στις καθυστερούμενες οφειλές, ενώ αρκεί η μη εμπρόθεσμη πληρωμή δύο δόσεων από τους διακανονισμούς για την μεταφορά του χρέους στο ΚΕΑΟ.

Με τον τρόπο αυτό όσο περισσότερο αδυνατεί κανείς να πληρώσει τις εξοντωτικές εισφορές (όσο λιγότερα εισοδήματα έχει δηλαδή), τόσο μεγαλύτερα είναι τα χρέη προς το ταμείο. Κάπως έτσι, -το ΚΕΑΟ- η κυβέρνηση «κατασκευάζει» το χρέος των ασφαλισμένων. Για τους μηχανικούς, το όριο των 5.000€ αντιστοιχεί σε οφειλές ενός χρόνου οπότε είναι προφανές πώς οι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι μηχανικοί θα οδηγηθούν αργά ή γρήγορα στις κατασχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέτωπο των κατασχέσεων ανοίγει συνολικότερα αυτή την περίοδο, όχι μόνο διαμέσου των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και διαμέσου των τραπεζών και των εφοριών.

Στόχος τους δεν είναι οι μεγαλοφειλέτες, άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν ποτέ, αφού αυτοί εισφοροδιαφεύγουν ανενόχλητοι είτε παράνομα ή νόμιμα μέσω του δελτίου παροχής υπηρεσιών. Στόχος δεν είναι ούτε η βιωσιμότητα του ταμείου καθώς το ΚΕΑΟ δεν στοχεύει στο κράτος το οποίο δεν αποδίδει τις οφειλές του προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε στην αποκατάσταση των αποθεματικών του ταμείου που καταληστεύτηκαν μέσω του PSI και μέσω της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Αττικής. Στόχος της συγκρότησης του ΚΕΑΟ είναι να πάρει ότι έχει απομείνει από τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Τα όποια έσοδα του ΚΕΑΟ, δε θα καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων σε περίθαλψη και σύνταξη, αλλά τις ανάγκες της χρεομηχανής, των τοκογλύφων και των δανειστών της χώρας. Ειδικά για τους μηχανικούς, η συγκρότηση του ΚΕΑΟ θα επιταχύνει την τυπική έξοδο των συναδέλφων από το επάγγελμα και θα διαμορφώσει μια πλειοψηφία μηχανικών μη εγγεγραμένων στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ ή εγγεγραμένων χωρίς ασφάλιση (το οποίο άλλωστε προωθείται και από την ηγεσία του ΤΕΕ). Τελικά όλες αυτές οι ρυθμίσεις υπονομεύουν ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στην ασφάλιση και την περίθαλψη.

Γι αυτό παλεύουμε για την άμεση ακύρωση των διαδικασιών «αναγκαστικής είσπραξης» και την κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Απαιτούμε από την διοίκηση του ΕΤΑΑ να μην στείλει κανένα στοιχείο στο ΚΕΑΟ. Ήδη το προηγούμενο διάστημα, με κινητοποιήσεις, εξαναγκάσαμε το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ να αναστείλει προσωρινά την αποστολή στοιχείων οφειλετών στο ΚΕΑΟ.

Πέραν όμως του ζητήματος του ΚΕΑΟ, η επίθεση από την πλευρά της κυβέρνησης και της τρόικας αφορά και την ίδια την ασφάλιση και τις παροχές των ταμείων. Η μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών είναι ασφαλισμένη σε ένα ταμείο που απαιτεί υπέρογκες εισφορές, ενώ παρέχει μηδενικές παροχές στους ασφαλισμένους και καμία μέριμνα προς τους ανέργους. Παράλληλα, παραμένει ενεργή η απειλή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, που δεν έγιναν πέρσι λόγω των κινητοποιήσεων μας. Η κυβέρνηση και το ταμείο αποκλείει από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ασφαλιστική ενημερότητα τους συναδέλφους που είναι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες εισφορές. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΤΣΜΕΔΕ, 3.778 εταιρείες δεν καταβάλλουν τις εισφορές των εργαζόμενων που απασχολούν, ενώ το ταμείο ζητά από αυτούς τους εργαζόμενους να πληρώνουν τις οφειλές του εργοδότη τους. Επιπλέον, η εξάπλωση του Δ.Π.Υ. φέρνει τεράστιες οι απώλειες στα έσοδα του Ταμείου.

Όλα αυτά είναι συνέπειες ενός ταμείου «τραπεζίτη» που ξεζουμίζει συστηματικά τους ασφαλισμένους του, ενώ απαλλάσσει ολοένα και περισσότερο τους εργοδότες και το κράτος. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου για την ανταποδοτικότητα στην κοινωνική ασφάλιση που προωθήθηκε όλη την προηγούμενη περίοδο, με πληθώρα νόμων και ρυθμίσεων (2084/92, 3518/06, 3655/08, 3863/2010, μεσοπρόθεσμο)

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να μένει αναπάντητη. Συνεχίζουμε τον αγώνα που εδώ και αρκετούς μήνες κάνουμε για καθολική και δημόσια ασφάλιση, στην υπηρεσία των ασφαλισμένων και όχι των τραπεζών και του κεφαλαίου. Συνεχίζουμε κόντρα στη μετατροπή των ασφαλιστικών ταμείων σε έναν ακόμα φοροεισπρακτικό μηχανισμό που θα είναι εργαλείο αφαίμαξης των εργαζομένων και των ανέργων, κόντρα στην πολιτική ανταποδοτικότητας και της κατάργησης της κοινωνικής ασφάλισης.

Απαιτούμε:

Ø Να ακυρωθεί ο νόμος ν.4152/2013, περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Καμία πράξη του ενάντια στους συναδέλφους δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. Να μην γίνει καμία αποστολή ειδοποιητηρίων –κατασχετηρίων στους ασφαλισμένους από το ΕΤΑΑ και τα άλλα ταμεία. Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κ.λπ.

Ø Μόνιμη ανάκληση των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών. Δραστική μείωση τους. Να πληρώσουν κράτος, τράπεζες, εργοδότες.

Ø Δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια. Περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας. Άμεσα να αναλάβει η διοίκηση του ταμείου την ευθύνη για το σφράγισμα των βιβλιαρίων.

Ø Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες οφειλές. Άτοκοι και δίκαιοι διακανονισμοί με βάση την οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου.

Ø Αναγνώριση των άνεργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών. Διαγραφή των χρεών προς το ταμείο για τους ανέργους και όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας, προνοιακές παροχές. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών για το διάστημα της ανεργίας.

Ø Να καταβάλει το κράτος τις οφειλές του στο Ταμείο και να καλύψει τις απώλειες από το κούρεμα. Απεμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής. Να εισπραχθούν τα οφειλόμενα από την εργοδοσία.

Ø Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ως μέσο βελτίωσης των όρων εργασίας, αλλά και πάταξης της διαφυγής πόρων προς τα ταμεία από τους εργοδότες.

Ø Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των ταμείων. Τα αποθεματικά είναι των ασφαλισμένων. Έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής, όχι στο τζογάρισμα σε χρηματιστήριο και ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος όλων των απωλειών του αποθεματικού.

Ø Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση. Άμεση μείωση των χρόνων για συνταξιοδότηση, αύξηση των συντάξεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *