Περιμένοντας τους Βαρβάρους

Τίτλος: «Περιμένοντας τους Βαρβάρους»
Σκηνοθεσία: Κώστας Σταματόπουλος
Παρασκευή 20 Μαΐου, ώρα 18.15 μ.μ. στην ΝΕΤ

Την Παρασκευή 20 Μαΐου θα προβληθεί στη ΝΕΤ το ντοκιμαντέρ του Κώστα Σταματόπουλου «Περιμένοντας τους Βαρβάρους». Με αφορμή τους μετανάστες εργάτες συγκομιδής φράουλας στη Μανωλάδα, το ντοκιμαντέρ εξετάζει τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της Ελλάδας του 2011.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τη σύγχρονη μετανάστευση μέσα από ένα οδοιπορικό στους εργασιακούς χώρους όπου απασχολούνται οι αλλοδαποί εργάτες, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ο μετανάστης σε αυτή την ταινία τεκμηρίωσης αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως «προϊόν» μιας μετακίνησης ανάγκης αλλά κυρίως ως το «αντικείμενο» μιας σκληρής εκμετάλλευσης της εργατικής του δύναμης. Οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως αναλώσιμοι προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το κέρδος, καθώς βρίσκονται γύρω μας ουσιαστικά «αόρατοι», χωρίς να τους έχουν παραχωρηθεί έστω και τα στοιχειώδη εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα σκιαγραφείται η αγωνία τους για ένα καλύτερο μέλλον, οι δυσκολίες διαβίωσης, ενσωμάτωσης αλλά και ο διογκούμενος ρατσισμός που υφίστανται. Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο τοπίο, αναδύεται η ταξική αλληλεγγύη, η οργή και ο αγώνας ώστε να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους: τόσο ως απόκληροι «ξένοι», όσο και ως οι πλέον βάρβαρα εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενοι, αντιλαμβανόμενη ότι η λύση βρίσκεται στον ενιαίο αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών.

Το «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» είναι το 5ο επεισόδιο της σειράς τεκμηρίου «Εκτός των τειχών» και θα προβληθεί την Παρασκευή 20 Μαϊου στις 18.15 από την ΝΕΤ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *